adscode
adscode

Antibiyotik kullanımı Meclise taşındı

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK antibiyotik kullanımını Meclis gündemine taşıdı.

Antibiyotik kullanımı Meclise taşındı
Türkiyeden Haberler
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde hazırlanan çalışmalara göre Türkiye’de herhangi bir hastalıkla sağlık kuruluşlarına başvuran 10 hastanın 3’üne antibiyotik ilaçlar reçete ediliyor. Yoğun antibiyotik kullanımı antibiyotik direncini yükseltmektedir, antibiyotik direncine bağlı olarak yılda 700.000 kişi hayatını kaybetmektedir. 2050 yılı itibariyle bu rakamın 10 milyon kişiyi bulması beklenmektedir. Ülkemiz antibiyotik kullanımında dünya ülkeleri sıralamasında en üst sıralamalarda bulunmaktadır. CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, bu konuyu hazırladığı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

 

Levent GÖK

Ankara Milletvekili

CHP Grup Başkanvekili


 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bünyesinde hazırlanan çalışmalara göre Türkiye’de herhangi bir hastalıkla sağlık kuruluşlarına başvuran 10 hastanın 3’üne antibiyotik ilaçlar reçete edilmektedir. Yoğun antibiyotik kullanımı antibiyotik direncini yükseltmektedir, antibiyotik direncine bağlı olarak yılda 700.000 kişi hayatını kaybetmektedir. 2050 yılı itibariyle bu rakamın 10 milyon kişiyi bulması beklenmektedir. Ülkemiz antibiyotik kullanımında dünya ülkeleri sıralamasında en üst sıralamalarda bulunmaktadır.

Bu bilgiler ışığında:

  1. 2002 – 2017 yılları arasında antibiyotik kullanımının sınırlandırılması için yapılan çalışmalar nelerdir?

  2. Kullanım yoğunlukları göz önünde bulundurularak bölgesel veya mikro çalışmalar yapılması düşünülmekte midir?

  3. Antibiyotik bulunduran ilaçların reçetelendirilmesine ilişkin görevli hekimlere özel eğitimler verilmesi planlanmakta mıdır?

  4. Hâlihazırdaki reçetelendirme uygulamalarını doğru buluyor musunuz?


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)