adscode
adscode

Apple'dan otizme özel uygulama

Apple, otizm, epilepsi ve melanom için yeni Researchkit araştırmalarını duyurdu.

Apple'dan otizme özel uygulama
Bilim Teknoloji
Apple, ResearchKit'in otizm, epilepsi ve melanom üzerine yeni araştırma çalışmaları yapılmasını sağladığını duyurdu. ResearchKit, doktorlar, bilim insanları ve diğer araştırmacıların iPhone uygulamalarını kullanarak katılımcılardan daha sık ve daha doğru veriler toplamasına yardımcı olarak, iPhone'u tıbbi araştırmalar için güçlü bir araca dönüştürdü. ResearchKit ile araştırma katılımcılarının interaktif bilgilendirilmiş onay sürecini inceleyebilmesi, aktif görevleri kolayca tamamlayabilmesi veya anket yanıtlarını gönderebilmesi ve sağlık verilerinin araştırmacılarla nasıl paylaşılacağını seçebilmesi onların tıbbi araştırmalara her zamankinden daha kolay katkıda bulunmasını sağlıyor. Araştırmacılar ve geliştiriciler açık kaynak çerçevesine 50'nin üzerinde araştırmacı ekleyerek şimdiden ResearchKit'e katkı yaptılar.  

"Dünya çapında tıp kurumları ile çalıştığımız ve bu kurumlara, sonuçta müşterilerimizin daha sağlıklı hayatlar yaşamalarına yardımcı olabilecek araçlar sunabildiğimiz için gurur duyuyoruz" diyen Apple'ın Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff Williams sözlerini şöyle sürdürdü: "Yalnızca altı ay içinde, astım ve diyabetten Parkinson hastalığına kadar her şeyi araştıran ResearchKit uygulamaları şimdiden dünyanın her yerindeki bilim insanlarına bilgiler sağladı ve 100.000'den fazla katılımcı bilimsel ve tıbbi araştırmaların ilerlemesine kendi verilerini katmayı seçti."  

ResearchKit'i kullanarak araştırmalar tasarlayan araştırmacılar gerçek zamanlı verileri doğrudan iPhone'dan almak için, kullanıcının iznini alarak, Sağlık uygulamasındaki ağırlık, kalp atış hızı, glikoz seviyesi ve üçüncü taraf aygıt ve uygulamaların ölçtüğü diğer verilere de erişebiliyor. iPhone'daki ivmeölçer, mikrofon, jiroskop ve GPS sensörlerine erişim, katılımcının yürüyüş şekli, motor bozukluk, fitness, konuşma ve bellek durumu hakkında ek bilgiler sağlayarak tıbbi araştırmacılara daha objektif veriler sunuyor.

Yeni Araştırma Çalışmaları

Otizm: Duke Üniversitesi ve Duke Medicine, otizm ve diğer gelişim sorunları hakkında endişeleri olan aileler için "Otizm ve Ötesi" çalışmasını başlatıyor. Duke araştırma ekibi iPhone'da ön kameranın gelişim sorunlarının belirtilerinin çok daha küçük yaşlarda saptanması için kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. Uygulama, çocuğun iPhone'da gösterilen videolara verdiği tepkiyi ölçmek için yeni duygu algılama algoritmaları kullanıyor. Duke bu çalışmayı yapmak için Çin'deki Pekin Üniversitesi ve diğer uluslararası partnerlerle birlikte çalışıyor. 

"Otizm ve Ötesi iyi hazırlanmış tarama soru formlarını çocuğun duygularının analiz edilmesine olanak veren yeni bir video teknolojisiyle birleştiriyor. Böylece, bir gün otizm ve anksiyete gibi durumların taramasını otomatikleştirebileceğiz" diyen Duke Üniversitesi Mobil Teknoloji Stratejisi Direktörü ve Dahiliye ve Pediyatri Bölümü'nde Yardımcı Doçent Ricky Bloomfield sözlerine şöyle devam ediyor: "ResearchKit bir tıbbi araştırmayı tek bir uygulamaya koyarak önceden ulaştığımızdan çok daha fazla kişiye ulaşmamızı sağlıyor."

Epilepsi: Johns Hopkins tarafından geliştirilen EpiWatch uygulaması, ResearchKit kullanılarak Apple Watch'la yapılacak bu türden ilk çalışma. Çalışma Apple Watch'taki takılabilir sensörlerin krizlerin başlamasını ve süresini saptamak için kullanılıp kullanılamayacağını test edecek. Bu çalışmanın ilk aşamasında, araştırmacılar hastaların, krizlerinin dijital imzasını kaydederek sevdikleri birine uyarı göndermek üzere ivmeölçer ve kalp atış hızı verilerini kaydetmesini sağlayan özel Watch uygulamasını tetiklemesi için tek dokunuşta erişebilecekleri, Apple Watch'taki özel bir komplikasyonu kullanacak. Uygulama tüm krizlerin ve olay sırasında hastanın tepki verebilirliğinin kaydını tutacak. Uygulama, katılımcıların kendi durumlarını araştırma çalışmasına katılan diğer kişilerle karşılaştırmasına olanak vermesinin yanı sıra ilaçlarını alıp almadıklarını izleyerek ve yan etkileri tarayarak hastaların rahatsızlıklarını yönetmelerine de yardım edecek.  

"Epilepsi Amerika Birleşik Devletleri'nde 2 milyonun üzerinde kişiyi etkiliyor. ResearchKit kullanarak tasarlanan bu yeni uygulama artık durumlarını yönetmelerine yardımcı olabilecek interaktif aktiviteler sağlıyor ve farklı kriz türlerini algılayarak aileleri ve bakıcıları uyarabilecek bir uygulama geliştirmenin kapısını açıyor" diyen Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Profesörü Dr. Gregory Krauss sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık krizleri ülke genelinde izlemek ve verileri tamamen yeni bir biçimde toplamak için teknolojiyi kullanma olanağımız var."

Melanom: Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi, iPhone'da çekilen dijital görüntülerin ben büyümesi ve melanom riskleri hakkında bilgi almak için kullanılıp kullanılamayacağını ve ben büyüklüğünü zaman içinde fotoğraflayarak ve ölçerek kişilerin cilt sağlığını daha iyi yönetmelerine yardımcı olup olamayacağını araştırıyor. Araştırmanın katılımcıları bendeki değişiklikleri belgeleyerek bunları doğrudan sağlık çalışanlarıyla paylaşabilecek ve araştırmacılar, dünyanın her yerinden onbinlerce iPhone kullanıcısının gönderdiği görüntüleri potansiyel melanomu taramak için ileride yapılacak çalışmalarda kullanılabilecek teşhis algoritmaları oluşturulmasına yardımcı olması için kaydedebilecek.  

"Melanom, erken teşhisin en tipik örneğidir. Hastaların benlerinin görüntülerini paylaşması için basit bir yol oluşturarak melanomaları daha erken tespit edebilirsek hastalığın ilerlemesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabiliriz" diyen Knight Kanser Enstitüsü'nde Dermatoloji Kürsüsü Doktoru ve Melanom Araştırma Program Direktörü Dr. Sancy Leachman söyle devam ediyor: "Araştırma katılımcıları havuzumuzu genişletmek gerek duyduğumuz bilgilerin elde edilmesinde kritik bir adım. ResearchKit, basit bir iPhone uygulamasının geliştirilmesiyle birlikte bunu hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor."  

ResearchKit Çerçevesinin Genişletilmesi

Açık kaynak yazılım çerçevesini kullanan araştırmacılar ve geliştiriciler ResearchKit'e yeni modüller, aktif görevler ve özel anketlerle katkıda bulunmaya devam ediyor. Active Task modülü, araştırmacıların katılımcıları iPhone'un gelişmiş sensörlerini kullanarak veriler üreten aktiviteler gerçekleştirmeye davet ederek çalışmaları için daha hedefe yönelik veriler toplamasını sağlıyor. İlk Active Task modülleri motor faaliyetler, fitness, biliş ve sesi ölçen görevler içeriyordu. 

Yalnızca altı ay içerisinde 50'den fazla araştırmacı yeni araştırma yöntemlerini destekleyecek katkılar yaptı. Bunların arasında işitme kaybı için ses tonu odiyometrisini ölçmeyi, bilinen bir tepkiye bilinen bir uyaran göndererek reaksiyon süresini ölçebilmeyi inceleyen görevler, bir süreli yürüme testi, bilgi işleme hızını ve çalışma belleğini değerlendiren PSAT ve bilişsel çalışmalarda sık kullanılan Hanoi Kulesi matematik bulmacası da var. ResearchKit çerçevesine yapılan ek katkılar; iPad desteğini, görüntü kaydetmeyi ve daha ayrıntılı gösterge tabloları için pasta grafikler, çizgi grafikler ve kesikli grafikler ekleyebilmeyi içeriyor.   

ResearchKit hakkında daha fazla bilgi için, www.apple.com/tr/researchkit  adresini ve açık kaynak çerçevesine erişim hakkındaki bilgiler için www.researchkit.org adresini ziyaret edin. ResearchKit araştırmaları Avusturya, Çin, Almanya, Hong Kong, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD'de yapılmaktadır.

Apple 1984'te Macintosh'u piyasaya sürerek kişisel teknoloji alanında çığır açtı. Bugün, Apple iPhone, iPad, Mac ve Apple Watch ile inovasyonda dünya lideridir. Apple'ın üç yazılım platformu; iOS, OS X ve watchOS tüm Apple aygıtlarında kesintisiz bir deneyim sağlar ve kullanıcılara App Store, Apple Music, Apple Pay ve iCloud gibi çığır açan hizmetlerle güç katar. Apple'ın 100.000 çalışanı dünyanın en iyi ürünlerini üretmeye ve dünyayı bulduğumuzdan daha iyi durumda bırakmaya kararlıdır.
chip online

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)