adscode
adscode

Araştırma üniversitelerine 100 milyon destek

YÖK Başkanı Erol Özvar: "Bu yıl için 100 milyon liralık kaynak, araştırma projelerinde kullanılmak üzere 20 devlet üniversitesine aktarılacak.”

Araştırma üniversitelerine 100 milyon destek
Üniversite
Güncelleme : 08-Jun-22 10:53

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Araştırma Üniversiteleri İş Birliği Toplantısı vesilesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesini (ODTÜ) ziyaret etti.

Özvar’ı ODTÜ’ye gelişinde Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök karşıladı. Rektörlükte Üniversitedeki güncel duruma ve yürütülmekte olan çalışmalara ilişkin bilgi alan Özvar, ardından Senato Toplantısı’na katıldı.

Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Özvar, üniversitelerle yakın iş birliği için bir araya geldiklerini belirterek, “Üniversite ziyaretlerimizde üniversitelerimizin rektörlerini, senatolarını, yönetim kurullarını topluyoruz. Hocalarımızla birlikte gerek üniversitelerimizin içinde bulunduğu durumu, beklentileri, ihtiyaçlarını, varsa eleştirilerini dinliyor ve YÖK olarak aldığımız bu geri beslemeyle üniversitelerimize yönelik politikalarımızı revize etmeye, yeniden şekillendirmeye çalışıyoruz." dedi.

ODTÜ’de, akademik çalışmalar, araştırma geliştirme faaliyetleri, kadro konuları ve Üniversitenin geleceğe ilişkin vizyonu konusunda ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Özvar, "ODTÜ, ülkemizin en saygın, en mümtaz yükseköğretim kurumlarından biridir. İnşallah, YÖK olarak üniversitemizden aldığımız bu görüşleri birlikte değerlendireceğiz ve geleceğe ilişkin önemli çalışmalara imza atacağız diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Özvar, araştırma üniversiteleri için Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı ile yapılan protokolle özel bir destek programı planladıklarını belirterek, "Araştırma üniversitelerimiz ile Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı bu protokol çerçevesinde üniversitelerimize akademik performanslarına göre AR-GE çalışmaları için fon kullandırmış olacak." dedi.

“Araştırma Üniversiteleri Destek Programını hayata geçiriyoruz”

YÖK Başkanı Özvar, açıklamalarının ardından YÖK tarafından Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı çerçevesinde düzenlenen Araştırma Üniversiteleri İş Birliği Toplantısı’na katıldı.

Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bugün ODTÜ’de gerçekleştirdiğimiz toplantıyla birlikte Araştırma Üniversiteleri Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz.” dedi.

Türkiye'nin öncelikli hedefleri çerçevesinde nitelikli bilgi üretmek, disiplinlerarası çalışmaları ve iş birliklerini teşvik etmek, doktoralı araştırmacı insan sayısını artırmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek ve üniversiteleri uluslararası alanda daha görünür kılmak maksadıyla yürütülen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'na ilişkin yeni vizyonu, 13 Aralık 2021'de kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan ve program çerçevesinde yapılan çalışmaları anlatan Özvar, araştırma üniversitesi konsepti ve stratejileri üzerine geliştirdikleri yeni yaklaşımın, üniversitelerde ve yükseköğretim uzman çevrelerine heyecan getirdiğini kaydetti.

Kurumlarda bilimsel araştırma üretkenlik ve kalitesini yükseltmek başta olmak üzere, dünya ölçeğinde güçlü ve kaliteli bir üniversitenin inşasında hâlâ atılması gereken adımlar bulunduğuna işaret eden Özvar, bu adımlardan birinin de araştırma üniversitelerine yönelik malî destekler olduğunu kaydetti.

Özvar, üniversitelerin araştırma kapasitelerinin artırılmasına yönelik özel destek programları sağlanması konusunda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve 17 Mart 2022'de Araştırma Üniversiteleri Destek Programı’na ilişkin protokol imzaladıklarını hatırlattı.

 20 devlet üniversitesi

YÖK Başkanı Özvar, destek programının işleyişine ilişkin usul ve esasların Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile eş güdüm içerisinde, YÖK tarafından hazırlanarak üniversitelere duyurulduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Buna göre destek programı çerçevesinde, bu yıldan itibaren geçerli olmak üzere, YÖK Başkanlığı tarafından her yıl yapılacak performans değerlendirmesi sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından araştırma üniversitelerine yıllık olarak kaynak tahsis edilecek. Araştırma üniversiteleri kendilerine tahsis edilen bu kaynağı, YÖK tarafından eşleştirildikleri alanlardaki bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesinde kullanabilecek. Bu yıl için 100 milyon liralık kaynak, araştırma projelerinde kullanılmak üzere 20 devlet üniversitesine aktarılacak.”

"Sonuçlarını takip edeceğiz"

YÖK olarak bu kaynağın sonuçlarını takip edeceklerini vurgulayan Özvar, ortaya çıkan sonuçlara göre yeni performans değerlendirmeleri yapacaklarını belirtti.

Özvar, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda, devletin ilgili birimlerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katkılarıyla araştırma üniversitelerine verilen desteğin çok anlamlı olduğunu ifade ederek, sürecin yürütülmesindeki katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Strateji ve Bütçe Başkanlığına teşekkürlerini iletti.

EĞİTİM AJANSI


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)