adscode
adscode

Arıcılık sorunları Meclis gündeminde!

TBMM Arıcıların sorunları ile ilgili verilen araştırma önergesi üzerinde CHP grubu adına konuşan Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer arıcılığın sorunlarına değindi ve çözüm getirilmesini…

Arıcılık sorunları Meclis gündeminde!
Türkiyeden Haberler
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bal üretiminde dünya ikincisi olan Türkiye’de arıcılığın 400 bin insanın geçim kaynağı haline geldiğini belirterek, bu mesleği icra edenlerin yaşadığı sorunların çözümü için hükümete önemli görevler düştüğünü söyledi. 

CHP Milletvekili Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, toplu arı ölümleri, konaklama ve nakillerde yaşanan problemlerin çözüme kavuşturulmasının yanı sıra merdiven altı bal üretimiyle ilgili ciddi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Gürer, bal üretimi ve ihracatının artırılmasına yönelik bir çalışma yapılması için Meclis Araştırması açılmasını destelediklerini ifade etti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak arıcılıkla ilgili sorunları gündeme getirdi. Arıcılığın meslekten öte bir sanat olduğunu belirten Gürer,  bakımı, korunması ve bal veriminin artırılması için düzenli bir takibin gerekliliğine dikkat çekti. 

400 BİN İNSANIN GEÇİM KAYNAĞI 

Türkiye’de 400 bin insanın arıcılık faaliyetlerinden geçimini sağladığını anlatan Ömer Fethi Gürer, polen sayısının 8 milyona ulaştığı ülkemizde, bar üretimi ve pazarlamasında ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti. 

YAYLALARA GÜNEŞ PANELİ TALEBİ…

Konakladıkları, dağlar ve yaylalara elektrik enerjisi ulaşmadığından yakınan arıcıların, bu bölgelere güneş panellerinin yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Bal ormanları artırılmalıdır. Orman Bakanlığı bu anlamda daha fazla destek sağlamalı güvenli, korunaklı konaklama alanları oluşturulmalıdır. Arı nakillerinde yaşanan önemli bir sorun da birkaç tane kovanın fazlalığı nedeniyle ceza kesilmesidir. Bu anlamda gerekli önlemleri alan arıcılar cezadan muaf tutulmalıdır” dedi. 

ARICILARA İLAÇ DESTEĞİ SAĞLANMALI 

Arıcılıkta hastalıkla mücadelenin teknik bilgi ve yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu anlatan Gürer, ruhsatlı ilacın pahalı olmasından dolayı aracıların ruhsatsız ilaçlara yöneldiğini ve bunun da bal üretimindeki kaliteyi olumsuz etkilediğini söyledi. Gürer, bu sorunun giderilmesi için hükümetin ilaç desteği sağlamasının gerekliliğine işaret etti. 

TOPLU ARI ÖLÜMLERİ ÜRETİCİYİ PERİŞAN ETTİ

Toplu arı ölümlerinin üreticiyi perişan ettiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Narenciye çiçekleri için kullanılan ilaçlardan arıların etkilendiği saptanmıştır. Arıların zarar görmemesi için arılara zarar vermeyecek ilaçların narenciyede kullanılması da sağlanmalıdır. Ana arı üretiminde sorunlar vardır. Kaliteli ana arıyla ilgili çalışmalar yeterli değildir” diye konuşu.

TARIM ALANLARINI TAHRİP EDİLMESİ ARICILIĞI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Tarım alanlarının farklı nedenlerle tahrip edilmesinin arıcıları olumsuz etkilediğini kaydeden Gürer, ülkemizde Giresun, Muğla, Adana, Sivas, Ordu, Mersin illerinin arıcılıkta ilk sırada yer aldığını, Niğde ilinde de 40 bin koloni bulunduğunu vurguladı. 

ARICILIKLA İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMASINI DESTEKLİYORUZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda, arıcılığın sorunlarıyla ilgili konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkemiz bal üretiminde dünya ikincisidir fakat ihracat payımız düşüktür, ihracatın artırılması için kalite yönünde çalışma yapılmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde glikoz, früktoz ve sahte bal, arıcılarımızı zor duruma sokmaktadır. Bununla ilgili denetimler yapılmaktadır ama yetersizdir. Merdiven altı bal üretimiyle daha ciddi mücadele edilmelidir. Bal, yurt dışına satabileceğimiz önemli bir üründür. Bu anlamda hükûmetin yapacağı çalışmalar vardır. Yapılacak bir Meclis araştırmasının faydalı ve yararlı olduğunu düşünüyor, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu öneriyi destekliyoruz” dedi. Arı üreticilerinin sorunları ile ilgili araştırma önergesi AKP milletvekili oyları ile reddedildi.

https://www.youtube.com/watch?v=Z5yEHQCz8RQ&feature=youtu.be

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)