adscode
adscode

Astım bilekliğinde Türk imzası

Alper Bozkurt'un da aralarında olduğu Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, astım krizini önceden tahmin eden bir cihaz geliştirdi.

Astım bilekliğinde Türk imzası
Sağlık

ABD'de yer alan Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, bir ilke imza atarak astım krizlerini önceden tahmin edebilen bir bileklik geliştirdi. Gelişmiş Ulusal Bilim Vakfı Nanosistemler Mühendisliği Araştırma Merkezi'nde yürütülen çalışmada cihazın sahip olduğu ekranda kalp atış hızı ve akciğer fonksiyonları gözlemlenerek bunlardan herhangi birinin oranında değişim tespit ettiğinde kullanıcısını uyarıyor. Kullanıcı hasta bu sinyallere bağlı olarak ya bulunduğu ortamı değiştiriyor ya da o an yapmış olduğu fiziksel aktiviteye son vererek kendini dinlenme moduna alıyor.

ÖZEL YAZILIM SAYESİNDE

Araştırmacılardan Alper Bozkurt, oluşturdukları bu cihaza Sağlık ve Çevre Takipçisi (HET) adını verdiklerini bunun da cihazın yapısında bulunan duyusal materyallerle yapıldığını söylüyor. Diğer yandan ürünün iki kullanılabilir parçadan oluştuğunu ifade eden Bozkurt, göğse yerleştirilen aygıtın kullanıcının hareketleri, solunum hızı, kalp atış hızı ve oksijen seviyelerinin takibi gibi işlevleri yerine getirdiğini, ikinci parçanın da çevresel faktörlere odaklanarak havadaki nem değişimlerini, sıcaklık ve organik bileşenleri izlediğini söyledi. Sonuncu ve en önemli bulgu olan fakat diğerleri gibi görüngüsü olmayan spirimetre adı verilen sinyallerle de akciğer fonksiyonlarının ölçüldüğünü anlatan Bozkurt toplanan tüm bu verilerin yine kablo bağlantısı olmadan bilgisayar ortamına aktarıldığını ve işlemin artık son safhasına gelindiğini, geliştirilen takımın özel bir yazılım programı sayesinde verileri kaydetmesiyle kullanıcıyı astım krizine karşı uyardığını belitti.


Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)