adscode
adscode

ATANMAYA HAK KAZANMIŞ HEKİMLER NE ZAMAN İŞE BAŞLAYACAK?

Aylardır güvenlik soruşturmasını bekleyen ve özel kurumlarda çalışmaları yasak olduğu için işsiz kalan atanmaya hak kazanmış hekimler Meclis gündemine taşındı.

ATANMAYA HAK KAZANMIŞ HEKİMLER NE ZAMAN İŞE BAŞLAYACAK?
Türkiyeden Haberler

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a “Bu hekimler ne zaman göreve başlayacak” diye soran CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Devletin 15 Temmuz korkusu devlet hizmetlerini durdurdu” dedi.

2016 ve 2017 yılında atamalara katılmış, atanmaya hak kazanmış hekimlerin aylardır güvenlik soruşturmasının tamamlanmasını ve dört gözle görevlerine başlamayı beklediklerini belirten CHP’li Dr. İrgil, “Bu hekimler devlet hizmet yükümlüsü ama aynı zamanda aile geçindirmekle de yükümlü. Mevzuata göre atanmaya hak kazandıkları için özel kurumlarda da çalışamıyorlar yani işsizler. Bu hekimleri aylarca işsiz kalmaya mecbur etmek devletin ayıbıdır” diye konuştu.

İrgil Türkiye’de 100 bin kişiye 179 hekimin düştüğünü, OECD ülkelerinde ise bu rakamın 339 olduğunu belirterek “OECD ülkelerindeki rakamlara ulaşabilmek için 135 bin hekime ihtiyaç var ama Sağlık Bakanlığı hekimleri işsizlikten kurtarmıyor” dedi.

 

CİDDİ’ HEKİM İHTİYACI VARKEN İŞSİZLER

 

Sağlık Bakanı’nın “ciddi” diyerek tanımladığı doktor ihtiyacına rağmen süresi belli olmayan bir soruşturma nedeniyle hekimlerin işe başlatılmamasının aynı zamanda bir hak ihlali anlamına da geldiğini vurgulayan İrgil şöyle devam etti:

15 Temmuz sonrasında kamu kurumlarında terör örgütü mensubu temizliği başlatılırken, söz konusu örgütün devlet kurumlarına sızmasının önüne geçmek için personel alımında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması şartı getirilmişti. Ancak nedense güvenlik soruşturmaları çok uzun sürüyor. Devletin güvenlik soruşturması makul bir uygulama ancak devletin 15 Temmuz korkusu öyle bir hale geldi ki, devlet hizmetlerini durdurdu. 11 aydır OHAL şartlarındayız ve hatırlanacak olursa, OHAL halkı etkilemeyecek, denmişti. Halk OHAL nedeniyle hakkını arayamıyor, çünkü iktidar her şeyi sadece kendine hak görüyor.”

 

BAKAN SÖYLEDİĞİNİ YAPAMIYOR

 

Sağlık Bakanı’nın güvenlik soruşturmalarının gecikmesi nedeniyle işe başlatılmayan hekimlerle ilgili şubat ayında yaptığı açıklamayı da hatırlatan İrgil, şu ifadelerde bulundu:

Sayın Bakan hekimlerin arşiv araştırmasını tamamlayıp göreve başlatılacağını, sonra güvenlik soruşturmalarının takip edileceğini açıklamıştı ancak hekimler hala görevlerine başlamayı bekliyor. Bakanın açıklamasıyla umutlanan hekimler bir kez daha yıkıldı. Üstelik bu açıklamanın üzerinden üç ay geçmesine karşın bakanın sesi soluğu çıkmıyor. Madem bakan söylediğini yapamıyor, niye o koltukta oturuyor? En azından devlet hizmet yükümlülüğü ile ilgili mevzuat yeniden düzenlenerek hekimlerin bu soruşturma sürecinde çalışmalarına izin verilebilir. Böylece uzun süren soruşturma sürecinde hekimler hiç olmazsa aile geçindirme yükümlülüğünü yerine getirebilir.”

 

HANİ OHAL MAĞDUR ETMEYECEKTİ!

 

CHP’li İrgil, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde ise şu soruları yöneltti:

 

  1. Süresi yasal olarak belirtilmiş olmasına karşın devlet hizmet yükümlüsü hekimlerin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları neden süresinde tamamlanmamaktadır?

  2. Devlet hizmet yükümlüsü hekimlerin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları ne zaman tamamlanacak ve bu hekimler görevlerine başlatılacaktır?

  3. Doktor ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Sağlık Bakanı’nın 16.02.2017 tarihinde yaptığı açıklamadaki söz konusu yöntem hangi nedenlerle uygulanmamaktadır? Açıklama doğrultusunda hekimler neden görevlerine başlatılmamaktadır?

  4. Aylardır işsiz kalan hekimlerin yaşamsal ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak düzeye gelmiş olmaları “OHAL’de halk mağdur olmayacak” ifadesiyle çelişmiyor mu?


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)