adscode
adscode

Avrupa Birliği vize serbestisini geri çekebilecek

Türkiye ile haziran ayı sonunda vizeleri kaldırmaya hazırlanan Avrupa Komisyonu, Schengen sınırlarını korumak için ek önlemleri gündeme getirdi.

Avrupa Birliği vize serbestisini geri çekebilecek
Türkiyeden Haberler
Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye vize serbestisi konusunda gerektiğinde "süspansiyon mekanizması"nı devreye sokarak bu serbestisiyi geri çekebileceği ortaya çıktı. Türkiye ile haziran ayı sonunda vizeleri kaldırmaya hazırlanan Avrupa Komisyonu, Schengen sınırlarını korumak için ek önlemleri gündeme getirdi. Bu önlemler şöyle:

-Komisyon, Schengen bölgesi ve dış sınırlarda AB Giriş-Çıkış Sistemi'nin (EES) güçlendirilmesini istedi. Bunun temel nedeni, üçüncü ülke vatandaşları için sınır kontrolündeki kaliteyi artırmak, sınırlar içinde kalanlar için sistematik ve güvenilir bir kimlik tanımlama sistemi oluşturmak ve yasa dışı göçü önlemek.

-AB, Ağustos 2016'da AB Seyahat Bilgileri ve İzin Sistemleri (ETIAS) adlı yeni bir sistemi devreye sokmaya hazırlanıyor. ABD modelinden örnek alınarak hazırlanan sistem, Schengen bölgesinin güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?

Edinilen bilgiye göre, "süspansiyon mekanizması"nın yer aldığı vize düzenlemesi, herhangi bir AB üyesi devlete, şartların yerine getirilmemesi durumunda vizeyi geri getirmek için girişimde bulunma hakkı sağlıyor. Bu şartlar şöyle sıralanıyor:

-Türkiye'den gelen 3. ülke vatandaşlarının yasa dışı göçmen sayısının aniden ya da kademeli olarak artması,

-AB ülkelerinde yasa dışı olarak kalan 3. ülke vatandaşlarının sayısının artması,

-AB'de yakalanan 3. ülke vatandaşlarının herhangi bir iltica başvurusunda bulunmamış olması,

-Geri Kabul taleplerinin reddedilmesi.

PARMAK İZLİ BİYOMETRİK PASAPORTUN İÇİNDE NE VAR?

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, vize serbestisinin koşulları arasında yer alan parmak izli biyometrik pasaportta hangi bilgilerin yer alacağı konusunda açıklama yaptı. Buna göre AB ülkelerindeki pasaportlarda hangi bilgiler yer alıyorsa Türk pasaportlarında da aynı bilgilere yer verilecek, Türkiye'ye özgü ilave bilgiler olmayacak. Çiplerde,nüfus cüzdanındaki bilgiler , biyometrik fotoğraf, parmak izi ve imza yer alacak.


Bahar BAKIR/ HABERTÜRK

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)