adscode
adscode

Bahar, Bağışıklığınızı Düşürmesin

Baharın gelişiyle birlikte halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk gibi sorunlar yaşayanlar dikkat. Bahar aylarında değişen vücut ritmi, bağışıklık sisteminde dalgalanma ve zayıflamalara yol açıyor.

Bahar, Bağışıklığınızı Düşürmesin
Sağlık
Bahar aylarında halsiz, yorgun ve hasta hissedenlerin sayısı artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri bahar aylarında değişen vücut ritminin, bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesi. 

Bu durumun alerjik hastalıklara yatkınlığı ve viral enfeksiyonlara yakalanma riskini artırdığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Duraksoy, bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemlere dikkat çekiyor. 

Dr. Duraksoy, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve baharı hastalanmadan geçirmek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor: 

KALİTELİ UYUYUN, YETERLİ SIVI ALIN

Bağışıklık sistemi için günde 7-8 saat derin uyku şart. Günde 8 bardak kaynamış su içmek, vücudunuzun mineral dengesini sağlar ve bağışıklık sisteminizi korur. Ancak içtiğiniz suyun kalsiyum - magnezyum oranı dengeli olmalı. Suyun verdiği denge ile alerji, omurga fıtığı, böbrek taşı gibi rahatsızlıklar azalır, kemik yapısı güçlenir. 


ŞEKER TÜKETMEYİN, VİTAMİN ALIN

Şeker bağışıklık sisteminin baş düşmanıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak, bahardan ve tüm diğer etkilerden korumak istiyorsanız şeker ve beyaz unlu (şekere dönüşebilecek) rafine gıdaları hemen kesmeniz gerekiyor.

Vitamin eksikliğini kapatmak ve gerekliyse takviye almak da bağışıklık için çok önemli. Özellikle çok güçlü bir antioksidan olan ve kanser hücrelerini bile parçalayabilen C vitamini yeterince alınmalı. Tahıllardan da faydalanın, çinko, selenyum, magnezyum açısından zengin besinler tüketin. Enginar, bakla, kereviz gibi sebzeler bu gruba girer. Çok güçlü Omega 3, vitamin E, resveratol içeren ve baharda bağışıklık sisteminin hızlı yardımcıları niteliği taşıyan üzüm çekirdeği yağı ve çörekotu yağını tüketebilirsiniz. Vitamin C, Omega 3, vitamin B kompleksleri de bağışıklığı destekler.



GÜNEŞE ÇIKMAKTAN KORKMAYIN

Güneşin sağlayacağı D vitamini de güçlü bağışıklıkta önemli rol oynuyor. 8 koruma faktörlü güneş kremi bile vitamin D sentezlenmesine engeldir. Bu nedenle koruyucu bir krem kullanmadan 15-20 dakika çıplak teninizi güneşe maruz bırakın. D vitamini vücut için hayati önem taşır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, diyabet, Alzheimer, tüm iltihaplı romatizmalar gibi oto-immün hastalıklar, kanser (hatta malign melanom gibi en kötü cilt kanserleri), ağır enfeksiyon hastalıkları, verem gibi kronik enfeksiyonlar D vitamini eksikliğinde tetiklenmektedir.

HAREKET EDİN

En çok zevk aldığınız egzersizi keşfedip devamlı uygulayın. Egzersizi beslenme programınızla da destekleyin.

ntv.com.tr

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)