adscode
adscode

Bakanlık, çocuk oyunculara asgari ücret sınırı getirdi

Film, dizi ve reklamda oynayan 1 ile 2 yaş arası çocuklar, günde 1 saatten fazla çalıştırılamayacak.

Bakanlık, çocuk oyunculara asgari ücret sınırı getirdi
Eğitim
Film, dizi ve reklamda oynayan 1 ile 2 yaş arası çocuklar, günde 1 saatten fazla çalıştırılamayacak. 3 aylıktan büyük ve 1 yaşından küçük çocuklar ise bir defada 30 dakikayı geçmeyecek şekilde en fazla 2 defa çalıştırılabilecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, film, reklam ve dizi gibi kültür ve sanat etkinliklerinde rol alan çocukların çalışma koşullarını düzenleyen yönetmelik taslağını hazırladı. Taslağa göre, 1 ile 2 yaş arasındaki çocuklar, günde 1 saatten fazla çalıştırılamayacak. 3 aylıktan büyük ve 1 yaşından küçük çocuklar ise bir defada otuz dakikayı geçmeyecek şekilde en fazla 2 defa çalıştırılabilecek. Setlerde çalışan çocukların çalışma süreleri çocuğun işyerine vardığı sürede başlayacak. Her bir saatlik çalışmanın ardından çocuğa çalışma sürelerine dahil olmak üzere zorunlu olarak 15 dakikalık mola verilecek. Yemek, yol ve yasal temsilcisinin isteği ile verilmiş dinlenme süreleri çalışma sürelerinden sayılmayacak.

HAFTADA 2 GÜN TATİL

Çocuklar sette çalıştığı günden sonra bir gün kesintisiz 14 saat dinlenecek. Çalışma sürelerine bakılmaksızın hafta içinde veya hafta sonunda kesintisiz 48 saatten az olmamak üzere hafta tatili yaptırılacak.

ODA YA DA KARAVAN

Çocuklar aileler veya yapımcılar tarafından çalışmaya zorlanamayacak. Çocuğa yaşına, gelişimine uygun, dinlenme, giyinme ve oyun amaçlı kullanılmak üzere oda ya da karavan tahsis edilecek. Yanında yasal temsilcisi olmayan çocuk çalıştırılamayacak. Çalışma ortamında bir psikolog ya da eğitim bilimci ile bir oyuncu koçu olacak.

Çocuk oyuncuların bulunduğu ortamlarda sigara içilmeyecek ve tütün mamullerine maruz bırakılmayacak. 10 yaşından küçük çocuklara makyaj yapılamayacak, gerekli durumlarda ise cilde zarar vermeyen ürünler tercih edilecek.

ASGARİ ÜCRET SINIRI

Yönetmelik taslağı uyarınca, kültür, sanat faaliyetlerinde bulunan çocuğa işveren asgari ücretin altında maaş ödeyemeyecek. Çalışmanın bir aydan az olması halinde çocuğa çalıştığı süreyle orantılı olarak maaş ödenecek.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)