adscode
adscode

BAŞARI SIRALAMANIZIN YERİ, TERCİH MAKASINIZIN DAR VE GENİŞ OLMASINI BELİRLEYEN EN ÖNEMLİ ETKENDİR

Üniversite tercih döneminde artık son dönemece girildi.

ozkangogercin@outlook.com




 

Sonuçların açıklanması ile başlayan yoğun tercih sürecinin bitmesine artık sayılı günler kaldı. Birçok adayın tercihini teslim ettiği kadar, eminim ki hala teslim edemeyen binlerce aday vardır. Ancak, ne olursa olsun, yoğunluk ile ilgili problem duymamak adına, tercih teslimini son dakikaya bırakmayın. İnternet üzerinden tercih yapacağınız için, o an için olası bir bağlantı kopmasında da büyük problem yaşarsınız. O yüzden son güne kalmadan tercihlerinizi teslim etmeye dikkat edin.

Bu sene tercihlerle ilgili en büyük sıkıntı, puan türlerinin değişmesi oldu. Tek puan türlerinde öğrenci havuzunun gelişmesi, hangi bölümün, hangi başarı sırası olacağına dair belirsizlik yarattı. Adaylar, başarı sıramın ne kadar üstünden başlasam, ne kadar aşağı insem belirsizliği yaşıyorlar. Katsayı ve dönüştürme ile ilgili açıklamalar da olsa, adaylar yoğun dönemde çok hesap kitaba girince akılları iyice karışıyor.

İşin özünü aslında şöyle temele indirgeyebiliriz. 3 puan türünde, en yüksek başarı sıralarını baz alalım.

Mesela, tıp, hukuk gibi önemli bölümlere odaklanalım. Geçen sene, burayı tercih eden öğrenci sıralaması ile, bu sene tercih eden öğrenci sıralamaları arasında sizce çok afaki bir fark olabilir mi? Yani bir anda 20-30binlik düşmeler yaşanabilir mi? Mantıken olmayacağını siz de biliyorsunuz.

Üst sıralarda ve iyi üniversitelerde rağbet gören bölümler için, bu sene yine talep olacaktır. Yine iyi öğrenciler buralara ağırlık verecektir. O yüzden, üst sıralarda, kendinizden çok yüksek yazdığınız takdirde, kazanma şansınız alt sıralar kadar çok olmayacaktır.

Şimdi alt sıralar için konuşacak olursak, ya da orta sıralar için diyelim.

Bu sıralamalarda, öğrencilerin bölümlere dağılımı, üst sıralara göre daha geniş olabiliyor. Çünkü, rağbet gören meslekler aşağı doğru azalıyor, alternatif ve farklı meslekler ön plana çıkıyor. Dolayısıyla, öğrenciler birkaç bölümle sınırlı kalmayıp, daha çok dağılım gösterdikleri için, bölüme yerleşen ilk öğrenci ile son öğrenci arasında önemli derecede başarı sırası farkı olabiliyor. O yüzden, bu bölümleri seçerken, başarı sıranızın %20-30 üstüne çıksanız bile, kazanma şansınız olabilir. Bu tabii ki, bir yerde, seçtiğiniz üniversitenin kalitesi, konumu ve bölümün albenisi ile de ilgili olacaktır. Ancak, üst sıralara göre, alt ve orta sıraları kıyaslarsak, bu alanlarda sıralamasını daha geniş tutabilenler, yerleşme şansını da arttıracaktır.

Burada, geniş tutmak derken aslında neyi demek istiyoruz?

Özellikle, sıralamada orta ve aşağıda olanlar, kendi başarı sıralarında %20-30 yukarısını yazıyorlarsa, aşağıya ise %50 ve daha fazla inmek durumundalar. Çünkü, sıraca geride oldukları için, sadece üst sıralara odaklanırlarsa, açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirler. O yüzden, onları aslında yerleştiren, bir anlamda, tercih makaslarını geniş tutmaları olacaktır.

Ancak, tercihlerde işin en temel özünü daha önceki yazılarımda da dile getirmiştim.

Hangi sıralamda olursa olsun, başarı sırasının altına, olabildiğince inebilen,yerleşme ansını arttıracaktır. Bu en üstteki aday için de geçerlidir, en sondaki aday için de.

Yazımı bitirirken siz değerli adaylara diyeceğim şudur;

Tercihlerde istediğiniz bölümü yazma ve sıralamaya koyma hakkına sahipsiniz. Ancak, ne olursa olsun, okumak istediğiniz bölümü yazın. Gün gelecek, listedeki üniversiteleri bile hatırlamayacaksınız. Fakat, yanlış bir tercihte bulunursanız da, yaşayacağınız pişmanlığı, ömür boyu unutmayacaksınız.

Tercihlerinizin sizi doğru yola götürmesi dileğiyle….


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)