adscode
adscode

Başbakan Yıldırım'a öğrencilerden "TEOG kalksın" yanıtı

Başbakan Yıldırım, Şanlıurfa'nın merkez Karaköprü ilçesindeki Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulu'nda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı.

Başbakan Yıldırım'a öğrencilerden "TEOG kalksın" yanıtı
Eğitim
2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış töreni
- Başbakan Yıldırım: (2)
- "(TEOG'un kaldırılmasına yönelik çalışma) Amacımız, yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir"
- "(Müfredat değişikliği) Müfredat, hayatın ihtiyaçlarına cevap veren, hayatta karşılığı olan bilgilerle yeniden oluşturuldu. Bu müfredat, uluslararası eğitim standartları esas alınarak yapıldı. Müfredat değişimi öğrencilerin temel insani değerler, sevgi, saygı, adalet gibi önemli kavramların öğrenilmesi, beşeri ve sosyal ihtiyaçların anlatılması esasına göre yapılandırıldı"
- "Sizi stresten kurtaracak, rahat rahat istediğiniz okula gidecek şekilde gereken çalışmaları, düzenlemeleri yapacağız. 8'inci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa 'Ben spor okuluna gitmek istiyorum', buyur git. 'Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, fizik, fen okuyacağım', sen de oraya git. 'Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım', sen de sosyal bilimlere git. 'Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim, siyer öğreneceğim', sen de imam hatip lisesine git. Herkes istediği yere gidecek. Bunun için ortaokulda yönlendirileceksiniz. Kim yönlendirecek? Okul, öğretmenleriniz, velileriniz yönlendirecek"
Başbakan Binali Yıldırım, TEOG'un kaldırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin, "Amacımız, yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir." dedi.

Başbakan Yıldırım, Şanlıurfa'nın merkez Karaköprü ilçesindeki Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulu'nda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı.

Törendeki konuşmasında bir yıldır çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanlarının 200 bin kadar veliyle görüşerek müfredata son halini verdiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Müfredat, hayatın ihtiyaçlarına cevap veren, hayatta karşılığı olan bilgilerle yeniden oluşturuldu. Bu müfredat, uluslararası eğitim standartları esas alınarak yapıldı. Müfredat değişimi öğrencilerin temel insani değerler, sevgi, saygı, adalet gibi önemli kavramların öğrenilmesi, beşeri ve sosyal ihtiyaçların anlatılması esasına göre yapılandırıldı." 

 Müfredatta yabancı dil eğitiminin de yeniden ele alındığına işaret eden Yıldırım, "Yıllarca gramer kurallarını öğrenen ancak bir türlü yabancı dili öğrenemeyen bir yabancı dil öğretim sistemi vardı. Bu müfredatta artık bu sistem terk ediliyor, doğrudan pratikten yola çıkarak dil öğretme başarısını gösteren ülkelerin uyguladığı yöntemi hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

- "Çağ dışı tartışmalar dışında bir fikri yok"

Yıldırım, müfredat değişikliğine yönelik eleştiriler olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Şimdi bazıları çıkmış diyor ki 'Efendim müfredatı niye değiştiriyorsunuz?'. Gayet tabii ki değiştireceğiz. Toplumun, hayatın, ekonominin ihtiyaçları, siz gençlerin ihtiyaçları, talepleri değişim gerektiriyor da onun için değiştiriyoruz. Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşımak için değiştiriyoruz ama ana muhalefet her zaman olduğu gibi her şeye karşı. Çağ dışı tartışmalar dışında bir fikri yok." 

Bu öğretim yılında 1-5 ve 9. sınıftaki öğrencilerin yeniden yazılmış, gözden geçirilmiş müfredatla eğitime başlayacaklarını ifade eden Yıldırım, "Velilerden benim istirhamım yeni müfredatın kapağını bile açıp bir satır okumamış ama 'Şu da yokmuş, bu da yokmuş' gibi dedikodu edenlere itibar etmeyin. Bizi bir ve beraber yapan, hep birlikte Türkiye kılan değerlerimizin ne olduğunu biliyoruz ve bunlar da okullarımızda öğretilmeye devam edecek. Demokratik değerler, hukuk devletinin önemi, farklılıklarımızla birlikte Türkiye olduğumuz gerçeğini hep anlatmaya devam edeceğiz." dedi.

Yıldırım, öğrencilerin dünyadaki gelişmeleri yakından takip edecekleri konulara da müfredatta yer verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Okullar sadece sizin bilgi edindiğiniz mekanlar değil aynı zamanda özgür düşünmeyi, sorgulamayı, eleştiri kültürünün de öğrenildiği mekanlardır. Çocuklarımızın bilgi, beceri, sahip olduğu yetenekleri kullanma, geliştirmeye dönük uygulamalar yeni müfredatta daha fazla yer aldı. Tarihimizi, kültürümüzü, inanç değerlerimizi, müspet ilimleri en güzel şekilde, en doğru şekilde kazandırmanın yolunu bu müfredatta göreceksiniz." 

Öğretmenlerin yurdun her köşesinde fedakarca Türkiye sevdasıyla, vatan ve bayrak sevgisiyle görev yaptıklarını söyleyen Yıldırım, tüm öğretmenlere üstün başarı dileklerini iletti.

Öğrencilere de zihin açıklığı temennilerinde bulunan Yıldırım, hükümet olarak eğitim konusundaki eksiklikleri gidermek için gereken tedbirleri aldıklarını kaydetti. 

Öğrencilik yıllarında kitap ve defter sıkıntısı çektiklerini, bazı sıralarda 4 kişi oturduklarını hatırlatan Yıldırım, artık kitapların öğrencilerin önünde durduğunu, sınıfların ortalama 30-35 öğrenciden oluştuğunu, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da 30-35 civarında olduğunu anlattı.

- "Herkes istediği yere gidecek"

Başbakan Yıldırım, 15 yıllık süre içerisinde bir yandan eksik okulları ve öğretmenleri tamamladıklarını, sınıf mevcutlarını makul düzeye getirdiklerini belirterek, en önemli reformlardan birinin 12 yıllık eğitim olduğunu vurguladı.

"Bugünlerde TEOG konuşuluyor." ifadesini kullanan ve "TEOG kalksın mı, kalsın mı?" diye soran Yıldırım'a öğrenciler "Kalksın" diye karşılık verdi. 

Yıldırım, TEOG ile 8 yıllık eğitimin devamında öğrencinin hangi okula gideceğinin belirlendiğini dile getirerek, "Nereye gideceğinize karar vereceksiniz, işte TEOG denen şey buna yardımcı olacak. Aslında TEOG bir giriş sınavı değil, sizin okulda girdiğiniz imtihanlardan her sömestir bir tanesini Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye'nin her tarafında merkezi olarak yapıyor. Böylece okullardaki aldığınız notların yanı sıra merkezi sınavdan alınan notlar da dikkate alınarak sizin ortaokuldan sonra en uygun, en iyi istediğiniz liseye gitmenizin hazırlığını yapıyor, TEOG bu." dedi.  

Zaman içerisinde TEOG'un bir yarışa döndüğünü, üniversite imtihanı gibi olduğunu ve öğrencilerin stresini artırdığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Acaba girebilecek miyiz, giremeyecek miyiz? Orta okuldan sonra ne yapacağız' diye uykularınızı kaçırdı değil mi? Biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Onun için sizi stresten kurtaracak, rahat rahat istediğiniz okula gidecek şekilde gereken çalışmaları, düzenlemeleri yapacağız. 8'inci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa, 'Ben spor okuluna gitmek istiyorum', buyur git. 'Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, fizik, fen okuyacağım', sen de oraya git. 'Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım', sen de sosyal bilimlere git. 'Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim, siyer öğreneceğim', sen de imam hatip lisesine git.

Herkes istediği yere gidecek. Bunun için ortaokulda yönlendirileceksiniz. Kim yönlendirecek? Okul, öğretmenleriniz, velileriniz yönlendirecek. Mesele bu, sistem değişikliği diye bir şey yok. Bu tamamen tezvirattır, bunlara itibar etmeyin. Amacımız, yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla, gönül rahatlığıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleridir. 'İstenmeyen aş, ya karın ağrıtır ya baş' onun için istediğiniz yere gideceksiniz."

Başbakan Yıldırım, eğitimde birçok reform yaptıklarını belirterek, özellikle meslek liselilerin üniversiteye girişlerindeki sınırlamaları kaldırdıklarını, şimdi çalışıp gayret eden tüm öğrencilerin imtihanı kazanarak istedikleri üniversitelere girebildiklerini bildirdi.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)