adscode
adscode

Beden Eğitimi Dersi Neden Kaldırılıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 28.01.2014 tarih ve 390264 sayılı “Haftalık Ders Çizelgelerinde Yapılan Düzenlemeler” konulu yazısı gereği Mesleki ve Teknik Ortaöğretim…

Beden Eğitimi Dersi Neden Kaldırılıyor?
Eğitim
Bu değişikliğe göre belirtilen okul türlerinin 10 uncu sınıflarına 6 saat Matematik, 2 saat Fizik, 2 saat Kimya ve 3 saat Biyoloji dersleri eklenerek Beden Eğitimi dersleri ise kaldırılmıştır. Anılan okullardan Beden Eğitimi dersinin kaldırılması Milli Eğitimin temel amacına ters düşen bir düzenlemedir.
 
Nitekim 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun  “Türk Milli Eğitiminin Amaçları” başlıklı 2. Maddesinin ikinci bendi aynen şöyledir:  Öğrencileri “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek”dir.
 
          Milli Eğitim Bakanlığı bu düzenlemeyle Meslek Liseleri’nde öğrenim gören öğrencilerinin; Beden Eğitimi dersinin öğrencilerin fiziksel, sosyal ve zihinsel özelliklerini geliştirmelerindeki önemli rolünü göz ardı ederek, öğrencilerin yaratıcılık ve yeteneklerinin farkına varmasına ve geliştirmesine imkân sağlanmasının önünü kapatmaktadır. Böyle bir haksızlığı kabul etmek mümkün değildir.
 
          Yine bu düzenleme binlerce Beden Eğitimi öğretmeninin norm kadro fazlası konumuna düşerek mağdur olmasına neden olacaktır. 4+4+4 zorunlu eğitimden dolayı norm kadro fazlası konumuna düşen ve mağdur olan on binlerce öğretmenin mağduriyeti giderilmeden yeni mağdurlar oluşturmanın anlamı ne olabilir ki?..
 
          Yeni ders çizelgelerinde yapılan düzenlemelerle Meslek Liselerinde öğrenim gören yaklaşık iki buçuk milyon öğrenci Beden Eğitimi dersini alamayacaktır. Meslek Liselerinde okuyan öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu fakir aile çocuklarıdır. Eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamamış, maddi imkânsızlıklar nedeni ile daha iyi orta öğretim kurumlarına hazırlanma imkânı bulamamış ve ailelerinin bir an önce eve kazanç getirecek bireyler olarak gördükleri bu öğrenciler bu düzenlemeyle ikinci defa mağdur edilmiş olacaktır. Haftada 2 saat da olsa Beden Eğitimi dersi ile Meslek Lisesi öğrencileri deşarj olmakta, sosyalleşmekte ve kendilerini fiziksel anlamda ifade edebilmekteydi. Sportif bilgilerini artırma ve becerilerini geliştirme imkânı bulabilmekteydi.
          Meslek Lisesi öğrencileri okul spor takımlarına girerek okullarını yarışmalarda başarı ile temsil etmekteydi. Sporcularımızın önemli bir kısmının Meslek Lise mezunları olduğu unutulmuş görünmektedir.
 
          Ülke yöneticileri bir taraftan Meslek Liselerinden Beden Eğitimi dersini kaldırırken, diğer taraftan Sağlık Bakanlığı obezite ile mücadele için kaynak ayırıp reklam filmlerine binlerce lira para harcamaktadır.
 
          Sportif başarısı en yüksek olan Meslek Liselerinde Beden Eğitimi dersi kaldırılırken,  Olimpiyatları alabilmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı milyonlarca lira para harcayıp kampanya ve yatırım yapmaktadır.
 
          Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul teşkilatları olarak; bu ve benzeri çelişkilere dikkat çekmek, Meslek Liselerinde kaldırılan Beden Eğitimi derslerinin tekrar konulmasını talep etmek ve Üniversite akademik ve idari personelinin sorunlarını gündeme taşımak amacıyla 26 Şubat Çarşamba günü saat 13.30’da İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesi önünde Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’unda katılımıyla kitlesel basın açıklaması yapılacaktır.
 
          “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi”dir diyenlere önemle duyurulur.
 
 
        Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
İstanbul İl Başkanı
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)