adscode
adscode

Beyin felcinde yeni umut TMS

Beyin felcinde Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisi, hastalar için yeni bir yöntem olarak umut oldu.

Beyin felcinde yeni umut TMS
Sağlık
Bu yöntemde beyinin istenilen bölgesi manyetik dalgalarla uyarılarak tedavi uygulanıyor. TMS tedavisi özellikle beyin felçli hastaların kullanılamadıkları el ve ayaklarındaki aşırı kas gerginliğini azaltıp belirli hareketleri yapmasını sağlayabiliyor. Bu yöntem felçli hastalarda konuşma bozukluklarının giderilebilmesini de olanak sağlıyor. TMS yöntemi genellikle tek seansta 20 dakika olmak üzere toplamda 10 seanslık bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekiyor. Yan etkisi çok az olan bu tedavi yöntemi sayesinde beyin felçli hastaların ve ilaca dirençli depresyon hastalarının tedavisine yeni bir soluk getiriliyor.

Prof. Dr. Cengiz Bahadır, TMS tedavi yöntemini anlatarak, “TMS tedavisi, beynin bazı bölgelerinde özellikle korteks dediğimiz dış tabakasının manyetik alanla uyarılmasına dayanan özel bir yöntemdir. Özellikle son 5-10 yıldır yavaş yavaş klinik kullanıma giren bir yöntem. Oldukça zararsız acısız bir şekilde, beynin istediğimiz bölgesini uyararak kullandığımız oldukça gelişmiş bir tedavi türü" dedi.

“FELÇ VE DEPRESYON TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR”
Prof. Dr. Bahadır, TMS tedavisinin özellikle Nörolojik hastalıklarda kullanıldığını ifade ederek, "Bunların başında, özellikle felçli hastalıklar geliyor. Felçli hastalarda, beyin korteksinden yapılan uyarımla hastaların kullanamadığı felçli elinde hareket çıkarabiliyoruz. Kullanamadıkları elindeki aşırı kas gerginliğini çözebiliyoruz. Aynı şekilde felçli ayaklar içinde tedavi uygulayabiliyoruz. Bunun dışında felçli hastalardaki konuşma bozukluklarında da son derece etkin bir şekilde kullanabiliyoruz. İkinci en sık kullanım alanlarından birisi de özellikle depresyon tedavisi. Özellikle ilaca dirençli depresyon olduğu veya hastaların ilaca yanıtları düşük olduğu zaman bu tedaviyi sıklıkla ve güvenli bir şekilde kullanabiliyoruz. Ayrıca ilaç tedavilerine yanıtsız başka nörolojik hastalıklarda, bunların başında aşırı kontrolsüz kas kasılmaları, distoniler, tedaviye dirençli kulak çınlamaları, nörolojik hareket bozuklukları, beyin-omurilik kaynaklı ağrılar, parkinson hastalığıdaki kas gerginliklerini azaltmak için de kullanabiliyoruz” diye konuştu.

KAÇ SEANS SÜRÜYOR?
TMS tedavisinin pratik kullanımına dikkat çeken Bahadır, “Hastalığa göre değişmekle birlikte tedavi seansları genel olarak 20 dakika sürüyor. Her gün bu tedaviye yapıyoruz ve ortalama 10 günlük bir tedavi programı yeterli olabiliyor. Daha sonra duruma göre tedavi kesilebiliyor yada tedavi seanslarının arası giderek açılarak uzun süre devam edebiliyoruz”diye konuştu.

“AĞRISIZ SIZISIZ TEDAVİ YÖNTEMİ”
Prof. Dr. Cengiz Bahadır: "TMS tedavisinin en önemli özelliklerinden birisi ilaçlarından farklı olarak yan etkisi neredeyse yok gibi. Çok güvenilir bir tedavi, özellikle güvenlik rehberlerine uygun olarak yapıldığında yan etkisi hemen hemen yok diyebiliriz. Ağrısız, sızısız bir tedavi yöntemidir. Burada yöntemi mucize gibi algılamamaya dikkat etmek gerekli. Yöntem felçli hastaların tedavisine yardımcı olan bir yöntem. Felçli hastanın elini tamamen eski haline getirmiyor ama hareketlerini kolaylaştırıp kaslarını gevşetiyor. Olmayan hareketleri çıkartabiliyor. Normal sağlıklı bir insan haline getirmeyebilir ama sonuçta felçli hastalar için küçük hareketler de oldukça önemli. Hastanın elinde hiç olmayan bir kavrama hareketini çıkarabiliyorsunuz veya kas gerginliğinden dolayı elini kullanamayan bir hastanın kaslarını gevşetip oldukça başarılı bir tedavi elde edip bunu diğer tedavilerle kombine edebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

“PARKİNSON ALANINDA KULLANMA VAR”
Parkinson hastalığının çok yönlü bir hastalık olduğunu kaydeden Bahadır, “TMS 'nin parkinson alanında da kullanımı var. Parkinson hastalığının tüm semptomlarını olmasa da bazı semptomları için TMS tedavisini uyguluyoruz. Bu hastalarda aşırı kas gerginliklerini azaltabiliyor, hareketi kolaylaştırıyor, yürümesini kısmen de olsa düzeltebiliyoruz. Felçli ve ilaçla tedavisi mümkün olmayan nörolojik hastalıklarda, tedaviye yanıtsız depresyon vakalarında yeni bir umut TMS tedavisi. Özellikle depresyon vakalarında son derece etkin kullanılıyor. Henüz Türkiye’de bu kadar yaygın değil ama gelecek 5 - 10 yıl içinde de Türkiye’de de oldukça sık kullanılacağını düşünüyoruz” dedi. 

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)