adscode
adscode

Bilgi Üniversitesi Nobelli Matematikçi John Nash'i Ağırlıyor

Oyun Teorisi Kongresi’nin bu yılki evsahibi Bilgi Üniversitesi, ‘Akıl Oyunları’ filminin kahramanı Nobelli matematikçi John Nash ile 4 meslektaşını ağırlayacak.

Bilgi Üniversitesi Nobelli Matematikçi John Nash'i Ağırlıyor
Etkinlikler
Hayatının canlandırıldığı Akıl Oyunları filmi ile ünü bilim dünyasından taşan Nobel ödüllü matematikçi John Nash, Bilgi Üniversitesi’nin konuğu olarak İstanbul’a gelecek. Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver 22-26 Temmuz tarihleri arasında Santral Kampüsü’nde gerçekleştirilecek ‘matematik ve ekonominin olimpiyatı’ olarak adlandırılan Oyun Teorisi Dünya Kongresi’ne John Nash’in yanı sıra 4 Nobel ödüllü bilim insanının daha katılacağını söyledi.
4 yılda bir düzenleniyor
Oyun Teorisi Dünya Kongresi’nin bu yılki ev sahipliğine İstanbul’un seçilmiş olmasının çok önemli bir prestij meselesi olduğunu anlatan Rektör Sanver “Uluslararası akademik camiada büyük saygınlığı olan bu kongre 4 yılda bir yapılıyor. En son Northwestern Üniversitesi’nde gerçekleştirilmişti. Matematik ve iktisat alanının zirvesine bu yıl Bilgi Üniversitesi’nin seçilmiş olması bizim için ayrı bir gurur. Bu alanda şimdiye dek 7-8 tane Nobel ödülü verildi ve bunlardan 5’i de bu kongre için İstanbul’a geliyor. Prof. Nash’in dışında 2005 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Thomas J. Schelling, 2007 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Eric Maskin ve Roger Myerson gibi uluslararası arenadan önemli isimleri ağırlayacağız” dedi.
Türkiye’yi tanıtacağız
Kongrede 650’ye yakın sunum ve Nobel Paneli başta olmak üzere genel katılımlı çok sayıda oturum yapılacağı bilgisini veren Prof. Sanver “Dünyadan bin, Türkiye’den 100 civarında bilim insanının katılımını bekliyoruz. Ekonomi ve uygulamalı matematik dallarında çalışan en prestijli bilim adamlarının bir araya geldiği bilimsel bir toplantı olma özelliğini taşıyor. Kon-grenin programı, zengin bir sosyal program ile pekiştirilerek katılımcıların beş gün boyunca hem bilimsel faaliyetlerini gerçekleştirmeleri hem de İstanbul’u ve Türkiye’yi yakından tanımaları amaçlanıyor” diye konuştu.
“Oyun Kongresi gibi organizasyonlar ülkenin prestiji için önemlidir” diyen Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, Bilgi Üniversitesi’nde tıp fakültesi açma çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.
TIP FAKÜLTESİ İÇİN BAŞVURU YAPTIK
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin 11 binin üzerinde öğrencisi ve 16 bine yakın mezunu olduğunu anlatan Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, üniversitelerinin gelecek hedefleri hakkında ise şu bilgileri verdi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Laureate International Universities ağına üye tek Türk üniversitesi olarak öğrencilerine 29 ülkede 60’dan fazla okulda eğitim görme şansı sunuyor. Ocak ayında Bursa’da yüksek lisans bölümü açtık. Adana’da yüksek lisans için devlet tahsisi aldık. Yeni eğitim-öğretim yılında İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği lisans programlarını açacağız. Liverpool Üniversitesi ile sürdürdüğümüz çift diploma programlarına yeni akademik dönemde iki lisans programı daha ekleyeceğiz. Bu bölümler; Psikoloji ve Siyaset Bilimi olacak. Mevcut Sağlık Bilimleri Yüksek Okulumuzu daha da güçlendirmek ve ülkemizin doktor açığını kapatabilmek için dahil olduğumuz Laureate International Network’ündeki 15 tıp fakültesinin birikimi ve sinerjisiyle fakültemizi başlatmak istiyoruz. Hem İstanbul hem de Adana’da tıp fakültesi açmak yönünde başvurumuzu yaptık. YÖK’ten yanıt bekliyoruz.
MATEMATİK VE OYUN TEORİSİ
Oyun teorisi, hem rekabetçi hem de işbirlikçi ortamlarda stratejik etkileşim sağlama üzerine kurulu. Başlangıçta uygulamalı matematik dalında zorlu bir alan olarak geliştirilen Oyun Teorisi, geçen yüzyılın ikinci yarısı itibariyle ekonomi için de esaslı bir araç haline geldi ve günümüzde Bilgisayar Bilimi, Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimi, Sosyoloji, Nörolojik Bilimler, Felsefe ve Biyoloji gibi çeşitli alanlarda uygulanmaya başladı. Oyun teorisi sahasındaki araştırmaları, eğitim ve uygulamaları desteklemek için 1999 yılında kurulan Oyun Teorisi Cemiyeti, her dört yılda bir uluslararası ve binlerce bilim insanının katıldığı bir kongre düzenliyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)