adscode
adscode

BİLGİYİ KULLANABİLMEK SADECE TEMEL YETERLİLİK DEĞİL, EĞİTİMİN TEMEL AMACI OLMALI

Yeni sınav sistemine dair son açıklama Yök Başkanı Sayın Yekta Saraç tarafından yapıldı. Açıklamalara göre, sistemde yeni bir revizyon yok denildi ama, özellikle ilk oturumda soru içeriği bakımından farklı…

BİLGİYİ KULLANABİLMEK SADECE TEMEL YETERLİLİK DEĞİL, EĞİTİMİN TEMEL AMACI OLMALI
Konuk Yazar

Yapılan ilk açıklamalarda, ilk oturum olan temel yeterlilik sınavında (TYT) sadece temel türkçe ve matematik becerilerinin ölçüleceği söylendi. Sosyal bilimler sorularının bu sınav içinde yer alacağı, sözel ve sayısal mantık, akıl yürütme, mukayese yoluyla çözüleceği belirtilseydi , eminim ki şimdiye kadar gösterilen tepki ve eleştiriler daha anlamlı ve daha yol gösterici olurdu. Böyle bir kaos ortamının oluşmaması için yetkililerin, sistemi en başından tam anlamıyla, detaylı ve daha şeffaf şekilde anlatmaları gerekiyor. Sistem açıklandıktan sonra yapılan değişiklikler, hem o sisteme duyulan güveni azaltıyor, hem de kafalar daha çok karışıyor.

TYT sınavında, sözel ve sayısal mantıkla, sosyal bilimlerin sorulması fikri bana olumlu geldi. Öğrencileri ezberci sistemden uzaklaştırmak ve bilgilerini kullanabilmesi adına önemli bir basamak atıldı diye düşünüyorum. Fakat, soru zamanı ve sayısı bakımından, öğrenciler zamanı ne kadar kullanabilecek, ne kadar verim alınabilecek, bu konuda şüphelerim var. Şu anki mevcut eğitim sisteminde, öğrencilerin mantık, grafik v.s. gibi becerileri kullanması yönünde eğitim verilmezken, basmakalıp bilgilerle sınavlardan yüksek not alması beklenirken, bu konuda başarı beklenmesi ne denli gerçekçi olabilir? Yök, yeni sistem uygulamasına en azından seneye geçseydi ve okullarda bu yönde bir eğitim başlasaydı, daha başarılı bir sonuç elde edilebilirdi diye düşünüyorum. Tabii, şu noktada, sınavın artık bu yıl olacağı kesin ise ve sınava neredeyse 8 ay kaldıysa, Ösym’nin mutlaka örnek soru tiplerini açıklaması ve öğrencilerin akıllarındaki soru işaretinin de kaldırılması gerekiyor.

Tabii ki ÖSYM’nin burada, öğrencinin bilgiyi kullanması adına attığı adım ne kadar önemli gözükse de, sosyal bilimlere gerekilen değeri vermiş olacak mı, bunu soruları görünce daha iyi bir yorumlama şansımız olacak. Ancak, sadece ilk oturumda değil, 2.oturumda da bu tarz sorular gelecek mi, yoksa daha çok mu bilgiye dayalı olacak, bu yönde de net açıklama yapılması gerekiyor. Yukarıda da belirttiğim gibi açıklanacak soru kitapçığının, her alanda beklenen ihtiyaca cevap vermesi gerekiyor. Özellikle soru sayısının azlığı-kalitesi anlamında mukayese, değerlendirme yapmamız açısından, örnek kitapçığın acil olarak yayımlanması şart ki şart.

Bana göre, ösym’nin ezberden kurtarmaya yönelik çalışmasını, zaman geçtikçe, eğitimin tüm alanlara yayması gerektiği kanaatindeyim. Tabii, burada ezberden uzaklaştırmak derken, öğrenciyi tamamen bilgiden uzaklaştırmak anlamına da gelmemeli. Öğrencinin tabii ki, akılda tutması gereken temel bilgiler olacak. Ama, onları unutmayacak kadar benimseyecek. Bunu benimsemesinin yolu da, bilgiler teorik de kalmadan, bu tarz sorularda kullanmasını öğrenmesinden geçecek. Ve sürekli tekrarlarla da pekiştirecek. Biliyorum ki, zamanla öğrenci bu bilgiyi sadece eğitim hayatında değil, günlük hayatında da kullanabilecek noktaya gelecek. Mantık, akıl yürütme, mukayese, ölçme, tartma gibi özellikleri hayatına entegre edebilen insanlar, her alanda daha doğru ve akılcı hareket edebilecek.

Yeni sistem ile ilgili, daha çok görüş ve tartışmaların yapılacağı aşikar. Ancak, siz öğrenciler için durmadan sistemli ve planlı çalışmaya devam etmekten başka şansınız yok. Yakın zamanda açıklanacak, yeni sistem soruları da, size daha iyi bir yol haritası da olacaktır. O yüzden, etraftaki spekülasyonlara kulak vermeden, kendinizi derslerinizden asla asla ayırmayın. Yorulmadan ve vazgeçmeden, hedefinize ilerlemeye devam edin. Ve en sonunda, kazanan hep siz olun. Bizler, Abbas Güçlü ile Eğitim Ajansı ailesi olarak, tüm bu süreç de yazılarımızla, sizlere en doğru yolu göstermeye devam edeceğiz.

Geleceğinizi seçeceğiniz bu yolda şans ve başarı hep sizinle olsun…

PSK. ÖZKAN GÖĞERCİN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)