adscode
adscode

Bir Türk Mühendisin Gözüyle, Neden Bizim de Bir Silikon Vadimiz Olmalı?

Dünya ekonomisine yön veren şirketlerin pek çoğu ABD'de ve Silikon Vadisi'nde. Böylesi bir yer kurma hayali pek ülkede olduğu gibi bizde de var. İzmir Körfez'i civarında, bu yönde pek çok adım atıldı…

Bir Türk Mühendisin Gözüyle, Neden Bizim de Bir Silikon Vadimiz Olmalı?
Günün Yazısı

Dünya ekonomisine yön veren şirketlerin pek çoğu ABD'de ve Silikon Vadisi'nde. Böylesi bir yer kurma hayali pek ülkede olduğu gibi bizde de var. İzmir Körfez'i civarında, bu yönde pek çok adım atıldı ancak arkası gelmedi...


Emre Metin, yazılarımızı okuyarak büyüyen ve yaşamına yön veren başarılı gençlerimizden birisi.
Dünyayı tanıyor, gelişmeleri yakından izliyor ve yüreği ülkesi için pır pır ediyor.
İşte bu çerçeveden bakarak bir dizi önerileri var.
Güney Kore ve Çin bu konudaki en başarılı örneklerden birisi. Biz neden olmayalım diyor:

Alıntının başını göster
 Abbas Abi,

 Sizin degerli calismalarinizi izlemeye basladigimda ben lisede idim. Su an 20 yıllık Mühendisim ve son 15. yılım yurtdışında geçti.

 Yurtdışında gözlemlediğim önemli bir konuyu tarafınıza aktarmak ve bu konuda da mümkünse sizlerin gidip yerlerinde konuyu inceleme imkanınız olması durumunda Türk kamuoyu ve ekonomisi üzerinde önemli bir katma değer olacağını düşünüyorum.

 Amerika California’daki gibi bir Silikon Vadisinin kurulması ve acil olarak ilgili tüm firmaların buraya davet edilmesi elzemdir.Çin, G. Kore, Hindistan, İsrail, Almanya, Rusya kendi büyük ve kapsayıcı Silikon Vadilerini kurma yolunda son 5 yılda hızlı aksiyonlar aldılar. Silikon Vadisi kurulması için Kuluçka Binalarının kurulması gibi fantezilerle kaybedecek zamanımız maalesef artık kalmadı. Bir an önce böyle büyük bir alan tespit edilip en büyük 100 Şirkete Yerleşkede alanlar tahsis edilerek ilgili şirketleri ülkemize çekerek Bölgesel RANT’tan arındırılmış bir bilgi ve yaşam ortamını bu (California’da calışan Silicon Vadisindeki) 100 firmaya ve çalışanlarına/ailelerine sunmamız gerekiyor ki ilgili kurumlar ve firmalar ülkemize gelsinler.Çin bunu son 30 yılda çok iyi yönetti ve Dünya’da başarılı en büyük şirketleri ülkesine çekmek için Mega Organize Sanayi/Bilişim Bölgeleri kurdu, bu bölgelerde bedava yer tahsis etti,elektrik,Gas,ulaşım,iletişim,aile konaklama ,su, eğitim, çocuk eğitim/bakım altyapı hizmetlerini bu bölgelere getirdi. Yabancıların bu bölgelerde çalışması ve yaşanmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yaptı.Şu an Çin,Hindistan ve G. Kore yazılım,donanım, savunma sanayi, Tıp ve endüstriyel üretimde Dünya’da ilk 5’e yürüyen 3 ülkedir.

 1980’lerin başında kimse Silikon Vadisini bilmez ilken James Bond filimleri 1980’lerin başında buranın Dünya’yı değiştireceğini bildiriyordu. Yani şu an yapacağımız bir yatırımın ancak 5-10 yıl sonra ürünlerini almaya başlayıp 20-25 yıl sonra tam performans ile Economic-Boom gerçekleştirmesi mümkün olabilir. Eğer çok çalışırsak günümüz imkanları ilen bunu 5-10 yıl gibi bir süreye çekmemiz mümkündür. Bunun için acil aksiyon planı yapıp bu 100 Değerli Firma ile görüşerek yerlerini tahsis edip kendi yerleşke binalarına bir an önce başlatılması gerekmektedir. Neticede bu firmalar ciddi binalar yapıp içlerini yüksek maliyetli ekipman ve iyi eğitimli çalışanlarla doldurup iş yapacaklar ülkemizde çalışmak için bir de Toprak/Arsa Rantı, yorucu bürokratik engeller ve altyapı problemleri ile uğraşmak zaman,para ve enerji kaybı olacaktır. Bunun için devlerimizin yapması gerekenler,

 1- Acil olarak bu 100 Firma için ve genişlemeye bağlı bir bu kadar alanın yer tespitinin yapılması ve bu alanın devlete ait olması. Ankara, Antalya ve İzmir’de böyle alanlar mevcuttur.

 2-Bu seçilecek olan bölge kara yolu, hızlı tren yolu, deniz yolu, ve Hava Alanı ile bağlanıp altyapı hizmetlerinin getirilmesi.

 3-Kurulacak alanın etrafında çift katlı ve garajlı villaların (aileler için)ve 30 ve üstü katlı gökdelenlerin (bekar expat’lar için) kurulması. Yer üstünde oto/park yeri olmaması tüm oto-parkların yer altına-üstüne taşınması.

 4- Burada iş yapan tüm şirketlerin 40 yıl vergiden(taşeronlar dahil) muaf tutulması.

 5-Bu bölgeye ait ayrı bir Uluslararası Hava Alanı kurulması ve buraya iş için gelecek herkesin visasız giriş yapabilmesi.

 6-Burada çalışacak tüm firmalar kendi kullanacakları elektriği su,güneş ve rüzgarı kullanarak kendileri üretebilmeli. Fazla elektriği de ana şebekeye satabilmelidirler.

 7-Yabacı/Yerel Aileler için çocuk eğitim ve çocuk bilim-eğlence parklarının açılması.

 8-Uluslarası Finans/Eğitim kurumlarının da burada olması.

 9- Bu bölge içinde Uluslarası 1 adet Hastanenin ve 1 adet (kreşten liseye)Amerikan Okulunun olması.

 10-Bu yatırımların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için özel bir yönetim /organizasyon kurulup kamusal olarak direkt Devlet Başkanına bağlı olması. Hızlı kararlar alınması.

 11-Burada çalışacak şirketlerin Türk Borsasında da işlem görmelerinin sağlanması.

 12- Büyük bir göl ve park/orman ‘nın bu alanda olması iklim ve natural yaşam için çekici olacaktır. Aynı zamanda Avrupa’dan karavan ile gelen turistler için de en uygun konaklama yeri olacaktır.

 13-Bütün yatırımların yabancı fon/paralarla sağlanması için tanıtım yapılması.

 14-İleride Uluslararası bir spor turnuvasına ev sahipliği yapacak bir tesisin kurulması.

 15- Yeni iş açacaklar için Start-Up merkezi ve atelyelerinin kurulması.

 16- İlk defa Silikon vadisine gelenlerin düzgün bir şekilde ve uygun fiyata konaklayabileceği Dormitory/Coffee tarzı Hostel’lerin açılması.

 17- Start-Up ve Proje finansman sunumlarının yapılabileceği Amfilerin kurulması.

 18-Rusya,Çin, Hindistan,Qatar, Ürdün, Türkmenistan, Kazakistan, Kuveyt, G.Kore ve Avustralya gibi ülkelerin bu projeye ortak edilmesi için ikna edilmeleri.

 19- Buraya çalışmaya gelen expatların 1 gün içinde ev/araba satın alacak şekilde tüm bürokratik düzenlemelerin minimum’a indirgenmesi.

 20-Sınırsız sayıda yabancı Mühendisin Firmalarda çalışmasının mümkün kılınması.

 California Silikon Vadisine gittiğinizde bunlardan çok daha fazlasının hayata geçmiş olduğunu göreceksiniz. Silikon vadisinin 1947’de temelleri atıldı ve bu günlere 71 yılda geldi.

 Bizim şu an avantajımız bu olgunlaşmış sistemi olduğu gibi (sulandırmadan ve RANT’a feda etmeden) alıp uygulamak ve çok çalışmak. Mevcut inşaat, iletişim, IT, finans, altyapı sistemleri, ulaşım ve mekanik teknoloji böyle bir şehri 5-8 yılda kurmamıza imkan tanıyor, yeterki Çin, G.Kore, Hindistan ve İsrail gibi buna odaklanalım.



​Bu O Kadar Zor mu?


Bütün bunları yapmak çok mu zor?
Kesinlikle değil.
Yeter ki isteyelim ve takipçisi olalım.
YÖK, TÜBİTAK, TÜBA ve üniversiteler bu konuda tabiri caizse tam anlamıyla çağın gerisinde kaldı. Yenilenmeleri gerekiyor.
Peki ama nasıl, işte, önce buna kafa yormalıyız.
Bilim toplamı olmadan ülkemizin refah toplumu olması mümkün değil.
Kafalarımıza önce bunu kazımalıyız ki, katma değeri yüksek ürün seferberliği başlatalım...


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)