adscode
adscode

Birbirinden ilginç tez konuları: Kurtlar Vadisi hakkında 13 tez var!

Kimi Kurtlar Vadisi'ni araştırdı kimi Gaziantep mutfağında dürümün yerini. Öyle tezler var ki akıllara zarar...

Birbirinden ilginç tez konuları: Kurtlar Vadisi hakkında 13 tez var!
Eğitim
Güncelleme : 06-Sep-22 17:39
 
1) "19.yy’da Osmanlı'yı ziyaret eden yabancı yazarların eserlerinde Osmanlı halk hayatının derlenmesi” adlı, sadece içindekiler bölümünden oluşan o tez.
 

 

Meriç Aybar'ın Tezinin İçindekiler ve Kaynakça Bölümü

Bu tez bir doktora tezi ve tezi yazan kişi, Erzincan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde Yrd. Doç. unvanlı Meriç Aybar. Tezin eleştirilmesinin nedeni, sadece içindekiler bölümünden oluşuyor olması. Üstüne üstlük yazar, yararlandığı referansları, akademik kaynak gösterme kurallarına uygun biçimde belirtmemiş, referansları künye (yazar bilgisi) belirtmeden sadece sayfa numarası şeklinde vermişti. Olay, 2017 yılında sosyal medyada öyle bir patlak verdi ki bunun üzerine YÖK şu açıklamayı yaptı:

 “YÖK, kurulduğundan bugüne kadar üniversitelerimizde yapılan hiçbir tezin akademik incelemesini yapmamış, kabul veya reddi sürecine müdahil olmamıştır. Bütün işlemler, akademik özgürlük ve ilgili mevzuat çerçevesinde sadece tezin sunulduğu üniversitelerin ilgili enstitülerince oluşturulan jüriler tarafından yapılmaktadır.”

Meriç Aybar Doktora Tezi

Tabii olay sansasyon noktasına gelince tezin yazıldığı üniversite olan Atatürk Üniversitesi’nden de tekrardan bu konuyla ilgili, titizlikle inceleme yapacakları yönünde bir açıklama geldi. Tez danışmanı ve Meriç Aybar, tezin bitmiş halinin bu olmadığını, bunun düzeltme verilmiş hali olduğunu söyledi. Aybar, tezin orijinal halinin 200 sayfadan fazla olduğunu söylüyor. Tez ise artık YÖK Tez sisteminde görünmüyor. Oldukça ilginç, değil mi?

 

2) "Astrolojik kişilik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki" adlı tez = İş yerlerinde sadık çalışan görmek isteyenler, kişileri burçlarına göre işe alsın.

 

Tezin özet bölümü

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde hazırlanan ismi geçen yüksek lisans tezinin yazarı Canan Selvi, bu tezi yazarak astrolojik kişilik ve örgütsel bağlılık arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymayı amaçlamış. Selvi, örgütsel bağlılığa önem veren örgütlerin su, toprak, hava ve ateş grubu burçlarından, örgütün bağlılık anlayışına uyan burçları işe alması gerektiği yönünde bir argüman sunuyor. Hatta bu argümanını desteklemek için gidip kurumlarda çalışanlara anket dağıtıyor ve bu anketlerdeki verilerin, sosyal bilimlerde kullanılan istatistiksel bir analiz programı olan SPSS ile çözümlemesini yapıyor. Selvi’ye göre örgütsel bağlılık için işverenler, su grubu (yengeç, balık, akrep) ve toprak grubu (boğa, başak, oğlak) burçlarını işe almalılar. Tezin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

 

3) Gastronomi literatüründe, yemekleri ekmeğe sararak yeme mantığı üzerine yazılmış bir tez olmadığı için yazılan o tez: ’Gaziantep mutfağında dürüm kültürünün yeri’’

 

Tezin özet ve sonuç bölümü

Gaziantep Üniversitesi, Gastronomi bölümünde yazılan bu yüksek lisans tezinin yazarı olan Esra Demircioğlu, tezin sonuç bölümünde, dürümün Gaziantep mutfağına özgü olmadığını ancak Gaziantep kültüründe önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyor. Bu tez sosyal medyada oldukça dikkat çekmişti.

 

4) Sosyal medya kullanıcıları, Kurtlar Vadisi dizisi ile ilgili tez yazılmasını da ilgi çekici buldu. İşte yazılan o tezler…

Kurtlar Vadisi Tez

15 Mart 2022 tarihinde bir kullanıcı YÖK tez sisteminde Kurtlar Vadisi ile ilgili 13 adet tez bulduğunun bilgisini verdiği şöyle bir tweet attı:

Tweet

Kurtlar Vadisi Tez

 

Kimi kullanıcılar, merak edip tezleri görmek isteyebilir, dileyenler tezlere buradan ulaşabilir. 

 

Kaynaklar: YÖK ULUSAL TEZ MERKEZİ, Hürriyet, Gazete Vatan, YuklisTwitter, Webtekno


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)