adscode
adscode

Bu dersler herkese açık 

Yaşar Üniversitesi, bilimsel birikimlerini, ders notlarını, kitaplarını, dersin sunum, görsel ve videolarını, “açık dersler” olarak hazırladığı eğitim ortamı “hayatboyu.yasar.edu.tr” üzerinden ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunuyor.

Bu dersler herkese açık 
Üniversite

Yaşar Üniversitesi, bilimsel birikimlerini, ders notlarını, kitaplarını, dersin sunum, görsel ve videolarını, “açık dersler” olarak hazırladığı eğitim ortamı “hayatboyu.yasar.edu.tr” üzerinden ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunuyor. Sunulan 20 derse ile COVID-19 salgını döneminde ilgi arttı. Son 1,5 yıllık süreçte 5 bin 814 yeni kullanıcı kaydoldu ve açık derslerden 20 binin üzerinde sayfa görüntülemesi gerçekleştirdi.

 Yaşar Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi vasıtasıyla “Açık Dersler; herkes için, her zaman, her yerde” ilkesiyle hazırladığı üniversite derslerini, halka açık olarak herkesin kullanımına uygun ve ücretsiz olarak sunuyor. İnsanların istedikleri her yerden kaliteli eğitime erişebilmelerini sağlayan çevrimiçi üniversite derslerine, dileyen herkes ulaşarak dersleri tamamladıktan sonra başarı koşullarına bağlı olarak sınav ya da uygulamalara girip sertifika alabiliyor. Sitede 20 farklı ders bulunurken “Etik kültürü” ve “Proje kültürü” dersleri ise görme özürlüler için özel olarak tasarlanarak sunuluyor.

 AÇIK BİLİM, AÇIK EĞİTİM

Açık bilim, açık eğitim kaynakları ve açık eğitim hakkında bilgi veren ve Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerin; dünya genelinde hızla yayıldığını belirten Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yasin Özarslan, “Açık bilim ile elde edilen bilimsel ürünlerin, bilimsel makalelerin ya da yayınların kullanıcılar için ücretsiz, patentsiz bir şekilde erişime açık hale getirilmesi amaçlanır. Açık eğitim kaynakları hareketinin merkezinde ise yaratıcılığı ve yenilikçi fikirleri desteklemek amacıyla kaynaklara eşit erişim, kaynakların yeniden kullanımı ve paylaşımı yer alır. Yeni iletişim teknolojileri ise bilim camiasının ortak akıl kullanımında etkileşime imkân sağlarken bir yandan da yüksek kaliteli eğitim içeriklerine dünya çapında kolay erişime de olanak tanır. Açık eğitim kaynakları, halka açık erişimi olan veya akademik bir amaçla özgür ya da yeniden kullanıma açık olarak yayınlanmış öğrenme, öğretme ve araştırma kaynaklarıdır; bütün ders içeriğini, kitapları, videoları, testleri, yazılımları, diğer malzemeleri ve bilgiye erişimi desteklemek amacıyla kullanılan teknikleri içerir” diye konuştu.

 BİLGİYİ, TOPLUMA, HAYAT BOYU ÖĞRENME UYGULAMALARIYLA SUNUYOR

Yasin Özarslan, Yaşar Üniversitesi bünyesinde açık eğitim adına, 2014 yılında Açık ve Uzaktan Öğrenme Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulduğunu hatırlattı. Özarslan, “Bu merkez, diğer merkezlerden farklı olarak yapılandırıldı. ’Açık’ yaklaşımı ile üniversitemizde üretilen bilgiyi, topluma, hayat boyu öğrenme uygulamalarıyla sunarak öğrenme konusunda seçebilme özgürlüğü sağlamayı hedefliyoruz. ‘Uzaktan’ yaklaşımı ile de öğrenenlerimize neyi, nasıl ve nereden öğrenecekleri konusunda kendi sorumluluklarını alabilmeleri için farklı eğitim teknolojileri uygulamalarına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Sunulan dersler için belli başarı kriterlerine göre sertifika sunulması ve belgelerin eğitim kurumlarınca kabul görmeye başlaması, gelecek adına oldukça önemli bir adım” dedi.

 Dersler hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Yasin Özarslan, “Yaşar Üniversitesi müfredatında yer alan kurumsal temel dersler, açık ders olarak sunuluyor. Davranış Bilimleri, Bilim Felsefesi ve Tarihi, Teknoloji ve Toplum, Felsefe – Mantık, Araştırma Kültürü, Tasarım Kültürü gibi 20 ders, Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açık. Ayrıca, Etik Kültürü ve Proje Kültürü dersleri, görme özürlüler için de özel olarak tasarlanarak sunuluyor. Şu ana kadar sunduğumuz 20 ders ile ilgili olarak salgının başladığı Mart 2020’den bu yana geçen süreçte 5 bin 814 yeni kullanıcı kaydoldu ve açık derslerden 20 binin üzerinde sayfa görüntülemesi gerçekleştirdi.

Yeni katılımcıların çoğunluğunu Türkiye’den kullanıcılar oluştururken büyük bir kesimi de İngilizce olarak sunulan içeriklere ilgi gösteren farklı ülkelerden kayıtlanan kullanıcılar oluşturdu. 21. Yüzyıl becerileri bağlamında 2020-2025 stratejik planlama çalışmaların gündeme alınan Robotik, Yapay Zeka, Veri Analizi, Dijital Pazarlama, Yaratıcı Yazarlık, Kullanıcı Deneyimi, Bilgi İşlemsel Düşünme, Makine Öğrenmesi, Veri Görselleştirme, Programlama, Ekonometri, Blockchain gibi konulara yönelik kurumsal temel dersler havuzumuzu zenginleştirmeyi ve piyasa ihtiyaçlarına göre öğrenenlerimizin farkındalıkları artırmada yine öncü olma arzusundayız. Kurumsal temel dersler havuzumuzu bu doğrultuda yenileyerek aynı şekilde bu dersleri de açık ders olarak toplama kazandırmayı hedefliyoruz” diyerek gelecek hedeflerini de anlattı.

 Doç. Dr. Özarslan, bu çalışmaların dışında, üniversitede yürütülen farklı projelerin çıktılarının da topluma açık olarak sunulduğunu belirtti. Özarslan, “Bunun son örneği olarak Yaşar Üniversitesi himayesinde TÜBİTAK 3501 projesi kapsamında geliştirilen Yabancılara Temel Düzey A1Uzaktan Türkçe Öğrenme Sistemi ‘Türkçe Öğreniyorum’dur. Bu uygulama, Türkiye’ye eğitim ve seyahat için gelmek, ülkemizle iş birliği yapmak isteyenlere ücretsiz olarak temel seviyede Türkçe öğrenme imkanı sunulan açık ve uzaktan eğitim felsefesine uygun olarak geliştirilmiş ‘Uyarlanabilir Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders’ uygulamasıdır. Sistemi, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenmek veya öğretmek isteyen herkes https://turkish.yasar.edu.tr/ adresinden kayıt olarak kullanabilir” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)