adscode
adscode

Bu Okulda 4 Öğrenci Bir Sırayı Paylaşıyor

Savaştan kaçarak Kilis’e yerleşen Suriyeli çocuklar, zor şartlarda eğitimlerini sürdürüyor.

Bu Okulda 4 Öğrenci Bir Sırayı Paylaşıyor
Okullardan Haberler
Kilis'te konteyner kentlerin dışında yaşayan Suriyeli ailelerin 10 bin çocuğundan 5 bini açılan okullarda eğitim görüyor.

Kentteki 7 okuldan en 'donanımlısı' olan Suriye Eğitim ve Kültür Merkezi 2 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Suriye'de öğretmenlik yapanlar burada tekrar bir sınava tabi tutulup mesleklerine 500 lira maaş karşılığında devam ettiriliyor. Türkiyeli öğretmenlerin de eğitim verdiği merkez 2012'den bu yana hizmete devam etmekte.

Kent nüfusundan çok Suriyelinin yerleştiği Kilis’te ziyaret ettiğimiz eğitim merkezinin Müdürü Abdulgani Hammadi kağıttan kurşun kaleme kadar her şeye ihtiyaçlarının olduğunu dile getirerek  hükümetten ve STK'lardan daha fazla destek beklediğini söyledi.

101 KİŞİLİK SINIFTA DERS
Her sırada 4-5 öğrencinin oturduğu sınıflarda günde 3 grup eğitim görüyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 101 kişilik sınıflarda öğrenciler eğitim görüyordu şimdi o sınıfın mevcudu 70'e düşmüş. Yani halen 35 kişilik sınıflarda ortalama 70 kişi ders görmekte. Öğrencileri 3 gruba ayırmalarına rağmen talebin yarısını bile karşılayamamışlar. 07:00-11:00, 11:00-14:00, 14:00-17:00 şeklinde sabahçı, öğlenci, akşamcı gruplara ayrılarak çözümsüzlüğe çözüm bulmaya çalışıyorlar.

DİPLOMALARI DENK OLACAK
Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıkarttığı yeni yönetmelikle  bu okullardan mezun olan öğrencilerin aldıkları diploma Türkiye’de ve bütün dünyada geçerlilik kazanacak. Hammadi, bu düzenlemeden önce diploma geçerliliği için lise son sınıfta Libya okul müfredatının okutulduğunu söyledi.  

HALEPLİ SALİHA HER ŞEYE RAĞMEN OKUMAK İSTİYOR
Bu okulda eğitimini devam ettiren küçük Saliha'nın evine misafir oluyoruz. Saliha'nın avukat babası Suriye'de Esed rejimince 93 gün zindanlarda işkence gördüğünü söyledi. Saliha hocaları tarafından birinci sınıftan sonra direk 4. sınıfa alınmış. Suriye'deki hayatını anlatırken Esed'e olan kini gözlerden okunan Saliha her şeye rağmen okuluna devam edeceğini  vurguladı.


MAAŞLAR MAVİ HİLAL'DEN KIRTASİYE YARDIMI İHH'DAN
Uzun bir süre öğretmenlere maaş dahi veremediklerini söyleyen Okulun Müdürü Hammadi, Mavi Hilal Derneği ve İHH'nın en büyük destekçileri olduklarını ve okul binasının fatura dahil giderlerini Kilis Belediyesi'nin karşıladığını söyledi. Suriye'de yaklaşık 4 senedir Esed rejimine karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nun da kendilerine maddi ve manevi destek sağladığını ifade etti.

Temelde gönüllük esasına dayalı olarak hizmet veren bu eğitimciler yazları da yetişkin Suriyelilere okuma yazma öğretiyor.
ABD destekli bir derneğin yaptırdığı çocukların spor ve eğlence merkezini incelediğimizde bir yıl içinde harabeye döndüğünü görüyoruz. Mahalleli tarafından da izinsiz kullanıldığını ve bir kaç defa korumalı olmasına rağmen okulun camlarının da indirildiğini söylüyor Hammadi.
Babası okulda görevli olan Muhammed Hallak'ın ders kitaplarını inceledik.
okkes.koska@haber7.com
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)