adscode
adscode

BU SEÇİM ‘CEPTE’

Seçim sürecini teknolojik gelişmelerle harmanlayabilen aday ve partilerin ‘bu seçim cepte’ diye düşünme fırsatını yakalayabileceği belirtildi.

BU SEÇİM ‘CEPTE’
Üniversite

Türkiye, 7 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimlere odaklanırken, iletişim alanındaki gelişmelerle siyasetçilerin vaat anlatan değil karşılıklı konuşulan alanda oy istediği vurgulandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Burak Amirak, her dönemin kendi siyasi dinamiklerinin yanı sıra özellikle iletişim alanındaki gelişmelerin seçim sürecine etki ettiğini kaydetti.

‘Dinleyen Siyaset Dönemi’

Kişileri ikna sürecinin tutum ve davranışların herhangi bir baskı ya da zorlama olmadan etkilenmesi olduğunu ifade eden Amirak, seçmenlerin seçim döneminde hatırlandığını, kampanyaların ‘sessiz geçen gemi’ olarak algılandığını anımsattı. Amirak, “Her seçim döneminde reklam ya da halkla ilişkiler profesyonellerinin kapılarını aşındırılması, siyasetçilerin asıl yetkinlikleri olması gereken ikna etme sürecini yönetmeyi, başkalarının ellerine bıraktığı anlamına gelmektedir. Bugüne kadar siyaset konuşmanın hâkim olduğu bir alanken, dijital devrim ile birlikte, en az konuştuğu kadar dinleyen bir siyaset yaklaşımının temelleri atılıyor. Günümüzde her seçilmek isteyen siyasetçi yollara düşmekte ve seçmenin elini sıkma geleneğini hala sürdürmektedir. Seçmene dokunmak önemlidir ancak yeterli değildir” dedi. 

‘Vaatler sempati kazandırmıyor’

Tek yönlü iletişimde vaatlerin ne kadar çok verilirse o denli sempati kazanıldığının düşünüldüğünü aktaran Amirak, ancak dijital devrimle çift yönlü ve boyutlu iletişimin bu süreçlerin yeniden değerlendirilmesini gerekli kıldığına dikkat çekti. Cep telefonlarının seçmenin gündemi takip etmesinden öte kendi ağı içinde gündem yaratmasına yaradığına da değinen Amirak, şunları söyledi:

“Hemen hemen her siyasi partinin bir mobil uygulaması olduğu görülmektedir. Ancak bu mobil uygulamaların tek yönlü iletişim anlayışından kurtulduklarını söylemek zordur. Siyasi parti olmaları nedeniyle mobil uygulamalarda iletişim yerine propaganda süreçlerinin hâkim olması beklenebilir. Ancak seçmene mümkün olduğunca fazla el sıkarak ulaşmayı düşünen adayların seçimi cepte saymaları için mobil yani cep telefonu uygulamalarını çift yönlü ve çok boyutlu iletişim süreçlerine yakışır şekilde yapılandırmaları beklenmelidir.” 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)