adscode
adscode

Bulmaca çözmenin beyne hiçbir faydası yokmuş!

Beynimizle ilgili olarak meğerse ne kadar çok bilmediğimiz ayrıntı varmış! Genç Bakış’ta önceki gece bu konuyu ele aldık ve içine girdikçe daha da ilginç hale geldi. İşte Nörolog Doç. Dr. Sultan Tarlacı’nın…

Bulmaca çözmenin beyne hiçbir faydası yokmuş!
Milliyet Diyalog
.
Beynin kapasitesi

- Herkes içinde bulundu
ğu şart altında, beyninin kapasitesinin tamamını kullanabilir. Beynin ölçülebilen kapasitesi yok. Çünkü analog çalışıyor. Tahmini olarak yaklaşık 2.5 milyon gigabayt. 300 yıl HD film kaydedebilir.
- Atların, fillerin, balinaların beyni zamanla gelişmiş ama insan beyninde beklenmedik bir sıçrama olmuş. Son 100 bin yılda hatta 20 bin yılda, bilemediğimiz şekilde, evreni sorgulama, dilsel yetenek, 10 bin yılda toplumsal yaşam, 5-6 bin yılda da kültür ve dil, olması gerekenin üstünde bir bilinçlilik hali kazandı.
- Beyin kendini yeniler, 70 yaşında bile yeniler.
Beslenmeyle ilişkisi
- Beslenme beynin gelişiminde çok önemli. Anne karnındayken sağlıklı beslenme ve özellikle 3 yaşına kadar anne sütü hep önerilir. Beynin gelişmesi için kesinlikle alınması gereken Omega 3, anne sütünde fazlaca bulunur.
- Emzirilen çocukların IQ’su daha yüksek oluyor.
- Okullarda dağıtılan sütlerin içine Omega 3 mutlaka konulmalı. Eğer bu yapılırsa, 20 sene sonra, IQ seviyemiz 5-10 puan daha fazla olur. 
- Beyin sağlığı için sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı şeylerden uzak durmak gerekiyor.  Beyinin temel kaynağı şeker ama kontrolsüz kullanıldığında tüm organlar için zararlı olabiliyor.

Nasıl işliyor?

- Beynimiz bedenimizin yüzde 2 ila 3’ünü oluşturuyor. Günde yaklaşık 20 damacana kan gidiyor beyne. Kalp her attığında kanın yüzde 60’ını istiyor. Oksijenin ya da şekerin de yüzde 20-30’unu alıyor.
- Bütün vücut aslına baktığımızda beyne çalışıyor. Bütün yaşamsal işlevimiz orada devam ediyor.
- Beyin tekrarlı uyaranlar aldığı zaman bir süre sonra bunun gereksiz olduğuna karar veriyor ve siliyor. Gözlük ve saat taktıktan birkaç gün sonra varlığını hissetmemek gibi. Maalesef şehit haberleri almak da bir süre sonra bizi duyarsızlaştırıyor. 
Alzheimer’dan korunma
- Alzheimer yaşlanmanın biraz patolojik biraz hızlı tarafı.
- Bulmacanın, sudokunun Alzheimer’a faydası yok. Tekrarlar beyin için hiçbir şeye yaramaz. Yeni bilgiler, ilgiler fayda sağlar. Eğitim seviyesi yükseldikçe Alzheimer azalıyor.
- Beynimiz yaşlandığı zaman davranış bozukluğu, unutkanlık, karar verme yetisinde bozulma gibi durumlar oluyor.
- Cinnet anı sırasında çok yoğun şiddet altında olan beyin olayı kaydetmeyebiliyor. Hatırlama eksiği ortaya çıkabiliyor.
Beynin sırları!
- İçsel ve dışsal olarak farkındalık, beynin en önemli gizemlerinden bir tanesi. Evrimsel olarak bilinçli olmamızı gerektirecek hiçbir şey yok. Neden bilinçliyiz o bir gizem.
- Kadınların beden ağırlığına göre beyin ağırlıkları erkeklere göre daha yüksek. 
- Kadınlar dil yeteneğini kullanırken her iki beyin yarım küresini kullanıyorlar. Erkeklerin çoğu sol tarafını kullanır.
- Beynin kaygı ve korku merkezi kadınlarda daha büyük. Kadınlarda kaygı bozukluğu daha fazla. Daha çok depresyona girerler.
- Zekâ testleri her şeyi göstermez. Sadece niceleştirilmiş zekânın bir kısmını ölçen bir test. Yüksek IQ ile dâhilik arası doğrudan bir ilişki yok. Bilim adamları IQ’su 145-150 olan insanlar değiller.
- Sol beyin daha çok matematiksel algoritmik, sıradüzen çalışan, belli basamakları işleterek bilgiyi hazmeden bölgedir. Ben ve öteki diye ayrım yapar. Bütün ideolojiler ve siyasi kavgaların ve radikal dinciliğin temel nedeni tamamen sol beyindeki değişmeyen şeyler.
- Mühendislik ve matematiksel zekâ sol beyinden kaynaklanır. Eğitim sistemi sol beyin üzerine kurulmuş.
- Sağ beyin, holistik dediğimiz daha geniş, daha rahat, ben ve öteki yerine biz diyen bir beyin yarım küresi. Şiddet, öteleme ve dışlama olmaz. Yaratıcılık, yetenek üzerine kurulmuştur.


Yapay zekâ

- İnsan beyninin taklit edilmesinin çok fazla zaman alacağı kesin. Sol beyni bilgisayarlar taklit edebilir ama hiçbir bilgisayara sağ beyni yükleyemezsiniz. Bilinçliymiş “gibi” davranan aletleri yapabiliriz. Ama gerçekten bilinçli olamazlar.
- Pedofililerle yapılmış çalışmalar var. Onların beyinleri kontrolsüz ve normal dışı çalışıyor. Pedofililer önceden tespit edilebiliyor. Ben suçlu değilim, beynim suçludur diye bir şey söz konusu olamaz. Beyin kontrol edilebiliyor. 
- Uzaktan zihin kontrolü diye bir şey olamaz. Çipler ile yapılan, LSD, meskalin, hipnoz olabilir. Elektromanyetik uzaktan dalgalar. Ama bunlar hiçbir zaman insandaki iradeyi ortadan kaldırıp insanı katil yapamaz.

Rüyaların anlamı
- Beyin uyku sırasında çok yüksek oranda bilgi işliyor. Rüya görmemek mümkün değil. 
- Uykuyu geçici bir hal gibi düşünmemek lazım. Gündüz öğrendiğiniz şeyi daha iyi kaydetmenizi, daha kalıcı olmasını sağlıyor.
- Öngörü rüya, klasik bilimin kabul etmediği bir kavram. Bir şey gerçekleşmeden bunu siz rüyanızda görüyorsunuz. Aslında gördüğün gelecek değil. Beyin, gelecekte karşılaşacağı kendi beyin durumunu önceden hissediyor.

Yazının Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)