adscode
adscode

"Bursluluk sınavı kontenjanı ve gelir miktarı sınırı değişmeli"

Anadolu Eğitim Sendikası Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, öğretmen ve eğitim çalışanlarının çocuklarının DPYB (Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk) kontenjanının arttırılmasını ve fert başı gelir miktarının yeniden düzenlenmesini talep etti.

"Bursluluk sınavı kontenjanı ve gelir miktarı sınırı değişmeli"
Eğitim

"Anadolu Eğitim Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, öğretmen ve eğitim çalışanlarının çocuklarının DPYB (Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk) kontenjanının arttırılmasını ve fert başı gelir miktarının yeniden düzenlenmesini talep ettik.


Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreterliği

Sayı : 2104-21/6143 Tarih:22/02/2021
Konu: Öğretmen ve Eğitim Çalışanları Çocuklarının DPYB Sorunu  


T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI


İlgi: a) 17/10/2016 tarih ve 2016/9487 sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî
Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği”
Bilindiği üzere İlgi a) yönetmeliğinin 4. maddesi (5) ç bendinde “Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının dört katını geçmemesi kaydıyla maddi imkanlardan yoksun bulunmak.” yazmaktadır.  Yine ilgi a) yönetmeliğinin 10. maddesi (1) a) b) bendinde “%5'i Bakanlığa bağlı resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan ya da vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına” yazmaktadır. Ayrıca 10. Madde (2) bendinde “Öğretmen çocuğuna ayrılan %5'lik kontenjanın dolmaması halinde ise kalan kontenjan öğretmen dışındaki Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı kadrolarında çalışan diğer eğitim personeli çocukları için kullanılır, buna rağmen dolmaması halinde kalan kontenjan %80'lik kontenjana ilave edilir.” Yazmaktadır.

Belirtmek gerekir ki; eğitimin merkezinde yükün büyük bölümünü çeken öğretmenlerimizin çocukları için ayrılmış kontenjanın sadece yüzde 5 olması kabul edilemez. Ayrıca 10. Maddede geçen ve dolmayan kontenjanın eğitim çalışanlarına devredilmesi, eğitim çalışanlarının çocukları için ayrı bir değersizlik göstergesidir. Çünkü fert başı miktardan dolmayan kontenjanı, siz bakanlık çalışanlarına devrediyoruz demek, yönetmeliğin eksikliğini açıkça ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak; öğretmen ve eğitim çalışanlarının çocukları için kontenjanın en az yüzde 20’ye çıkarılması, fert başı miktarın güncel ekonomik göstergeler içerisinde yeniden değerlendirilerek yoksulluk sınırının altındaki ücretler ile geçinen öğretmen ve eğitim çalışanları çocuklarının da yararlanabilmesini talep etmekteyiz. Konu ile ilgili gerekli çalışmanın yapılması ve tarafımıza bilgi verilmesi hususunda;

Gereğini arz ederiz."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)