adscode
adscode

Cep telefonu trafik kazalarında suç aleti olabilir mi?

Eğer Amerika’daysanız, olası bir trafik kazasında, elinizin altında ya da araç içerisinde, bir cep telefonu varsa yandınız. Çünkü en büyük kaza nedenlerinden biri olarak görülüyormuş.

Cep telefonu trafik kazalarında suç aleti olabilir mi?
Milliyet Diyalog

Ülkemizde de son yıllarda gerçekleşen trafik kazalarının önemli nedenlerinden birisi yine direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşmak!

Siz siz olun ne burada ne de yurtdışında, direksiyon başındayken ne telefon kullanın ne de yanınızda telefon bulundurun!..

Ülkemize bir konferans için gelen Toledo Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Llewellyn Joseph Gibbons ile uzunca bir sohbet yaptık.

Uzmanlık alanı dijital ekonomi yani bir anlamda dijital dünya.

E-ticaret, Siber Hukuk ve Marka Hukuku’ndaki son gelişmeleri konuştuk ve zaman zaman da daldan dala atladık.

Sohbette kendisine ev sahipliği yapan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği Başkanı olan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Av. Dr. Ender Özeke de vardı. Mesleğinin zirvesindeyken, genetiğe ilgi duyup, o alana kayan Özeke ile başka bir zaman yine çok ilginç olacağından emin olduğum bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Bugün tüm köşeyi Prof. Gibbons’a ayırmak istiyorum çünkü yeni dünya düzenine yönelik anlattıkları çok ama çok ilginç...

Aman dikkat!

Prof. Gibbons ile gerçekleştirdiğimiz o sohbetten önemli satır başları:

- E-Ticaret hacmi giderek büyüyor. Özellikle de Çin ve Amerika’da. Çin 426 milyar dolar ile ilk sırada. Onu 305 milyar dolarla Amerika izliyor. İngiltere’de 82, Japonya 70, Fransa’da ise 38 milyar dolar. Toplam tutar 1.67 trilyon dolar.

- E-Ticaret’te çok uyanık olmak gerekiyor ama Amerika’da da profesörler dolandırılabiliyor!

- E- Ticaret yaparken, alışveriş yaptığınız kurumun güvenirliğini mutlaka kontrol edin, o şirket hakkında yazılanları araştırın, güvenli bilgi edinmiyorsanız da alışveriş yapmayın!

- Amazon’un bu kadar büyümesinin nedeni güvenilir olması.

- Vergi Hukuku çok karmaşık. Örneğin bir ürün Çin’de üretiliyor. Amerika’da pazarlanıyor, Türkiye’de birine satılıyor ve şirketin ana merkezi de vergi cenneti bir ülkedeyse, ortaya kaos çıkabiliyor.

- İdeal çözüm, devletlerin bir araya gelip ortak akıl üretmeleridir.

- Dijital teknoloji birçok mesleğin yok olmasına neden olacak.

- Sistemin açıklarını yakalayıp, menfaat elde etmek, yaratıcı yıkıcılık olarak tanımlanıyor.

- Birkaç yıl önce bilirkişi olarak Federal Ticaret Komisyonu önünde ifade verdim. Dava konusu, internette, insanları sahteciliğe karşı koruyan sahte bir web sitesiydi!..

- İnternet üzerindeki alışverişlerde satış şartlarının sonuna kadar okunması gerekir ama hiç kimse bunu yapmıyor.

- Hacker’lar tarafından kırılmaz denilen bir telefon eğer kırılıyorsa, dava konusu olabilir. Ama bu durumda, eğer bilerek yalan söylenilmediyse, suç teşkil etmez.

- Böylesi durumlarda büyük firmalar da, devlet de, mahkemeye gitmek yerine, emsal teşkil etmesin diye davacıyla anlaşma yoluna gidiyor.


YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)