adscode
adscode

CHP'den KYK yurt ve yemeklerinin ücretsiz olmasına yönelik kanun teklifi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ait yurtlarda kalan öğrencilerden yurt ücreti, yemek ücreti ve depozito alınmaması için Kanun Teklifi hazırladı.

CHP'den KYK yurt ve yemeklerinin ücretsiz olmasına yönelik kanun teklifi
Eğitim
Güncelleme : 23-Mar-22 10:25

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yükseköğretim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifinde, üniversite öğrencilerinin yıllardan umutla beklediği “yurt ve yemeklerin ücretsiz olması” talebini Meclis gündemine taşıdı.

Üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları temel sorunların başında barınma sorununun geldiğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, bu sorunun çözümü noktasında devlet yurtlarının, öğrencilerin sağlıklı, huzurlu ve insani şartları taşıyan yerlerde kalarak eğitim hakkını kullanmalarını sağladığını ifade etti.

Bu yerlerde maddi imkânları yetersiz öğrencilerin kaldığı göz önüne alındığında tüm yurt hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğine değinen Gürer, bu hakkın garanti altına alınmasının, devlete yüklenen sorumlulukları yerine getirmeaçısından son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

2020 yılında aylık 200 TL olan 1.Tip yurt 2021 yılında 230TL, 2022 yılında ise 275 TL’ye yükselerek yüzde 37 oranında zamlandığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Depozito ücretlerinin de bu süreçte aynı tip yurt için 273 TL’den 376 TL’ye yükselerek %37 oranında zamlandığı tespit edilmiştir. KYK’nın en uygun ücrete sahip yurt tipinin 1.Tip yurtlar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik anlamda ülkenin içinde bulunduğu bu olumsuz süreçte öğrenci ailelerinin de maddi olanaksızlıklarının günbegün artması, bir de çocuklarının eğitim ve eğitim hayatı ile ilişkili giderlerinin bunların üzerine eklenmesi aileleri maddi olarak zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Gürer, hazırladığı Kanun Teklifinde şu noktalara da dikkat çekti:

“Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz neticesinde yaşanan hayat pahalılığı birçok kesimi etkilemiş olup bu kesimler içinde üniversitede çocuğu okuyan ailelerin durumu eğitim ve eğitim hayatı ile ilişkili giderlerden dolayı daha da sıkıntılı bir hal almıştır. Anayasada yer alan sosyal devlet ilkesinin gereği olarak öğrencilerin desteklenmesi gerekmektedir. Bu konuda öncelikli olarak yurt ve yemek ücretlerinin kaldırılması ülkenin eğitimi ve geleceği adına atılmış önemli bir adım olacaktır."

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)