adscode
adscode

CHP’Lİ EMİR’DEN KADINLAR GÜNÜ AREFESİNDE 2 AYRI KANUN TEKLİFİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde 2 ayrı kanun teklifi hazırladı.

CHP’Lİ EMİR’DEN KADINLAR GÜNÜ AREFESİNDE 2 AYRI KANUN TEKLİFİ
Türkiye'den Haberler

Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların yaşayabileceği mağduriyetlerin önlenebilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılmasını isteyen Murat Emir, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakkında koruma tedbiri uygulanan kadının korunduğu kişi ile arasında herhangi bir sebeple görülen davalarda yetkili mahkemenin korunan eşin tercih edeceği yer mahkemesi olmasını istedi.

Devletin sorumluluğunun sadece şiddeti cezalandırmak değil, başta kadınlar olmak üzere koruma altındaki bireyleri başlarına gelebilecek her türlü fiziki saldırıdan korumak olduğunu ifade eden Emir, teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi.

“ Türk Medeni Kanunu’nun 168 inci maddesi uyarınca boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Mevcut duruma göre; davayı şiddet uygulayan koca açtığında, dava yeri kocanın ikamet ettiği yer olmaktadır. Ne var ki, koruma altındaki kadının sıklıkla ailesinin veya bir yakının yanında ikamet etmek zorunda kaldığı göz önüne alındığında, dava için eşinin bulunduğu yere gitmesi başı başına bir tehlike ve külfet oluşturmaktadır. Bu durum, Anayasa’mızdaki hak arama hürriyetinin de ihlali anlamına gelmektedir.”  

Emir zaten koruma altında olan kadının mağdur edilmemesi adına, korunan ve korunduğu kişi arasında herhangi bir sebeple görülen davalarda yetkili mahkemenin korunan eşin tercih edeceği yer mahkemesi olması için kanun teklifi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bir diğer kanun tekli ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün resmi tatil olmasını istedi.

İnsana yaraşır bir toplumsal yaşam için, kadının gerçek eşitliğe kavuşmasına giden yolda, önemli bir gün olan 8 Mart’ın, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak resmi tatil ilan edilmesinin, kadınların eşitlik mücadelesine katkı sunacak ve demokratik bir adım olacağını belirten Murat Emir, kadın örgütleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin, 8 Mart’ın pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de resmi tatil olarak ilan edilmesini talep ettiğini ifade etti.

Emir, bu doğrultuda 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nda değişiklik önerdi.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)