adscode
adscode

CHP'li Levent Gök, Haymana Kaplıcaları için araştırma önergesi verdi

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, sağlık turizminin Haymana'ya ve ülkemize kazandırılması için araştırma önergesi verdi.

CHP'li Levent Gök, Haymana Kaplıcaları için araştırma önergesi verdi
Türkiye'den Haberler
Levent GÖK’ün Haymana Kaplıcaları Araştırma Önergesi Hakkında TBMM Genel Kurulu’nda Yaptığı Konuşma:


"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, sıcacık bir önergeyle karşınızdayım. Önergemizin konusunu oluşturan Haymana kaplıcaları ülkemizin yeterince bilinmeyen ve henüz hak ettiği değeri kazanmamış çok önemli bir termal su kaynağıdır. Haymana, Ankara'nın en eski ve köklü ilçelerinden biri olmasına karşın ekonomik, sosyal, kültürel yönden çok gerilemektedir. Türkiye'deki ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında Haymana 872 ilçe arasında 585'inci sırada yer almaktadır. 2000 yılında 60 bin olan nüfus şu anda 27 bine düşmüştür. Tarım ve hayvancılık çökmüş olup gençler işsizdir. Haymana ve Haymanalılar ilçede yaşayan Kürt'üyle, Türk'üyle, Tatar'ıyla, Boşnak'ıyla ülkemizin özlem duyduğu bir kardeşliği ve beraberliği sorunsuz bir şekilde yüzyıllardan beri sürdürmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Haymana, son kaledir. Cumhuriyetimizin kurulmasında ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı'nda Haymana ve Haymanalıların gösterdiği kararlı direniş önemli bir dönüm noktası olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın en önemli cephesi olan Sakarya Savaşı'nda Mustafa Kemal Atatürk "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır" sözünü Haymana'da söylemiştir. Haymanalılar ve kahraman askerlerimiz cepheyi terk etmemiş ve Sakarya Savaşı kazanılarak bugünkü cumhuriyetimizin önü açılmıştır.

Bu araştırma önergemizde dile getirilen Haymana kaplıcaları, Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin araştırmasında dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Tarihî Kral Yolu üzerinde bulunan Haymana kaplıcaları, Etiler, Galatlar ve Romalılar döneminde de kullanılmıştır. Geçmişi milattan önce 280 yılına kadar dayanmaktadır.

Kaplıca suyu sıcaklığı 44 derece olup, tam anlamıyla bir doğal su kaynağıdır. Bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksit bileşenleriyle banyo ve içme kürlerine elverişli olan Haymana kaplıcaları, başta romatizma, deri ve kalp hastalıkları, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları, sinirsel ve kas yorgunluğu, safra kesesi hastalıkları, şişmanlık, şeker, gut, böbrek ve idrar yolu, cilt, kas, iskelet, mide, bağırsak gibi tüm hastalıklara iyi gelmektedir.

Haymana'da yeterince yatak kapasitesi olmadığı bir gerçektir ancak burada, yatak kapasitesinin artırılması yanında, sağlık turizminin de Haymana'ya ve ülkemize kazandırılması gerekmektedir, araştırma önergemiz de bunun için verilmiştir.

Değerli milletvekilleri, Haymana'daki kaplıca suyuyla eş değer bir suya sahip olan Fransa'nın Vichy kasabası 3.500 nüfuslu olup, her yıl 500 bin yabancı turisti ilçeye çekmektedir. Haymana'nın konumu ve nüfusu göz önüne alındığında, her yıl 1 milyon kişiyi Haymana'ya getirecek tesisleri, yatırımı ve tanıtımı yapmak durumundayız. Haymana'nın Ankara'ya uzaklığı 70 kilometredir. Tam bir buçuk saatte yabancı turistler havaalanından alınıp Haymana'ya getirilebilir.

Haymana kaplıcalarının olağanüstü zenginliğiyle ilgili verdiğimiz bu önerge, aslında pilot bir önergedir. Haymana baz alınarak ülkemizdeki yaklaşık 2 bine yakın termal ve kaplıca suyunun da öne çıkarılacağı bir anlayışla, ülkemizdeki kaplıcaların, termal suların sağlık turizmine kazandırılmasının yolları açılmalıdır ve ülke ekonomisine müthiş bir potansiyel sağlanmalıdır. Haymana bunu hak etmektedir. Haymana kaplıcasını ya da ülkemizdeki başka bir kaplıcayı yurt dışından bilip de tanıyıp da gelen tek bir turist dahi bulunmamaktadır. İşte, bu nedenle verdiğimiz önerge çok önemlidir ve siyaset üstüdür. Burada siyasetin ötesinde küçük bir ilçenin sahip olduğu termal suyun dev bir yatırıma dönüştürülmesinin mücadelesini veriyoruz. AK PARTİ'li Haymana Belediye Başkanımızın da bu konuda yaptığı çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz.

Değerli milletvekilleri, şimdi sıra Meclisimizdedir. Meclisimiz bu konuya el atmalıdır. Haymana'yla birlikte Türkiye'de bulunan bütün kaplıcalarımızı ülke ekonomisine ve turizmine nasıl kazandırırız, bunun arayışını hep birlikte sürdürmek durumundayız. Son kale olarak düşmana geçit vermeyen Haymana ve Haymanalılar bunu hak ediyor. Son kaleyi düşürmeyelim, son kaleyi koruyalım.

Türkiye'nin en zor döneminde kurmuş olduğu siper hatlarıyla düşmana geçit vermeyen Haymana Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna önderlik etmiş bir ilçedir. Bu ilçenin ekonomik yönden kalkınmasına hep birlikte omuz verelim diyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkanım, gündeme getirdiğim konu önemli bir konu ve siyaset üstü olduğunu başından beri ifade ettim. Ben bu konuda Haymana'da görev yapan AK PARTİ'li Belediye Başkanının yaptığı tüm çalışmaları da sahipleniyorum ve hiçbir siyasi mülahazaya da tartışmaya da geçit vermeksizin her türlü çalışmalarına katkı sağlıyorum. Ancak Haymana'da geçtiğimiz sezonda bütün pansiyonlar kapalı kaldı Sevgili Başkanım. Yapılanlar belki yapılıyor ama yapılan çalışmalar yetersiz. Bakın, Fransa'da çok küçük bir ilçe kasabası, Vichy kasabası 500 bin yabancı turisti getirtebiliyor ilçelerine. Benim derdim, Haymana'nın da bunu aşacak bir potansiyeli olduğunu bilmemden kaynaklanıyor. Ta milattan önce 280 yılından beri kullanılan, Etilerin, Galatların, Romalıların kullandığı bu kaplıca suyu o kadar değerli ki, dünyadaki kaplıca suları arasında yapılan araştırmada ilk sırada çıkıyor. Biz bu sayede hem Haymana turizmine hem de Türkiye turizmine katkı sağlayacak çok önemli bir potansiyeli gündeme taşıyabiliriz. Kaldı ki bu yapacağımız araştırmayla Türkiye'de 2 binin üzerindeki kaplıcanın da önünü açmış oluruz.

Şimdi, böylesine stratejik bir önergede bütün milletvekillerimizi, başta sizi olmak üzere herkesi Haymana'ya davet ediyoruz. Bir kere bu suyun özelliklerini görmemiz gerekiyor. Yani yabancı turistleri biz ülkelerinden alıp buraya getirebiliriz ya da başka ülkelerdeki vatandaşları. Bunu araştırmak Haymana'nın mütevazı çabalarıyla olmuyor Sayın Başkanım."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)