adscode
adscode

CHP'nin eğitim raporunda çarpıcı gerçekler!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık tarafından hazırlanan "Eğitim Raporu"nda, 2 milyon 715 bin 81 öğrencinin zorunlu eğitim imkanına erişemediği belirtildi

CHP'nin eğitim raporunda çarpıcı gerçekler!
Eğitim
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık tarafından hazırlanan "Eğitim Raporu"nda Türkiye'de halen 2 milyon 715 bin 81 öğrencinin zorunlu eğitim imkanına erişemediği savunuldu.

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada, Karabıyık tarafından, "eğitim sistemindeki aksaklıkları göz önüne sermek" amacıyla, bir "eğitim raporu" hazırlandığı belirtildi.

Hazırlanan raporda, "Eğitim politikamız çağdaş, bilimsel, laik, eğitim normlarından uzaklaşmış ve evrilmiştir; aslına bakarsanız bir eğitim politikamız da yoktur" ifadesini kullanan Karabıyık, vakıf, dernek ve cemaatlerin eğitim sisteminde etkin rol oynamaya başladıkları ileri sürdü.

Söz konusu vakıfların Milli Eğitim Bakanlığının yerine geçmeye çalıştığı öne sürülen raporda, 2002'den bu yana yatılı ilköğretim bölge okullarının (YİBO) sayısında yüzde 34,54, öğrenci sayısında ise yüzde 66,07 oranında azalma meydana geldiği ifade edildi.

AK Parti iktidarı döneminde eğitim sisteminin altyapı sorunlarının da çözülemediği savunulan raporda, hala ülke genelindeki okulların yüzde 31,41'inde ise birleştirilmiş sınıflı eğitim yapıldığı bildirildi.

Raporda, sanıldığı gibi birleştirilmiş sınıflı eğitimin sadece Doğu ve Güneydoğu'da değil ülkenin en gelişmiş kentlerinde de yapıldığı savunulurken, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde 2 milyon 71 bin 232 öğrencinin okullaşamadığı, 643 bin 849 kişinin de sürekli devamsız öğrenci konumunda bulunduğu öne sürüldü. Karabıyık'ın hazırladığı raporda, bu rakamların 6-18 yaş grubunda toplam çağ nüfusunun yüzde 14'üne denk geldiğini ve toplam 2 bin 715 bin 81 öğrencinin zorunlu eğitim imkanına erişemediğini vurguladı.

Son yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonuçları da değerlendirilen raporda, sınava giren 2 milyon 117 bin 74 öğrencinin sosyal bilgilerde 10,7, temel matematikte 7,8, fen bilimlerinde 4,6 net yapabildiği, 34 bin adayın ise "sıfır çektiği", bu gerçeğin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtildi.

Raporda, uluslararası düzeyde 2012'de yapılan PİSA sınavında Türkiye'nin 34 OECD ülkesi arasında 32'nci olduğu kaydedildi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)