adscode
adscode

Çin Uydusu Uzaydan Kırılamaz Şifre Gönderdi

Çin, bir uydusundan dünyaya "kırılamaz" bir şifre gönderdi. 10 Ağustos Perşembe günü resmi Xinhua Ajansı'nın bildirdiğine göre, uzaydan yeryüzüne ilk kez şifre dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Çin Uydusu Uzaydan Kırılamaz Şifre Gönderdi
Dünyadan Haberler
Çin, geçen Ağustos ayında, "hack" edilemez iletişim olanağı sağlamak üzere dünyanın ilk kuantum uydusunu fırlatmıştı. Bu gelişme, Pentagon tarafından da "önemli ilerleme" olarak nitelenmişti. Bu son deneme de, Xinhua Ajansı'nın kaydettiği üzere, bu alanda bir dönüm noktası oluşturuyor.

Uydu, Çin'deki yeryüzü istasyonlarına 645 km ila 1.200 km uzaklıktan şifre dağıtımı yapıyor. Bu, örneğin tamamen güvenli bir telefon konuşmasına veya yüksek miktarda banka bilgisi iletimine olanak sağlıyor.

Bu arada, dışarıdan herhangi bir olası gizli dinleme veya bilgi alma girişimi sistem tarafından derhal fark ediliyor. Böyle bir durumda şifre hemen değiştiriliyor ve dışarıya sızmış bilgi kendiliğinden imha ediliyor. İlgililer bu yeni komünikasyon kuşağının, savunma ve finans sektörlerinde "olağanüstü uygulama" alanı bulacağını belirtiyor. 

Esasen Başkan Xi Jinping, Çin'in bu alanda ABD ve Rusya'nın gerisinde kalmaması için uzay programında ilerlemeye öncelik verilmesini istiyor. Öte yandan Çin, uzay programının barışçıl hedeflere dönük olduğu konusunda da ısrar ediyor.



Çin Uluslararası Radyosu 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)