adscode
adscode

Çin'de Atatürk ve Devrimler Tarihi Ana Ünite Olarak Okutuluyor!

Çin'de Atatürk bakın nasıl öğretiliyor!

Çin'de Atatürk ve Devrimler Tarihi Ana Ünite Olarak Okutuluyor!
Haberler

 'Değerli arkadaşlar,

Çin'de Lise Tarih derslerinde 15-16 yaşındaki gençlereokutulan "Atatürk" ve "Türkiye tarihi"kısmında geçen kavramlara bakar mısınız;

Emperyalizm, Yurtseverlik, Bağımsızlık, Sömürge, Sevr,Lozan, Feodalite, Dere beylik, Seçim, Devrim, Demokratik Reformlar, Cumhuriyet,Laiklik, Planlı ekonomi, Çağdaşlık...

Bırakınız lise öğrencilerimizi, lise öğretmenlerinin bilebirçoğunun bu kavramların olmadıkları kanaatindeyim.. 

 

Lise Tarih Kitabının kapak resminde 20.nci yüzyılın 4büyük devlet adamı: Lenin(Rusya), Mao(Çin), Gandhi(Hindistan) veAtatürk(Türkiye)

Çin Halk Cumhuriyeti'nde Atatürk'ün hayati, DevrimlerTarihi ders kitabında ana ünite olarak okutuluyor! Biz okul kitaplarındançıkarıyoruz, onlar ders kitaplarında koruyorlar! Çin Halk Cumhuriyeti'ndeokutulan lise ikinci sınıf tarih kitabında Atatürk su sözlerle yer almaktadır :

“Birinci Dünya Savaşı sonrası yenilen ülkeler arasında bulunan Türkiye savaştansonra emperyalist ülkelerin istilasına uğradı. Ülkelerini kurtarmak içinTürk Halkı yurtsever komutan Kemal ATATÜRK ’ün önderliğinde ülkelerinin bağımsızlıksavaşını kazanmak için çalışıyorlardı. M. Kemal önderliğindeki yurtsever gruppadişahtan ayrılarak Nisan 1920'de milli bir hükümet kurdu. O yıl Ağustosayında ise, Padişah ittifak devletleriyle Sevr Antlaşması'nı imzaladı veböylece Türkiye İngiltere, Fransa ve İtalya'nın yarı sömürgesi oldu.

Uzun suren bir savaştan sonra M.Kemal hükümeti 1922 yılında İngiltere'dendestek alan padişahın ordusunu ve işgalci Yunanları yendi ve 1923yılında ittifak devletleri ile Lozan Antlaşmasını imzaladı. LozanAntlaşmasında Türkiye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü kabul edildi.Yabancı ülkelerin Türkiye üzerindeki egemenlikleri ve ekonomi üzerindeki özeldenetim hakları ortadan kaldırıldı; Ayrıca boğazlar bölgesinintarafsızlaştırılması kabul edildi.

Ulusal bağımsızlığı kazandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti kuruldu ve M.Kemal Cumhurbaşkanı seçildi. Daha sonra M. Kemal birçok demokratikreformlar uyguladı. Siyasi olarak padişahlık sistemine son verdi. (Cumhuriyet)Din ve devlet islerini birbirinden ayırdı. (Laiklik) Ekonomik alandaönlemler aldı(Planlı ekonomi) Kültür ve eğitim alanında laik eğitimigeliştirdi ve harf devrimi yaptı. Arap alfabesinin yerine Latin alfabesinigetirdi. Sosyal olarak tüm eski kötü alışkanlıkları ortadan kaldırdı.(Çağdaşlık)

Bu yenilikler ülkenin bağımsızlığını kuvvetlendirdi ve halkı tekrar diriltecekyola girmesini sağladı. M. Kemal devrimi başarılı bir devrimdir. M.Kemal devrimi Osmanlı İmparatorluğunun yüzlerce yıl suren dere beylik(feodalite) sistemini bitirdi ve Türkiye tarihinde yepyeni bir sayfa açtı...”'

a:addgebze@googlegroups.com] On Behalf Of D.Ali Ercan

Formun Üstü

Formun Altı

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)