adscode
adscode

Çin’den dünyaya siber işbirliği çağrısı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3. Dünya İnternet Konferansı’nda (WIC) “siber yönetim alanında uluslararası işbirliğini artırılarak ortak kader topluluğu inşa etme” çağrısı yaptı.

Çin’den dünyaya siber işbirliği çağrısı
Dünyadan Haberler
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 3. Dünya İnternet Konferansı’nda (WIC) “siber yönetim alanında uluslararası işbirliğini artırılarak ortak kader topluluğu inşa etme” çağrısı yaparken, Tesla'nın "otonom aracı"ndan yeni nesil "yarı iletken"e dek en son dijital icatlar görücüye çıktı.

Xi Jinping, Zhejiang eyaletinin Wuzhen kasabasında düzenlenen 3. Dünya Internet Konferansı'nın açılış törenine videolu konferans yöntemiyle bağlanarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, internet gelişiminin sınırları bulunmadığını hatırlatan Xi, Çin'in halkların ortak refahı için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya istekli olduğunu dile getirdi. Xi, Çin'in siber egemenlik kavramını destekleyeceğini ve küresel siber yönetim sisteminin daha adil ve makul hale getirilmesi için dünya ülkeleriyle ortak çaba göstereceğini vurguladı

Dijital yıldızlar görücüye çıktı

Çin İnternet İdaresi (CAC), Çinli ve yabancı 33 teknoloji uzmanını bir araya getirerek bir komite oluşturdu. Komite, şirketler ve araştırma enstitülerince yapılan 500 başvuruyu değerlendirerek, aralarından yeni trendleri en iyi temsil edenleri seçti.

WIC, teknoloji firmalarının en son başarılarını sergilemek istedikleri üst düzey bir platform hâline geldi.

Bu yıl 16-18 Kasım günleri arasında düzenlenen WIC, dünyadaki teknoloji devlerinin, akademisyenlerin ve hükümet yetkililerinin internetteki yeni gelişme ve modaları ele aldığı buluşma noktası oldu.

Çin Bilimler Akademisi üyelerinden Ni Guangnan, "Seçim süreci, biz jüri üyeleri için zorluydu, çünkü teknoloji çok hızlı gelişiyor ve birçok başarı var" diyor. Ni, seçilen 15 adayın hayatımıza en geniş etkileri bulunanlar olduğunu söylüyor.

Seçilen adayların dokuzu Microsoft, Tesla ve Qualcomm gibi yabancı şirketlere ait.

Microsoft HoloLens, kullanıcılara üç boyutlu dijital kontrol unsurlarını kullanmayı ve onların dijital bir çevre içine girmelerini sağlayan "hologram-yansıtıcı" bir vizör.

Dijital enformasyonu gerçek dünyanın üzerine bindirerek bir karma gerçeklik" yaratıyor; kullanıcılar, bu karma gerçeklik içinde hologramlarla etkileşime girmek suretiyle dijital içerikleri kendi "gerçek" dünyalarının parçaları olarak görüyor ve tecrübe ediyor.

Nitekim, Microsoft Başkan Yardımcısı Harry Shum, konuşmasının sonunda "Dünyayı görme biçimimizi değiştirebilirsek, dünyayı da iyiye doğru değiştirebiliriz" diyerek, bu teknolojiye gönderme yapmış oluyor.

Katılımcılardan büyük ilgi gören bir başka sunum ise Tesla'nın kendi kendine park yeri bulan ve park eden "autopilot 2.0" sistemi.

Tesla Başkan Yardımcısı Robin Ren, tanıtım videosunda, kumandaya bastığınızda aracın kendiliğinden sürücünün ayağına geldiğini söylüyor ve ekliyor: "Ben her gün yapıyorum ve her defasında kusursuz!"

Tabii diğer yandan, Robin Ren, bu yılın başında "Tesla Model S" otomatik pilot testlerinde yaşanan ölümlü kazaya değinmedi.

Kazaların yüzde 94'ünün insan hatasından kaynaklandığını söyleyerek "otonom sürüş teknolojisini" savunan Ren, bu sayede kazaların azalacağı kanısında.

Çin'den kısa zamanda hızlı atılımlar

Komiteye başkanlık eden fiber optik uzmanı Wu Hequan, Çin'in dijital teknoloji araştırmalarına Batı'ya kıyasla geç başladığına işaret ediyor. Ancak Wu, son gelişmelerin çok etkileyici olduğunu vurguluyor.

Seçim sürecini başarıyla geçen Çinli şirketler arasında Baidu arama motorunun yapay zekâ (AI) sistemi Baidu Brain de yer alıyor.

Baidu'ya göre Brain, dev ölçekli nöral ağların üzerine inşa edilmiş ileri algoritmalardan ve süper hesaplama gücünden oluşuyor. Baidu'nun otonom aracının, yüz ve ses tanıma sisteminin, şiir yazabilen, okuyabilen ve canlı futbol maçı yorumlayabilen robotların merkezinde de bu sistem mevcut.

Şirketin bulut hesaplama sistemi de yakın gelecekte hastaların temel tıbbi raporları okuyabilen ve kaydettiği toplu verilere dayanarak teşhis koyabilen robotlara başvurabilmesini sağlayacak.

700 milyonun üzerinde internet kullanıcısının bulunduğu Çin, dünyanın önde gelen birçok teknoloji firmasına da sahip. Bunlardan birçoğu, AI (yapay zekâ), Nesnelerin İnterneti ve sanal gerçeklik alanlarında yeni fırsatlar keşfetmeye çalışıyor.

Ticari açıdan ise Çin, e-ticareti ve sosyal ağ platformlarını yaygınlaştırarak çok sayıda gelişmiş ülkeyi geride bırakmış konumda.

Bu süreçte başı çeken iki firma olan Alibaba ve Tencent de teknolojik başarılarıyla WIC'de bulunuyor.

Alibaba, 11 Kasım Yalnızlar Günü'nde 24 saat içinde 120 milyar yuanlık (17,8 milyar ABD Doları) alışverişin yapıldığı ödeme sistemiyle konferansta yer alıyor.

Alibaba şirketi CEO'su Zhang Yong, bulut hesaplama sisteminin baskıların üstesinden gelerek, söz konusu alışveriş çılgınlığının yaşandığı günde, saniye başına 170 bin sipariş ve 120 bin ödeme gibi bir yoğunluğu aştığını dile getiriyor.

Alibaba'nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jack Ma (Ma Yun) ise Dünya İnternet Konferansı (WIC) açılışında yaptığı konuşmada, "Önümüzdeki 30 yılda toplumda muazzam değişiklikler olacak" dedi. Jack Ma, "Büyük veri ve hesaplama teknolojilerinde en iyiye imza atan şirketler ve ülkeler geleceğin şampiyonları olacaklar" diyerek sözlerini noktaladı.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)