adscode
adscode

'Çocuk dilinde' ifade çağrısı

Adalet Bakanlığı, çocukların uygun koşullarda ifadelerinin alınması için düzenleme yapıyor. Adliyelerde özel donanımlı odalar hazırlandı.

'Çocuk dilinde' ifade çağrısı
Eğitim
Çocuklara yönelik adalet uygulamalarında önemli çalışmalar için düğmeye basan Adalet Bakanlığı, "Çocuklar için Adalet Projesi" kapsamında çocukların uygun koşullarda ifadelerinin alınması için 23 il ve 25 adliyede toplam 31 teknik donanımlı "Çocuklarla Adli Görüşme Odası"nı hayata geçirdi. Mağdur, tanık, suçlu ve suça sürüklenen çocukların ifadeleri bu odalarda sosyal çalışma görevlisi eşliğinde alı- nacak. Suç mağduru ya da suça sürüklenen çocuk, polis eşliğinde ifadeye çağrılmayacak. Bunun yerine, "Sevgili Ayşe, seni 12.07.2016 günü saat 11.15'te 1. kat 105 No'lu odada bulunan Batı Adliyesi Çocukla Adli Görüşme Odası'nda Psikolog Fatma E. bekliyor olacak. Bazı konularda senin fikrini almak istiyoruz. Sana güzel bir hafta diliyoruz" şeklinde yazı gönderilecek.

Adalet Bakanlığı Yargı Reformu Stratejisi ve hükümet programında yer alan "çocuk adalet sisteminde çocuğun etkin korunması için gerekli önlemlerin alınması" eylemi hayata geçiriliyor. Adalet Bakanlığı, Çocuklar için Adalet Projesi kapsamında çocukların uygun koşullarda ifadelerinin alınması amacıyla 23 il ve 25 adliyede toplam 31 teknik donanımlı "Çocuklarla Adli Görüşme Odası"nı hayata geçirdi. Yaklaşık 700 bin Euro'luk yatırım ile kurulan Çocuklarla Adli Görüşme Odaları mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocukların ifadelerinin alınmasında etkin şekilde kullanılacak, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi sağlanacak.

Suç mağduru ya da suça sürüklenen çocuğun polis eşliğinde ifadeye çağrılması da uygun bulunmadı. Yeni uygulama ile suç mağduru çocuklar, uygun bir dil ile yazılı olarak ifadeye çağrılacak. Yazı özetle şu şekilde olacak: "Sevgili Ayşe, seni 12.07.2016 günü saat 11.15'de 1. kat 105 No'lu odada bulunan Batı Adliyesi Çocukla Adli Görüşme Odası'nda Psikolog Fatma E. bekliyor olacak. Odamızın yerini danışmadan öğrenebilirsin. Bazı konularda senin fikrini almak istiyoruz. Senin polis eşliğinde gelmeni istemediğimiz için bu görüşmeye katılman gerekiyor. Sana güzel bir hafta diliyoruz."

SOSYAL UZMANLAR BULUNACAK

Mağdur, tanık, suçlu ve suça sürüklenen çocukların ifadeleri bu odalarda sosyal çalışma görevlisi eşliğinde alınacak. Çocukların süreç- ten olumsuz etkilenmemesi adına gerekli sayıda sosyal çalışmacı ve uzman bu odalarda görev yapacak. Ayrıca, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı'nca mağdura yaklaşım konusu da dahil olmak üzere 'Çocuklarla Adli Görüşme Odaları'nda görev yapacak sosyal çalışma görevlileri ile diğer personele gerekli eğitimler verilecek. Çocuğun ifadeleri sırasında hakim, savcı, katip, avukat, sekreter ve teknik personel hazır bulunacak. Görüşmelerin kayıt altına alınması ve uzaktan bağlantı kurulmasına olanak sağlayan SEGBİS uygulaması da aktif olarak kullanılacak.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)