adscode
adscode

Çocuk Evi'nde yetişti Türkiye'yi temsil ediyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Çocuk Evi'nde yetişen 20 yaşındaki Merve Başoğlu, uluslararası müzik yarışmalarında yan flüt alanındaki dereceleriyle dikkati çekiyor .

Çocuk Evi'nde yetişti Türkiye'yi temsil ediyor
Eğitim
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Çocuk Evi'nde yetişen 20 yaşındaki Merve Başoğlu, uluslararası müzik yarışmalarında aldığı derecelerle dikkati çekiyor. Tam burslu olarak üniversiteyi kazanan ve gelecek yıl yurt dışındaki yarışmalarda yeniden Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanan Başoğlu'nun tek ihtiyacı ise yeni bir yan flüt.

Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün koruma ve bakımı altındaki Başoğlu, 1996'da Konya'da doğdu.

Başoğlu, 7 yıl önce 6 kardeşiyle, aile içindeki sorunlar nedeniyle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bakımına verildi, çocuklar daha sonra Çocuk Evi'ne geçti.

Aile ortamında çok kötü günler yaşadığını ifade eden Başoğlu, yurtta kalmaktan duyduğu mutluluğu "Nefes aldığımı hissettim" sözleriyle dile getirdi.

Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi'ni 2010'da kazanarak müzik eğitimine başlayan Başoğlu, öğretmenlerinin teşvikiyle yan flüt çalmaya yöneldi.

Daha sonra, emekli öğretmenlerin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağlı yurt ve yuvalardaki çocuklara eğitim verdiği "Emekliyiz Gönüllüyüz" projesine dahil olan Başoğlu'na, lisedeyken 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül tarafından yan flüt hediye edildi.

Liseyi birincilikle bitiren Başoğlu, 2014'te Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesini tam burslu olarak kazandı. Müzik alanında bir çok başarıya imza atan Başoğlu, uluslararası yarışmalarda aldığı ödülleri şöyle anlattı:

"Altı ay önce Afyon'da gerçekleşen VII. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivalinde 18-32 yaş arası flüt yarışmasında 'Gelecek Vaat Eden Genç Flütçü' jüri özel ödülünü aldım. Bulgaristan Varna European Music Academy'nin gerçekleştirdiği flüt yarışmasında ise büyükler kategorisinde birinci oldum. Önümüzdeki yıl Bulgaristan ve Romanya'da düzenlenecek yarışmalara hazırlanıyorum. Türkiye'yi temsil edeceğim bu yarışmalarda başarılı olmak için de daha kaliteli bir flüte ihtiyacım var."

"Koruma altındaki çocuklara yardım etmek istiyorum"

Kendisinden küçük dört kardeşinin de koruma altında olduğunu dile getiren Başoğlu, güzel sanatlar lisesinde okuyan kardeşinin piyano çaldığını ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Caz Bölümüne hazırlandığını söyledi. Başoğlu, 11 yaşındaki diğer kardeşinin de Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında eğitimini sürdürdüğünü ve kontrbas çaldığını anlattı.

Hedeflerini ve hayallerini anlatan Başoğlu, "Eğitimimi tamamladıktan sonra yurt dışında flüt üzerine farklı stilleri öğrenmek, daha sonra kendi tarzımı oluşturmak gibi bir hedefim var. Sonra ülkeme dönüp başta koruma altındaki çocuklar olmak üzere müziğe gönüllü ve hevesli olanlara yardım etmek istiyorum." diye konuştu.

Çocuk evlerinde yetişen arkadaşlarına da tavsiyelerde bulunan Başoğlu, insanın başına hayatta her şeyin gelebileceğini, bunu düşünerek mutsuz olmamaları gerektiğini söyledi.

Herkesin kendisi için bir şeyler yapmasının önemine işaret eden Başoğlu, "Çocuk Evleri'nde imkanlar çok güzel. Herkesin kendini geliştirmesi ve çalışması için gereken ortam düzenlenmiş." diye konuştu.

"Uluslararası yarışmaya hazırlanıyoruz"

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde flüt dersleri veren Doç. Dr. Cem Önertürk de 2 yıldır Merve Başoğlu ile çalıştıklarını ifade etti.

Flüt sanatçısı Önertürk, Başoğlu ile çok yol katettiklerini belirterek, "Bu çalışmaların meyvelerini almaya başladık. Merve çeşitli yarışmalarda dereceler aldı, başarılı konserler de veriyor." dedi.

Anadolu'da çok fazla yetenekli çocuk olduğunu, onları keşfetmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Önertürk, "Özverili olurlarsa iyi neticeler alabiliyoruz. Avrupa'da Avrupalıların kendi öz müziğini onlar kadar, hatta onlardan iyi yorumlayabiliyorlar. Bunlar çok olumlu gelişmeler, ülkemizi her anlamda temsil etmek bizim boynumuzun borcu. Bunu da gerçekleştiren öğrencileri yetiştirmek benim için çok önemli." şeklinde konuştu.

Önertürk, Başoğlu ile biri gelecek yıl mayıs ayında diğeri de temmuz ayında yurt dışında gerçekleşecek uluslararası yarışmalara hazırlandıklarını kaydetti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)