adscode
adscode

Çocuk işçiliği tasarısına tepki!

Hindistan, tartışmalı yeni çocuk işçiliği yasasının parlamento tarafından kabul edilmesinin ardından eleştirilerin hedefi haline geldi.

Çocuk işçiliği tasarısına tepki!
Dünyadan Haberler
BBC'nin haberine göre, yeni yasa tasarısı, 14 yaşından küçük çocukların çalışmasını yasaklıyor ancak aile işletmelerini bu yasanın dışında bırakıyor. Ayrıca, 15-18 yaşlarındaki çocukların çalışmasının yasak olduğu iş sayısını da azaltıyor.

Hükümet, yeni yasanın fakir ailelere yardımcı olacağını ve çocukların meslek öğrenmesini sağlayacağını savundu. Ancak, UNICEF ve Hindistanlı Nobel ödüllü eylemci Kailash Satyarti, yeni yasayı eleştirenler arasında bulunuyor.

Çalışma ve İstihdam Bakanı Bandaru Dattatreya, parlamentoda yaptığı konuşmada "Yeni yasada aile işletmelerine tanınan istisnalar, hükümetin yasayı pratik olarak uygulamasını sağlayacak. Çocukları koruyucu önlemler de alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mevcut yasalar, 14 yaşından küçük çocukların sadece "tehlikeli" olarak tanımlanan işlerde çalışması yasaklıyor.

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin henüz onaylamadığı yasa tasarısının çocuk işçiliğini yasaklaması ve çocukları çalıştıranlara yönelik yaptırımları artırması öngörülüyor. Aktivistler ise aile işletmelerine tanınan istisnaların elmas traşlama, temizlik, tuğla ocağı, kesim tesisleri, hizmetçi gibi alanlarda çocuk istihdamına yol açabileceğini düşünüyor. 

UNICEF Hindistan'ın Eğitim Direktörü Euphrates Gobina, "Korunmaya muhtaç ve ötekileştirilmiş çocuklar, yeni yasa sebebiyle derslere devam etmekte güçlük çekip okulu bırakmak zorunda kalabilir." uyarısında bulundu.

UNICEF'e göre Hindistan'da yaklaşık 10,2 milyon çocuk işçi bulunuyor. 

Yeni yasa tasarısını kaçırılmış bir fırsat olarak yorumlayan Nobel ödüllü eylemci Satyarti, "Aile işletmelerinin tanımı kusurlu. Yeni yasa, Hindistan aile değerlerini çocukların ekonomik olarak sömürülmesi için kullanıyor. Aile içinde öğrenmek ile aile işletmesinde çalışmak arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak toplumu yanlış yönlediriyor." dedi.


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)