adscode
adscode

Çocuk odası, okul kadar önemli

Öğrencilerin ev ortamı da en az okul kadar önemli. Çünkü uygun çalışma odaları, başarıyı etkilerken çocuğun karakterini de şekillendiriyor. Bu noktada malzeme seçiminden renklere, güvenlik önlemlerinden aksesuarlara kadar her şeye dikkat edilmeli.

Çocuk odası, okul kadar önemli
Eğitim
Güncelleme : 17-Oct-22 16:17

Çocuğun oyun oynayacağı, çalışacağı, yatacağı bölgelerin ayrı ve sınırlarının belirli olması gerektiğine dikkat çeken Luxury Stone ve Billionaire Furniture Kurucusu İç Mimar Merve Aycan, çocuğun ilgisine ya da hayalindeki mesleğe göre aksesuarlar yerleştirilmesinin ise yeteneğini geliştirmede etkili olduğunu belirtiyor. Geometrik desenli baskılar ise zihni uyaran sağlıklı motifler oluşturuyor.

Merve Aycan dünya zenginlerinin evlerini tasarlıyor – EmlakNews.com.tr

Malzemeler sağlıklı olmalı

Çocukların odasında kullanılacak malzemelerin dahi önemli olduğunu belirten Merve Aycan, “Anti-alerjik duvar boyaları, kağıt tabanlı olan duvar kağıtlarını tercih etmeliyiz. Tekstil ürünlerinde de yine anti- alerjik toz tutmayan pamuk oranı yüksek olan ürünler tercih etmek doğru olacaktır. Halı ise en çok toz toplayan, bakteri oluşumuna yol açan parça olduğundan, anti-alerjik, anti-bakteriyel olması ve kanserojen boya maddesi içermemesi en çok dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Mobilyalarda kokusuz, su bazlı boyalar ve toksik madde içermeyen cilalar kullanılmalıdır” dedi.

Güvenlik şart

Küçük yaştaki çocukların odalarında güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini kaydeden Aycan, “Mobilyalarda köşeli ve sivri hatlardan, herhangi bir çarpmaya karşı, kaçınılmalı. Daha yuvarlak hatlı modeller tercih edilmeli. Bebek karyolasında parmaklıkların arası 2,5 santimetreden küçük, santimetreden büyük olmamalıdır. Böylece bebeğin parmağının veya başının parmaklıklara sıkışmasını engelleyebilirsiniz. Oda kapısında ve sürgü dolap kapaklarında da parmak sıkışmaması için güvenlik ürünleri kullanmalısınız. Penceresi 150 santimetreden aşağıda olan odalarda, pencereler için güvenlik kilidi kullanmalı, prizlerde güvenlik kilidi olan, kapaklı modeller tercih etmelisiniz” diye konuştu.

Çocuk odası, okul kadar önemli – Emlaktafark

Nötr renkler kullanın

Çocukların renk seçiminde kararsız olabileceğini aktaran Aycan, “Bu da renk paleti seçerken çocuğunuzdan çok sizin karar vermeniz gerektiği anlamına geliyor. Eğer çocuğunuza sorarsanız muhtemelen rengarenk bir oda isteyecektir ancak bu odanın atmosferinin yorucu olmasına neden olur, üstelik çok daha hızlı sıkılmasını sağlar. Bu yüzden sizin seçtiğiniz nötr renklerin ana renk olarak kullanıldığı, onun seçtiği renklerinse ayrıntılarda ve kolay değiştirilebilecek nesnelerde kullanılması en sağlıklı tercih olacaktır” ifadelerini kullandı.

İlgisine göre aksesuarlar

Çocukların mesleklerine karar verme sürecine çok küçük yaşlarda başladıklarını kaydeden Aycan, “Eğer çocuğunuzun bir şeye özel bir ilgisi varsa bu ilgiyi beslemeli ve bu konudaki yeteneğini geliştirmesine eğlenceli yollarla yardımcı olmalısınız. Örneğin coğrafyayla ilgilenen, dünyayı gezmek, farklı kültürler tanımak isteyen ve bu konularla ilgilenen bir çocuğun çalışma masasında mutlaka bir yer küre olmalı” dedi.

Katmanlı tasarım yapın

Bir oda tasarlarken veya evinizi yenilerken, her zaman katmanlı bir yaklaşım benimsemenin en iyisi olduğunu dile getiren Aycan, katmanlı tasarım hakkında “Odaya bir bütün olarak bakmak yerine, onu farklı katmanlara ayırmak ve sonra her birini ayrı ayrı ele almak en sağlıklı sonucu verir. Çocuklar için katmanlı tasarım çok daha önemlidir çünkü çocukların dikkati çok hızlı dağılır. Çocuğunuzun odasında mümkünse her alanın sınırları belli olsun. Oyun oynayacağı yer ayrı, çalışma masası ayrı, yatak ayrı bölgede ve sınırları belirli olmalı” bilgilerini verdi.

Zihni uyaran motifler

Son yıllarda çocuk odasındaki geometrik desenler, zarif çizgiler ve hayvan baskıları kullanımında kayda değer bir artış olduğunu aktaran Aycan, “Çocukların dünyada yaşayan diğer canlılara saygılı bir hayat sürmesi, sevgi dolu olması ve empati yeteneğinin gelişmesi için sevdiği hayvan resimlerinin odasındaki dekorasyona eklenmesi gerektiği öneriliyor. Geometrik desenli baskılar ise zihni uyaran sağlıklı motifler oluşturuyor. Bu sevimli desen ve baskılar odaya eğlenceli bir görünüm verirken, aynı zamanda çocuğunuzun duygusal zekasını ve hayal gücünü geliştiriyor” dedi.

Kişiliğini yansıtsın

Çocuk odası tasarlarken yeterince oyun alanı bırakmanın önemine değinen Aycan, şunları söyledi: “Bu nedenle seçeceğiniz mobilyalarda onlara rahat oyun alanları bıraktığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca bir çocuk odasını tasarlarken çocuğun konsantrasyon, uyku, dinlenme, oyun oynama ve hayal güçlerini geliştirebilmesi ön planda tutulmalıdır. Oda kendi isteklerinize göre değil, çocuğunuzun sevdiği ve ilgi duyduğu alanlara göre tasarlanmalıdır. Kısacası oda çocuğun kişiliğini yansıtmalı ve ihtiyaçlarını karşılamalıdır.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)