adscode
adscode

Çocuklar 11 saat pamuk topluyor

Kalkınma Atölyesi’nin araştırmasına göre mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocukların büyük kısmı pamuk hasadında. Barınma koşulları açısından çocuklar en çok toz ve kirlilikten şikayet ediyor.

Çocuklar 11 saat pamuk topluyor
Türkiye'den Haberler
Türkiye'deki kalkınma sorunlarını inceleyen önemli sivil örgütlerden olan Kalkınma Atölyesi, “Mevsimlik Tarım Göçünden Etkilenen Çocuklar” adlı bir araştırma yaptı. Çalışma Şanlıurfa’da pamuk, Mersin ile Adana’da sebze yetiştiriciliği, Ordu’da fındık ve Yozgat’ta şeker pancarı hasadında mevsimlik işçi olarak çalışan 6 ile 14 yaş aralığında 354 çocuk üzerinde gerçekleşti.

İlk sırada Urfa var
Mevsimlik işçi olarak çalışan çocukların en fazla yaşadıkları il yüzde 77 ile Şanlıurfa. Bu ili yüzde 11’le Adıyaman, yüzde 9’la Adana izliyor. Mevsimlik işçi ailelerinin ortalama çocuk sayısı da 6. Mevsimlik tarım işçisi çocukların yüzde 76,6’sı tarlada ırgatlık yapıyor. Bunu yüzde 68,4’le su taşıma, yüzde 66,6’la eşyaları gözetleme, yüzde 63,7’le kardeşlere bakma ve 45,6’yla bulaşıkları yıkamak izliyor.

Şeker pancarı ikinci
Çocukların günlük ortalama çalışma süresi ise 10 saat. Bu kapsamda 11 buçuk saatle ilk sırada pamuk hasadı var. Bunu 10 saat 37 dakikayla şeker pancarı, 10 saat 1 dakikayla sebzecilik ve 9 saat 19 dakikayla da fındık takip ediyor.

Konaklama çadırda
Mevsimlik işçiler, çalışmaya gittikleri bölgede çadırda kalmayı tercih ediyor. İl Özel İdaresi’nin kurduğu konaklama alanlarında kalanların oranı yüzde 23,8. Bez çadırda kalanların oranı yüzde 47,2, naylon çadırda kalanların oranı yüzde 30,8.

Başım çok ağrıyor
Çalışan çocukların en fazla baş ağrısı çektiği tespit edildi. Bunu söyleyen çocuk oranı yüzde 59,9. Çocukları yüzde 52,2’le nezle, yüzde 48,7’le bel ağrısı, yüzde 44,5’le baş dönmesi, yüzde 19,7’le sıtma ve yüzde 18,5’le dizanteri gibi sağlık sorunları yaşıyor.

Haftada bir banyo
Barınma koşulları açısından çocuklar, en çok toz ve kirlilikten şikayetçi. “Konaklama yerinde toz var” diyenlerin oranı yüzde 77,4, kaldıkları yerin kirli olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 60,2. “Ne sıklıkla banyo yapıyorsunuz” sorusuna ise haftada bir yanıtını verenlerin oranı yüzde 41,5 oldu. Bunu yüzde 23,9’la üç günde bir, yüzde 21,3’le iki günde bir izledi. Her gün yıkandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 4,3’de kaldı.
FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)