adscode
adscode

Çocuklar Artık Daha Az Kelime Öğreniyor

Çocukların kelime dağarcıklarının çok dar olduğu çünkü öğretmenlerini ve ebevenylerini daha az dinledikleri belirtildi.

Çocuklar Artık Daha Az Kelime Öğreniyor
Anaokulu

 

 

 

Kısa mesaj, email ve öğrenmek için bilgisayar kullanmanın çocukların kelime dağarcıklarının büyümesine engel olduğu belirtildi.

 

Uzmanlara göre günlük konuşmalarda başkalarını duyduğumuzda beyinlerimiz yeni sözcük öğrenmeye donanımlanmış. Ama öğretmeni ve ebeveyni dinlemek yerine akıllı telefon, tablet ve bilgisayarla öğrenmenin çocukların daha fazla kelime duymasına engel olduğu kaydedildi.

Uzmanlar bilginin geçmesinin sözlü geleneğinin aşınmış olduğunu, çocuklar ve yetişkinlerin artık daha fazla ekrana baktığına dikkat çekiyor. Londra King's Collage Psikiyatri Enstitüsü'nden Marco Catani "Birbirimizle konuşmaya çok az zaman ayırıyoruz ve çocuklarımız bunu cihazlar yoluyla öğreniyor.

 

İnternete, iPhone'a, cep telefonuna ve tablet bilgisayara bağlanıyorlar. Onlar işitselden daha çok görsel, yani bir önceki nesilden çok daha az kelime hazineleri olacak" dedi.

Dr. Catani şimdiki çocukların konuşmayı dinlemekten çok, ekrandaki görüntülerden öğrendiğini, bunun da kelime öğrenmek için zor bir yol olduğunu belirtti.

Çalışmada 27 gönüllünün uydurma kelimeler öğrenirken beyin taramaları yapıldı. Araştırma sonunda duymanın ve sonra sözlü taklit ederek konuşmanın anlamak için kilit öneme sahip olduğu keşfedildi. Dr. Catani "Yeni bir kelime öğrendiğinizde, bir ses duymaya başlarsınız, sonra onu doğru söyleyene kadar tekrar edersiniz. Böylelikle bir yaşından yetişkin olduğunuz döneme kadar 30 bin kelime öğrenebilirsiniz" dedi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada çıkan sonuçlar dinlemek, tekrar etmek ve konuşmanın dil öğrenmek için kritik öneme sahip olduğunu gösterdi.  (GAZETEPORT/YAŞAM)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)