adscode
adscode

Çocuklara bilimi sevdiren proje

Türkiye’de çocuklara bilimi sevdirmek ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacıyla Henkel tarafından yürütülen Keşif Dünyası projesiyle bugüne kadar 35 bin çocuğa ulaşıldı.

Çocuklara bilimi sevdiren proje
Eğitim
Güncelleme : 22-Mar-22 13:33

Henkel, 7 yıldan bu yana Türkiye’de çocuklara bilimi sevdirmek ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacıyla Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliğiyle Keşif Dünyası projesini yürütüyor. Proje kapsamında 8-10 yaş arasındaki çocukların katılımıyla okullarda ücretsiz olarak gerçekleştirilen bilim atölyelerinde  bugüne kadar yaklaşık 35 bin çocuğa ulaşıldı. Keşif Dünyası şimdi de online eğitimlerle farklı şehirlerindeki çocuklarla buluşuyor. Böylelikle her okul, öğrenci ve öğretmen Keşif Dünyası’nın sunduğu ücretsiz bilim atölyelerine katılabilecek. Bu kapsamda Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Çatı projenin detaylarını Eğitim Ajansı için anlattı.

Keşif Dünyası projesi hakkında bilgi verir misiniz?

140 yılı aşkın tarihi boyunca Henkel hep gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere daima daha iyisini sunmak için çalıştı. İnovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların içindeki kâşifi erken yaşlarda ortaya çıkarmak için Keşif Dünyası girişimini hayata geçirdik. Keşif Dünyası’nın konsepti ve programı, 2011 yılında Henkel uzmanlarının desteği ile birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri ve çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak, uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, boyama sayfaları, deney malzemeleri vb. pek çok materyal bulunuyor. Programda onlara bilimi sevdirecek eğitici ve eğlenceli deneyler yer alıyor. Bilim atölyelerimizin, çocuklara bilimi sevdirmenin yanında bir katkısı daha var: İçinde doğayı korumaya teşvik etmek üzere, sürdürülebilirlik ile ilgili bir modülümüz de bulunuyor. Keşif Dünyası projesini, Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan üçüncü ülkeyiz. Projeyi 2015 yılından bu yana Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliği ile gerçekleştiriyoruz. Okullarda, projemizin Darüşşafaka Eğitim Kurumları bünyesinde 2018 yılında açılan merkezinde ve online olarak düzenlediğimiz bilim atölyelerinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin profesyonel eğitimci ve uzmanları görev alıyor.

Eğitim içeriklerinde neler var?

Keşif Dünyası’nın sırrı, eğitim metodolojisinde yatıyor. Çünkü atölye çalışmalarında çocuklara bir şey anlatmak yerine, uygulamalı bilim atölyeleri ile onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. Bilim ve keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor. Çocuklar, küçük yaşlarda hayatı algılamaya çalışırken büyük bir merak içinde pek çok soru soruyorlar ve ne oluyorsa sonradan soru sormayı unutuyorlar. Soru sormak, sonrasında sorularına cevap aramaya çalışmak, bazen doğru bazen yanlış yapabilmek bilim için önemli. Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor.

Keşif Dünyası’nda yüz yüze gerçekleştirilen atölye çalışmalarına 8-10 yaş arasındaki çocuklar katılıyor. Çocuklar, okullardaki bilim atölyelerinde yapıştırma, yıkama, temizleme ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli konularda deneyler gerçekleştiriyorlar. Deneylerde araştırmalarını su, limon, yumurta kabuğu gibi doğal malzemeler üzerinde yapıyorlar. Ayrıca birbirinden eğlenceli deneyler yaparlarken bolca soru soruyorlar, sorularının yanıtını bulabilmek için çeşitli yollardan deneylerini yapıyor, bazen korkmadan hata yapıyor, sonra yeni baştan çözüm yolunu bulabilmek için bir kâşif hissiyle çalışıyorlar. Gözlem yapıyor, tahmin yürütüyor, gözlemlerini bir kâşif gibi kaydediyorlar ve en sonunda bir sonuca varıyorlar. Sorularına yanıt bulmak için farklı yollar deniyorlar. Bu da gözlem yapma, ölçme, önceden tahmin etme, verileri yorumlama, bu verilerden bir sonuç çıkarma ve bir karara varma gibi becerilerine katkıda bulunuyor. Yani aslında birer araştırmacı gibi çalışıyorlar. Programın sonunda da mucit sertifikalarını alıyorlar. “Keşif Dünyası” projesinde, yarınlara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için çocuklara özellikle doğa sevgisi ve sürdürülebilirlik bilinci kazandırılmaya büyük önem veriliyor. 

Evde Keşif Dünyası videolarımızda ise çocuklar deneylerimizi, evlerinde kolayca bulabilecekleri malzemelerle, profesyonel laboratuvar gereçlerine ihtiyaç duymadan ve ebeveynlerinin gözetiminde gerçekleştiriyorlar. Online atölyelerimizde ise öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte ekran karşısına geçiyor ve uzmanımızın gerçekleştirdiği deneyleri beraberce izleyerek, hep birlikte tamamlıyorlar.

Eğitimlere öğrenciler ve okullar nasıl katılım sağlıyor?

Atölyelerimiz ülkemizin her noktasındaki okulların başvurularına açık. Katılmak isteyen okulların kd@yaraticicocuklardernegi.org adresinden randevu almaları yeterli oluyor. Böylece tüm okullar ve öğrenciler, Keşif Dünyası bilim atölyelerinden ücretsiz şekilde yararlanabiliyor.  Online bilim atölyelerimizle ülkemizin her köşesinde eğitim gören çocuklarımızı, içlerindeki dâhiyi keşfetmeye bekliyoruz. Atölyelerimiz son derece keyifli geçiyor. Küçükler, deneylerimizde suyun ilginç özelliklerini keşfediyor, patatesten nişasta elde etmeyi, nişastadan suda çözünebilir folyo ya da yapıştırıcı yapmayı öğreniyor. Böylece içlerindeki meraklı kâşif harekete geçmiş oluyor. Biz de tüm okullarımızı ve öğretmenlerimizi randevu alarak, öğrencileri ile birlikte Keşif Dünyası atölyelerine katılmaya davet ediyoruz.

Bugüne kadar kaç çocuğa ulaştınız?

Keşif Dünyası projemizde, bugüne dek gerek yüz yüze gerekse online eğitimlerle yaklaşık 35 bin çocuğumuza ulaştık. Şimdi hedefimiz, online bilim atölyelerimiz ile Türkiye’nin her yanındaki çocuklara bilimi sevdirmek ve onları da Keşif Dünyası’nın yolculuğuna dahil etmek.

Projenin geleceğinden ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Keşif Dünyası projesinin önemli amaçları bulunuyor: Bunların ilki, herkes için kapsayıcı ve nitelikli eğitimi sağlamaya katkı sunmak ve küçüklere “bilimsel bakış açısı” kazandırarak yaşam boyu öğrenimi desteklenmek. Program süresince verilen eğitimlerle sürdürülebilir çevre için küçüklerde erken yaşlarda bilinç oluşmasını sağlamak. Çocukları daha az tüketerek israftan kaçınmak, kullandıkları eşyaları tekrar kullanmak ve geri dönüştürmek gibi bilgilerle tanıştırarak onlara şimdiden doğru üretim ve tüketim alışkanlıkları kazandırmak. Bu yolla, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği ile mücadele edecek nesiller yetiştirmek.

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)