adscode
adscode

Çocuklardaki yüksek ateşe dikkat

ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, çocuklarda görülen ateşli hastalıklara dikkat çekerek " Çocuklarda ateşle birlikte halsizlik, döküntü ve öksürük var ise hemen doktora başvurulmalı" dedi.

Çocuklardaki yüksek ateşe dikkat
Sağlık

 

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, Çocuklarda görülen ateşli hastalıklar hakkında değerlendirmede bulundu. Kış mevsimin gelmesiyle çocuklarda enfeksiyona bağlı hastalıkların görülme oranın arttığını belirten Ünsur, özellikle yüksek ateşin oluştuğu hastalıklarda anne babaların doğru ateş ölçümü yapmalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Çocuklarda ateşli hastalıkların etkileri açısından çocukların bulunduğu yaşı önemsiyoruz. Anne babalar, bebeklerde özellikle 0-3 ay, 3-9 ay 1 yaş olmak üzere üç farklı dönemde görülen yüksek ateşte neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalılar. Öncelikle evde doğru ateş ölçümüne dikkat etmeliler. Ateş ölçümü en güvenli koltukaltından ve kulaktan yapılmalıdır. Çeşitli ateş ölçüm yöntemleri var. Bizim için en güvenilir olan ilk 9 aylık dönümde ayda koltuk altı ölçümlerdir. Temassız alından ölçen ateş ölçerleri çok tavsiye etmiyoruz. Özellikle ortam ısısından etkilenebileceği için bu ateş ölçerler yerine koltuk altı ya da kulaktan teyit etmenizi öneriyoruz”

“ÇOCUĞU SICAK ORTAMDA TUTMAYIN”

Çocuklarda ateş diyebilmek için ölçümde 38 ve üzerinde olması gerektiğini söyleyen Ünsür, “0-3 aylık bebeklerdeki ateş, bizim için oldukça önemlidir. Ateşinin düşmesi için bebeği öncelikle sıcak tutmamak gerekir. İnce bir giysi giydirilmeli ve üstü ince bir çarşafla örtülmeli. Daha sonra ılık bir duş aldırmak ve düşmüyorsa, ateş düşürücü ilaç kullanmak gerekiyor. Ancak ateş düşürücü mutlaka bir uzmandan görüş alınarak verilmeli” dedi.

3-9 ay yaş grubundaki çocukların evde ateşlerinin bir gün takip edilebileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür şu bilgileri verdi; “3-9 ay yaş grubunda ateşli çocuğu evde bir gün takip edebilirsiniz. Fakat bir gün sonra ateş düşmüyorsa ishal, kusma ve döküntü mevcutsa o zaman mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor. Bir yaşın üzerindeki çocukları evde, üç gün takip edebiliriz. Fakat yine aynı şekilde ateş düşmüyorsa halsizliği, kusması, döküntüsü ve öksürüğü var ise doktora gidilmesi gerekir.”

“HAVALE GEÇİREBİLİR”

Yüksek ateşten korkulmasının en büyük nedeninin havale geçirme korkusu olduğunu belirten Ünsür, havale geçirme oranın en sık 3 ay ile 6 yaş arasında görüldüğüne dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

“3 aylık bebeklik ile 6 yaş arasında havale riskinin yüksek olduğunu biliyoruz. En sık da 2 yaş civarında görülür. Yüksek ateş görülen çocukta bilinç kaybı oluşur, vücudu kitlenir, kasılmalar görülür, göz kayması olur ve solgunluk gibi belirtiler görülebilir. Havale öyküsü eğer çocuğun aile bireylerinde varsa, çocukta havale geçirme oranı da artabilir. Havale geçiren çocukta ilk yapılacak işlem, eğer solunum almasını engelleyecek dil kaçması ya da çene kitlenmesi varsa sola yatırılarak hava yolu açıklığı sağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Evde havale geçiren çocuğa ılık duş aldırmak, yüzünü yıkamak gibi zaman kaybetmemekte yarar var."

“KREŞE GİDENLER DAHA FAZLA HASTALANIYOR”

Kreşe giden çocukların bu dönem çok fazla ateşli hastalığa yakalandıklarını söyleyen Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür "Özellikle kreşe giden çocuklarda bu dönemde sürekli hastalık söz konusu. Bunun en sık nedeni çocukların kapalı ortamda, birbiriyle daha sık temas etmesi ve dolayısıyla hastalık etkenlerinin daha kolay bulaşması geliyor. Kreşlerde farklı mikroplarla da karşılaşıyorlar. Mikropla tanışıp hastalanan çocuklar bu mikroplara karşı bağışıklık geliştiriyorlar. Ancak pandemi nedeniyle kreşlerin kapanması sonucu daha çok evde kalan çocuklarda çocukluk dönemi enfeksiyonlarıyla daha az karşılaştıkları için daha az hastalandılar ve bağışıklık da geliştiremediler. Ancak bu yıl kreşlerin açık olması nedeniyle bu enfeksiyonlarla karşılaşıyor ve daha sık hastalanıyorlar” dedi.

 

 

DHA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)