adscode
adscode

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN TRAFİK GÜVENLİĞİ SAĞLANDI MI ?

Türkiye de kreşe, anaokuluna giden öğrenciler dahil yaklaşık 20 milyon öğrenci okula başlarken bunun en az P si okula servis araçları ile gidip gelmektedir.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN TRAFİK GÜVENLİĞİ SAĞLANDI MI ?
Eğitim
Güncelleme : 14-Sep-18 15:27

 

Türkiye de kreşe, anaokuluna  giden öğrenciler dahil yaklaşık 20 milyon öğrenci okula başlarken bunun en az % 50 si okula servis araçları ile gidip gelmektedir. 40 bin okul servis aracının olduğu ülkemizde, yeterli denetim sağlanamaması sebebi ile, araçların bir kısmı  korsan olduğu gibi sürücülerin de bir kısmı sonradan korsan  olarak çalışmakta ve öğrencilere ve topluma karşı da suç işlemektedirler. Bunların örnekleri her yıl 100 lercesi yaşanmakta ve çoğunlukla basına intikal etmemektedir.

Bu nedenle yıl içerisinde bir çok okul servis araçlarının karıştığı trafik kazaları meydana gelmekte ,  öğrenciler ve aileler mağdur olmaktadır.

Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde  emniyet ve güvenlik yönünden bir çok hükümler olmasına rağmen şu hususlar noksandır. İhaleyi açan ve kabul eden ve onaylayan okul  aile birliği servisin günlük hizmetlerinde yönetmelik dışına  çıkıldığında  bu ihaleyi birinci ihtardan  sonra fesih edebilmelidir. Çünkü taşınan kendi okulunun çocuklarıdır. Bu yetki   ve denetim trafik zabıtasının yanında okul aile birliğinin hakkıdır. Velilerin ve okulun  Şikayetlerinin ise  öncelikle okul aile birliği içerisinde acilen çözümlenmesi ,devamında ise ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünde en kısa zamanda kurulacak ve okul aile birliği temsilcisinin de bulunduğu bir komisyon tarafından çözümlenmesi hususu mülki idare amirliğine bildirilmesi gibi  ucu açık  bırakılmamalıdır.  Çünkü mağdur olan öğrencilerdir ve velilerdir. Okul aile birliği aynı zamanda servis denetim komisyonunda en tabi üyesi olmalıdır.

Ayrıca ihaleye giren taşıma firmalarının  öğrenci sayısına göre okula  girdiği ihale şartlarının yanında teminat vermesi esastır. Teminat banka,ayni veya nakti de olabilir.Bu olmadığında bir çok sorumsuzca olaylar yaşanmakta ve aileler mağdur olmaktadır. Sigorta her ne kadar var ise de öğrencilere karşı sorumluluğun artırılması şarttır.

Diğer bir hususta okul servis araçlarında görev alan rehber personelin maliyetleri en öne alınarak  çoğu kez araçta bulunmamakta, denetim esnasında sorulduğunda çoğunlukla hasta, işi vardı denilmektedir.Bazen de hiç ilgisiz insanlar veya akrabalar bu görevlere korsan olarak bakmaktadırlar. Bu nedenle yetki belgesi verilirken  her servis için yönetmelikte  belirtilen şartlara haiz  yedek şöfor ve rehber istenmesi yönetmeliğe dahil edilmelidir. Denetlemede  bu kimlikler esas alınmalıdır. Okul aile birliği de güzergah üzerinde sivil anlamda denetleme yapıp rapor tutma yetkisine sahip olmalıdır.

Çoğunlukla Rehber personel üzerinde belirtilen standart da sarı renkte ve üzerinde reflektif şeritler yer alan ve ön ve arka kısmında “REHBER” yazılı ikaz yeleği giymediği , lise mezunu ve 22 yaşını doldurmuş kişilerin olmadığı görülmektedir.

Sürücüler daha nitelikli olmalıdır. Araç içerisinde sigara içilmesi, tespih çevrilmesi,argo konuşulması vs. çok olmakta ve öğrenciler bunları rol model olarak almaktadırlar. Taşıt sürücüleri kılık kıyafet ve saç sakal traşları ile taşıdıkları öğrencilere örnek olmalıdır. Daha da önemlisi okul servis aracının şoförleri çoğunlukla  ilk haftalardan sonra başka işlere gitmekte ve denetim esnasında sorulduğunda yetkili şoförün kardeşiyim, amcasıyım demekte veya evde hasta denilerek korsan taşımacılık yapılmaktadır.

Diğer bir sorun , okulların çevrelerindeki kaldırım genişlikleri,  trafik çizgileri ile yasak levhaları kesinlikle yeterli değildir.

Çocukların Servis araçlarından okul önlerinde indikleri zaman  ve okul sonrası bırakıldığı yerlerde ,  dur ikaz lambalarının sürekli uyarı vermesi ve diğer araçlarında bu esnada durmalarını,  çocuklarımızın Trafik güvenliği için uygulanması gereken bir öneri olarak sunmaktayız.

 

Karayolu Trafik ve yol Güvenliği Derneği

Genel Başkan Yardımcısı

Fikret KOÇ

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)