adscode
adscode

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğrencilerimizin harç sorunu yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk üniversiteleri her ne kadar imtiyazını kaybedenler aksini iddia etseler de 2002 öncesine göre hem altyapı imkanları hem de akademik özgürlükler bakımından çağ atlamıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğrencilerimizin harç sorunu yok
Eğitim
Güncelleme : 24-Nov-18 10:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin Bilim ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılışı ile Ziraat Bankası Kütüphanesi'nin temel atma törenindeki konuşmasında, Prof. Dr. İhsan Karaman'a teşekkür ederek, kendisinden rektörlük görevini devralacak Prof. Dr. Gülfettin Çelik'e de başarılar diledi.

Üniversite ve kent için iki önemli eserle ilgili adım atmanın bahtiyarlığını yaşadığını dile getiren Erdoğan, toplam 35 milyon lira yatırım bedeliyle üniversite tarafından inşa edilen Bilim ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarının hizmete alındığını söyledi.

 

Erdoğan, 20 bin metrekarelik kapalı alanda en son teknolojik imkanlarla teşhis edilen laboratuvarın temel tıp bilimleriyle fen ve mühendislik alanlarında hocaların ve öğrencilerin en büyük yardımcısı olacağını vurgulayarak, üniversitenin deney, analiz, araştırma geliştirme ve ürün geliştirme çalışmalarının topluma yararlı proje faaliyetlerine dönüştürülmesinin bu alanda icra edileceğini kaydetti.

Erdoğan, yaşadığı 9. yüzyılda felsefeden edebiyata, dini ilimlere kadar çok geniş bir yelpazede kıymetli eserler veren El-Cahiz'in herkese rehber olması gereken bir gerçeği "Ben kitaptan daha iyi komşu, daha insaflı ortak, daha mütevazı öğretmen ve daha yeterli bir arkadaş görmedim." cümleleriyle dile getirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"14 asrı aşan medeniyet tarihimizi incelediğimizde bunun gibi bizlere yol gösterecek, rehberlik edecek, meselenin künhüne varmamızı sağlayacak pek çok referansa şahit oluyoruz. İslam medeniyetinin alametifarikası nedir diye sorulsa hiç şüphesiz ilk dile getirilecek özelliklerden birisi kitap ve kütüphane olacaktır. Endülüs'te hüküm süren 2. Hakem'in kütüphanesinde 400 bin ciltten fazla yazma eser bulunuyordu. Bu eserlerin yalnızca isimlerinin liste halinde yazılmasıyla oluşan katalog dahi 44 ciltti. Maalesef bu kıymetli eserlerin tamamı Endülüs'ün işgali sonrasında İslam'ın İspanya'daki izlerini silmek amacıyla Gırnata'nın meydanlarında yakılmış, yok edilmiştir. Kimlerin kitaba düşman olduğunu göstermesi bakımından, ilme düşman olduklarını göstermesi bakımından bunlar çok büyük ispatlardır. Kimi tarihçiler yakılan kitapların sayısının 1 milyonun üzerinde olduğunu söyler. 12. yüzyılda Diyarbakır Ulu Cami'nin bitişiğinde kurulan kütüphanede 1 milyon 400 bin kitabın mevcut olduğu bir vakadır. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul'u fethettikten sonra şehri yeniden imar ederken önceliği kütüphanelere vermiştir. Fatih ve Eyüp Sultan Camisi kütüphaneleri, Fatih'in İstanbul'a kazandırdığı en kıymetli ilim hazineleri arasındadır."

 

"Ülkemizi ve milletimizi ileriye taşıyacak çalışmalara önem veriyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1890'da bile dünyanın göz bebeği İstanbul'da son derece zengin külliyata sahip 40'ın üzerinde kütüphane bulunduğunu belirterek, Abbasi, Emevi, Endülüs, Babür, Selçuklu ve Osmanlı gibi tarihe damga vuran, geride silinmez izler bırakan devletlerin en önemli vasıflarının ilim erbabına, kaleme ve kitaba verdikleri değer olduğunu söyledi. 

Bu değerler hiyerarşisi altüst olduğunda, gerileme ve çöküş dönemlerinin başladığını vurgulayan Erdoğan, "Tarihimizi incelediğimizde, ilmi açıdan geriye düşmemizle, siyasi ve askeri açıdan geriye düşmemizin birbirlerini takip ettiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyemizin içinde 5 milyon cildi ihtiva edecek dev bir kütüphaneyi inşa ediyoruz. Şöyle bir 5-6 ay içerisinde bitmek üzere. Ama bir başkasını da İstanbul'umuzda, tarihi Rami Kışlası'nı restore ediyoruz ve orayı da İstanbul'un en büyük kütüphanesi... Belki de Cumhurbaşkanlığımızdaki kütüphaneyi bile geçecek, zira 5-6 milyon cildi bulacak. Bunlar hepsi dijital ortamda da inşallah kayda alınacak." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer taraftan da buralarda gerek mücellit yetiştirme, gerekse tezhip, hat gibi alanlara yönelik çalışmaları da yaptıracaklarını aktararak, her fırsatta ilmi çalışmalara, akademik gayretlere, araştırmalara öncelik veren yenilikçi projelerin öneminin altını çizdiklerini kaydetti. 

Ülkeyi ve milleti tarihte olduğu gibi yeniden bilimde, teknolojide, sanatta ve kültürde ileriye taşıyacak çalışmalara önem verdiklerine işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ancak gösterdiğimiz onca gayrete, verdiğimiz onca mücadeleye rağmen hala bu hususta arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadığımızı da üzüntüyle belirtmek istiyorum. Bilhassa kitap okuma, nitelikli akademik eserler üretme, bilimde çığır açan başarılara imza atma noktasında hala oldukça gerideyiz. Bakınız burada sizlere meramımızı daha iyi anlatacağına inandığım bazı rakamları paylaşmak istiyorum. İstatistiklere göre, ülkemizde her gün televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcıyoruz. Buna karşın kitap okumaya harcadığımız süre kişi başına günde birkaç dakikayı zor buluyor. UNESCO'nun kayıtlarına göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86. sırada bulunuyor. Günde 6 saatini televizyona, 3 saatini internete, sosyal medyaya ayıran insanımızın, özellikle gençlerimizin kitap okumaya hasrettiği sürenin dakikalarla ifade dilmesi bize asla yakışmayan bir tablodur. Ülkemizdeki kafe denilen vakit öldürme mekanlarının kütüphanelerimizden çok daha yaygın, çok daha dolu, çok daha kalabalık olması üzerinde hassasiyetle durmamız gerekiyor. Ülkemizin dört bir yanında hayata geçirmeye başladığımız millet kıraathanelerinin  vakit öldürülen değil, değerlendirilen yerler olarak yepyeni bir vizyonu ortaya koyacağına inanıyorum. Fakat millet kütüphanelerinin bile ne olduğunu anlamayanlar da var, onu da söyleyeyim. 'Orada tuğla mı dizeceğiz?' diyenler var. Çünkü bilmiyor ki kıraathanenin manasını ne anlamıyor. Fakat uygulama başladı. Her açılışı yaptığımızda, orada üniversite öğrencilerimizi kitaplarının başında gördüğümüzde gurur duyuyorum. Bu iş yaygınlaşarak devam edecek. Her millet bahçesinin bir köşesinde bir millet kıraathanesi... Tüm illerimizde yayılacak."

"Öğrencilerimizin harç sorunu yok" 

Erdoğan, dünyanın her bölgesinde üniversitelerin özgürlüğün merkezi olmalarının yanı sıra değişimin de öncüleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ülkemiz hamdolsun geride bıraktığımız son 16 yılda üniversitelerin özgürleşmesi noktasında gerçekten başarı bir imtihan vermiştir. Üniversitelerimiz uzun yıllar kendilerini esir alan statükonun baskıcı, formatlayıcı, hürriyetleri kısıtlayıcı atmosferinden büyük oranda kurtulmuştur. Türk üniversiteleri, her ne kadar imtiyazını kaybedenler aksini iddia etseler de 2002 öncesine göre hem altyapı imkanları hem de akademik özgürlükler bakımından çağ atlamıştır. 28 Şubat döneminin faşist zihniyetinin üniversitelerimizde sebep olduğu tahribat, önemli ölçüde giderilirken, üniversitelerin kapıları tekrar milletin evlatlarına açılmıştır. Devleti tapulu malları gibi gören elitlerin himayelerinde serpilen kimi üniversiteleri adeta militan yetiştirme kampına dönüştüren terör örgütleri de buralardan temizlenmiştir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıllık mücadele sonucunda birikmiş problemlerin çoğunun çözüldüğünü, ihmallerin giderildiğini belirterek, "Bilhassa marjinal çevrelerin senelerce istismar ettikleri harç ve yurt gibi öğrencilerin kronik sorunlarının tamamı, dönemimizde hallolmuştur. Şu anda öğrencilerimizin harç sorunu var mı? Yok." dedi.

Lisans öğrencilerine 500 lira, master öğrencilerine bin lira, doktora öğrencilerine bin 500 lira verildiğini kaydeden Erdoğan, AK Parti iktidara geldiğinde bursun 45 lira olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, öğrencilerin burs istediğine değinerek, "Be kardeşim, be evladım ya niye kredi istemiyorsun? Burs sayısı diyelim ki 150 bin, 160 bin ama krediyi kim müracaat ederse alabiliyor, geri çevirme yok. Ödemeye gelince zaten faiz diye bir şey yok. Sigortalı bir işe girdiğin zaman çok düşük taksitlerle ödeme yapacaksın. İş sahibi olmadan 'Gel bu parayı öde.' diye bir şey yok. Bu da bir nevi bursun aslında farklı bir görüntüsü." diye konuştu. 

"Nitelik olarak da onları yakalayacağız ve geçeceğiz"

Yeni dönemde özellikle niteliğe, kaliteye, yeniliğe, kemiyetten ziyade keyfiyete odaklanmak gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Sınırların kaybolduğu, mesafelerin anlamını yitirdiği bir çağda artık üniversitelerimizin de eski alışkanlıklarını değiştirmesi önem arz ediyor. En dinamik, en hareketli, sosyal hayatımızda görünürlüğü en fazla olması gereken kurumların başında üniversitelerimiz geliyor. Durağanlaşmış, belli kalıpların, belli ideolojik bagajların esiri olmuş bir üniversitenin değişime öncülük yapması da beklenemez. Toplumun önüne düşme cesareti göstermeyen bir üniversitenin ne kendisine ne öğrencisine ne de milletine bir faydası yoktur. Fikir çilesi çekmeden, kütüphanede mesai harcamadan, laboratuvarda saatlerce ter dökmeden nitelikli eserler verilemez. Ecdadın dediği gibi 'Kader gayrete aşıktır. Çektiğin zahmet gün gelir rahmete dönüşür.' Bilim, ilim, hikmet ve idrak için önce inanç, sonra da gayret gerekir. Hayallerimizi ancak bu şekilde gerçeğe dönüştürebiliriz. 2023 ve sonrası için belirlediğimiz hedeflere ancak bu şekilde varabiliriz. Sizlerin desteği, katkısı ve omuz vermesi olmadan bizim çabalarımız yarım kalmaya mahkumdur. Bunun için de Türk üniversitelerinin dünyadaki yüksek öğrenim kurumlarıyla rekabet edebilmesi hatta onlardan katbekat üstün olması gerekiyor. Son Almanya seyahatimde şansölye ile konuşurken, 'Üniversitelerinizdeki öğrenci sayısı ne kadar?' diye sorduğumda, '3 milyon' dedi. Biz şu anda 8 milyona ulaştık. Nitelik itibarıyla zayıf olabiliriz ama 5-10 sene sonra biz nitelik olarak da onları yakalayacağız ve geçeceğiz. Buna inanıyorum."

"Böyle bir üniversiteye sahip olmak bizler için ayrı bir güç kaynağı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin son 4 yılda yakaladığı ivmeyi, Türkiye adına kıymetli bir başarı olarak gördüğünü ifade ederek, rektörlük görevini devralan Prof. Dr. Gülfettin Çelik'den kararlı şekilde devam etmesini istedi.

Alanda dev bir şantiye olduğunu dile getiren Erdoğan, katılımcılara şöyle seslendi:

"Bu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin ne kadar büyüyeceğini gösteriyor. Bütün birimleriyle beraber Anadolu Yakası'nda böyle bir üniversiteye sahip olmamız bizler için ayrı bir güç kaynağıdır. Sadece zarfta kalmayalım mazrufu da zenginleştirelim. Ülkemiz, geleceğimiz adına son derece umutluyum. İstanbul Medeniyet Üniversitesi gibi dünya ile yarışan üniversitelerimizin sizler gibi hocalarımızın, her biri öz güven abidesi öğrencilerimizin gayretiyle hedefimize ulaşacağımızı biliyoruz."

Erdoğan, Bilim ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin hayırlı olmasını dileyerek, temeli atılan Ziraat Bankası Kütüphanesi'nin yapımının 2 yılı geçmemesini umduğunu söyledi. 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
asa leb araba günlükleri araba teknolojisi araba tutkusu blog blog haberleri araba yolculukları oto blogcu oto blog diyarı oto blogum oto ekspertiz online oto inceleme blog otomotiv blogu eko haberleri ekonomi blogu ekonomi dün ekonomi forumu ekonomi h ekonomi habercı ekonomi haberler ekonomik site ekonomiler ekonomi türkiyede magazin haberler magazin hattı magazin hayat magazin içeride magazin m magazin postası magazin show magazin türkiyede magazin tutkusu magazin vizyon moda analiz moda haberin moda izi moda kral teknoloji star moda saatin moda stili moda trendin moda tutkun moda yaz moda yolun sağlık analiz sağlık h sağlık haberi sağlık kilo sağlıklı yiyecek sağlık site sağlık tedavim teknoloji p sağlık trendleri sağlık ve form sağlık vitamin teknoloji çember teknoloji dijital teknoloji h teknoloji kajan eko haberleri ekonomi blogu ekonomi dün ekonomi forumu ekonomi h ekonomi habercı ekonomi haberler ekonomik site ekonomiler ekonomi türkiyede yıldızlar ne diyor magazin elması spor blogum spor cini spor cun spor dun spor formu spor icerde spor trendleri spor türkiyem teknoloji türkiyem teknoloji tutkusu teknoloji yazarım teknoloji yurdum yaşam blogcu yaşam formu yaşam h yaşam habercı yaşam haberi yaşam hocan yaşam koçunuz yaşam rehberin yaşam sitem yaşam trendi yemek chef yemek gurme yemek hızlı yemek katalogu yemek lezzet yemek menü rehberi yemek tarifal yemek tarifimiz yemek u yemek ustası narko setkisi spor haber de spor hb ahşap ürünlerim aklınızda ne varsa apple ürünler ayakkabı ürün bahçe ürünlerim balıkçılık market banyo ürünleri bitcoin fiyatları blog haberleri cam ürünler çocuk oyuncaklarım deri ceket al elektrik alışveriş emlak ajansı emlak analizim emlak blogcu emlak fırsatın emlak h emlak haber de emlak konut işyeri emlak konutun emlak türkiyem emlak uzmanın en ucuz online ev mobilya ürün ev ürünleri fiyat kasası fiyat radarı foto ürünleri gece ürünleri gıda alışverişi her şey çok uygun hobiler dükkanı jet fırsatlar kahve satışı kamilastyle kampanyalı ürün kırtasiye ürün kitap alışverişi kolay fiyat sepeti kolye çeşitleri kombi fiyat kozmetik yolu küpe çeşitleri oyuncak salonu parça spot parkside postal pc parçaları pratik fırsatlar prefabrik fiyatı prefabrik fiyatı sahte kamera takipazarım tatil ajansı telefon aksesuarım telefon aksesuarların yüzük çeşitleri araba yedekleri cleveland 2009 hawk tuah diva 2 milyon istanbullu oss servisi akademedia tarihi forma gateway cafe and catering cv travel crosswording baby toto maydien mendocino mortgage homegrown books the mindberg akrostiş şiirler motopot açıköğretim edebiyat hisse haberi ajans portal psikoloji haber gündem 724 haber açık haber ajansınız haber akademisyen haber analist haber analiz et haber ankara da haber arama haber aranır haber araştırması haber asia haber astro haber atomic haber bilgisi haber bilinci haber çeşit haberci 360 haber çizgi haber coğrafyası haber dalgası haber daqiqa haber dedektifi haber denklemi haber detayı haber diken haber dream haber dün haber dünyadan haber etiketi haber etkinlik haber eylem haber f5 haber fan haber felsefesi haber fenomen haber fırsatı haber flux haber gazetede haber gölgesi haber güncel gündem haber gündemin haber güzel haber her yerde haber heyecan haber içeride haber ihtimali haber ilan haber interaktif haber işleri haber istanbulu haber izci haber joy haber kapak haber kitaplığı haber koleksiyon haber konferans haber köşe haber köşeniz haber kozmik haber kral haber kronik haber kutup haber labirenti haber lenin haberler 5 haber lokasyonu haber main haber meclis haber meclisi haber menajeri haber mevcut haber netim haber nevs haber okus haber okuyor haber onayı haber oom haber ormanı haber panel haber paradoksu haber paraleli haber patikası haber patron haber projeksiyonu haber reklam haber saatin haber şelalesi haber seyyah haber sezgisi haber simge haber sistemin haber sohbet haber son dakikada haber sor haber strateji haber tartı haber ticaret haber ting haber tor haber türkiyeli haber türkiyem haber tutku haber üçgen haber ülkesel haber un haber verir haber verisi haber w haber way haber xpress haber yaklaşım haber yansıması haber yazıyor girişimci kadınlar kınık haber özgün sohbet söz web tr portali memur 7 haber lion haber alın haber mega haber kaynak haber deniz haber ilgi haber pan haber tescil haber cik haber kap haber aktif haber zaman haber pus haber etik haber live 360 haber plus 360 haber dizini haber artı haber kalem haber sunum haber iletişim haber 360 derece haber ana haber anket haber hattın haber sevi haber kulis haber webi haber starı haber kule haber sans haber sepetin haber sonu haber yazın haber merkezin haber bil haber kural haber kimde haber izci kesit haber haber ince rüya haber haber ilçe bir haber al haber ini haber cimiz haber notaları haber fark haber format yol haber yeni port haber haber hızlı portal haber haber trendi haber kaynağın haber son dakikada haber günceli haber aktüeli haber vagon haber beyaz haber siyah haber ac haber yer haber yerin haber ulu haber cani haber av haber hızır haber azeri haber resmi haber sağlıklı haber ankara da haber sistem haber moda haber istanbulu haber ad haber ilk haber kurul haber seyir haber sefir haber er haber pek haber medya da haber imizi haber elli haber ganyan haber yolcu haber evin haber eski haber eksi haber tez haber sakarya da haber gizem haber tarifi haber ileri haber saatin haber halkı haber sosyalik haber webci haber merkezi 724 haber anadolu da haber globalde haber gözde haber popüler haber istihbar haber başında haber fikri haber ticari haber bugünün haber kanalımız haber özeli haber vizyonun haber mansetin haber gündemin haber dünyada haber günü haber servis haber hedef haber son dakika tr haber tr portali haber medyacı haber sayfa haber futbolu haber yerim haber sevdiklerim haber dijitalde haber fikrim haber özetin haber gurme haber toptan haber lig haber siyasi haber siyaset haber meclisi haber mecliste haber sayacı haber vari haber sokağı haber kapsamı haber hayal haber uçurum haber kurulu haber orda haber doğal haber doğa haber dağ haber ortak haber 101 haber asıl haber devam haber ortam haber disk haber yapın haber evim haber yazılı haber radyom haber tartı haber sistemin haber simge haber imge haber sezgisi haber bilinci haber fenomeni haber sevgisi haber f16 haber savunma haber eri haber denk haber panelde haber strateji felsefi haber haber sa haber hafta haber parsi haber verisi haber ismi haber osmanlı haber neti haber koleksiyon haber şehri haber icra haber magazini haber odada haber yeni ay haber yenilik haber dibi haber kara haber ala haber rapor haber fayda haber kaç haber eylem haber dünyan haber tahmin haber gelecek haber karar haber kurulum haber adresim haber çevre haber ulaşımın haber plan haber kutlu haber sporda haber gurmesi haber kültürü haber arama haber umut haber ufkum haber konuk haber tarih haber coğrafi haber sağlam haber kozmik haber gezin haber kitapı haber galeri haber sinemam haber topluluk haber ekonomim haber fokusu haber birlik haber kapsamda haber bilim haber festival haber söyleşi haber açıklama haber tartışma haber tespit haber medyam haber insanı haber gece haber baskı haber program haber ilizyon haber say haber sanatı haber dakikada haber seti haber patron haber fan haber eksik haber elim haber okul haber çözüm haber beyni haber eğitim haber mevcut haber dilek haber yazı haber ani haber mesaj haber onay haber etki haber patikası gündüz haberi haber hizmeti yerel haberin sabah haberi bölgesel haberler anadolu haberi haber okulu dijital haberim haber hattım basın haberi haber linkin gündem tr şehir haberi haber parkı takvim haber olay haberi bölgeden haber son dakikada haber ham haber has haber vatandan haber kulisden haber köşe haber her şey haberde haber bizim haber buradan tr habercin haber kuliste kural haber haber koru öğlen haber haber sonda uçurum haber halk haberi haber yüzyıl haber hbr haber sektör haber kur lider habercı bu habercı tuy haber haber günün oyun garanti tekno herif doğal turizm edep haber hedef kalite üniversite kariyer kornet oyun garanti kelam haber akrostiş şiirler magazin arabstor runtobet