adscode
adscode

Daha çok burs, daha iyi eğitim, daha iyi bir gelecek

Milyonlarca veli daha iyi bir lise ve daha iyi bir üniversite peşinde koşuyor. Çünkü daha iyi bir geleceğin yolu daha iyi bir eğitimden geçiyor.

Daha çok burs, daha iyi eğitim, daha iyi bir gelecek
Milliyet Diyalog

Yaz geldi, geçiyor, tatil, hiçbirinin aklına bile gelmiyor, çünkü hâlâ doğru okulu bulabilmiş değiller, bulsalar bile ya puanları yetmiyor ya da paraları.

Puanı yüksek olmayanların hayal kurmaya hakları yok diyebilirsiniz ama eğer Türkiye şampiyonuysanız, o kadarcık hakkınız olsun!

B.K. okulundan birincilikle diploma aldı. LGS’de de Türkiye şampiyonlarından biri oldu. Anne, matematik öğretmeni, baba da üniversitede doçent.

Kızlarıyla gurur duydular, akıllarından Robert geçse de hiç dillendirmediler. Çünkü tüm maaşlarını oraya yatırsalar yine yetmezdi.

Burs için başvurmalarını önerdim. Bulundukları kentin ileri gelenleriyle konuşmalarını söyledim ama nafile.

Robert, “Burs için başvuran o kadar çok var ki herkese vermemiz mümkün değil” dedi. İlgili kentin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı da “Aynı durumda, daha zor durumda olanlar var ama yine de iş adamlarından destek isteyeceğim” dedi.

Sonuç, dünkü kayıt döneminde Robert’e kaydını yaptıramadı!

Tekrar şans doğar mı? Muhtemelen doğacaktır ama hâlâ görünen bir yeşil ışık yok!..

Yurt dışına kaçan beyin göçünü tersine çevirmek için elimizden geleni yapıyoruz, peki ya elimizdekiler için kim taşın altına elini koyuyor?..

Meslek liseleri

Üreten bir Türkiye için üreten gençler gerek! Bunun yolu da meslek liselerinden geçiyor. Ama nedense ne devlet ne anne babalar ne de eğitimciler olarak bunu hiçbirimiz kabullenemedik.

Başarılı bir öğrencimiz, gelip meslek lisesinde okumak istiyorum dese, onu önce biz vazgeçirmeye çalışıyoruz!..

Gelişmiş ülkelerde öğrencinin üçte biri ancak üniversitelere yönlendirilir. Genel istek de bu yönde. Oysa bizim gibi ülkelerde tek hedef vardır, o da üniversite!

Bu yolda, son 50 yılda, on milyonlarca gencimizi heba ettik. İş, güç, meslek sahibi olamadan hayatın çarkları arasında eriyip gittiler.

Tek hedef vardı, o da diploma. Milyonlarcası afili diploma sahibi oldular. Kimi avukat oldu, kimi de mühendis, öğretmen, iktisatçı ya da sanatçı!..

Şu anda ellerinde diplomanın ötesinde bir şey yok! O da bir şeye yaramıyor. Keşke her birine önce altın bir bilezik yani meslek kazandırabilseydik. Sonra eğitimine devam etmek isteyen ederdi. Ama biz ne yaptık?

Meslek liselerini meslek adamı yetiştiren okullar olmaktan çıkarıp, üniversiteye öğrenci hazırlayan, daha doğrusu, hazırlayamayan kurumlar haline getirdik. Yıllardır asla vazgeçilmeyen umut tacirliği, sadece ve sadece dershane sektörünü büyüttü. Peki, bu ne işe yaradı?..

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)