adscode
adscode

Deniz’in Mirası Gençlerle Buluşacak

68 kuşağının devrimci önderi Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anısını, devrimci mücadeleye kattıkları değerleri yaşatmak amacıyla “Deniz Gezmiş Özgürlük ve Bağımsızlık Vakfı” kuruluyor.

Deniz’in Mirası Gençlerle Buluşacak
Kültür Sanat

Bugün, 68 kuşağının gençlik lideri Deniz Gezmiş’in 68. doğum günü. Aile, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anısını, devrimci mücadeleye kattıkları değerleri yaşatmak amacıyla “Deniz Gezmiş Özgürlük ve Bağımsızlık Vakfı”nı kuruyor. Yasal başvuru, gelecek hafta yapılacak. Kadıköy’de faaliyete başlayacak olan vakfın açılışının, Deniz’lerin idam edildikleri gün olan 6 Mayıs’a yetişmesi planlanıyor. Vakıf binasında bir bölüm de müzeye dönüştürülecek. Deniz Gezmiş’in idamından sonra üzerinden çıkan parka ve postallar dahil pek çok eşya burada sergilenecek. Bu haberi Deniz Gezmiş’in doğum gününde duyuran kardeşi Hamdi Gezmiş, “Bu sadece ağabeyimin değil, Denizler’in vakfı olacak. Hüseyin’in ailesi de destek veriyor. Yusuf’un ailesiyle anne ve baba öldükten sonra maalesef koptuk” dedi.

Hamdi Gezmiş, vakıf kurma sürecini Cumhuriyet gazetesine anlattı.

- Vakıf fikri nasıl doğdu?

Ağabeyim ve arkadaşları katledildiklerinden beri, insanların anılarında ve kalplerinde yaşamaya devam ediyor. Vakıf düşüncesi, Deniz ağabeyimlerle ilgili yapılacak araştırma, etkinlik ve üretilecek yapıtlar nedeniyle gelen talepleri kurumsal bir kimlik altında karşılama ihtiyacından doğdu. Anıları ve manevi mirası daha iyi yaşatılabileceğimize inandık. “Abim Deniz” kitabından elde edeceğimiz geliri de dokunmadan vakfa aktaracağız. Bu parayı yardım derneklerine de verebilirdik ama biz değerlendirmek istedik. Denizler’le ilgili zaman içinde çok iyi araştırmalar, edebi eserler ortaya çıktı, ancak bu işi ticaret için kullanmak isteyenler de oldu...

Herkes destek verebilir

- Vakıf neler yapacak, gençlere nasıl bir yön sunacak?

Vakıf, her türlü ayrımcılığın giderilmesini, insanların özgür, eşit ve bağımsız yaşama hakkını savunacak. Demokrasi ve toplumsal barış kültürünün geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütecek. Başarılı öğrencilere burs vermek istiyoruz. Neler yapacağımızı hep beraber yaşayıp göreceğiz ama ben şunu düşünüyorum. Uluslararası düzeyde, hukuk ve insan hakları alanında bir sempozyum yapabiliriz. Herkesin omuz vermesiyle, desteklemesiyle mümkün olabilecek projelerimiz var. Ödüllü yarışmalar, paneller yapmak, bilime ve araştırmalara katkı vermek istiyoruz.

- Arşiviniz de buradaki müzede mi yer alacak?

Ağabeyimin hücresinden çıkan kitapları, küçük objeleri, vefatından sonra bize teslim edilen giysilerini, postallarını, arkadaşlarının ailelerinden gelen eşyaları, mektupları, vakıf binasında oluşturacağımız müzede sergileyeceğiz. Arşivimiz burada olacak. Ağabeyimin iki parkası var. Biri tutuklandığında Halit Çelenk’e verdiği... Diğeri de hapishanede kullandığı, idamdan sonra bize verilen parka... Bize verdiği parka da müzede yer alacak.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)