adscode
adscode

“Depremin nerede olacağını söyleyebiliriz ama zamanını bilmek mümkün değil”

Çankaya Üniversitesinde akademik yıl açılış töreni gerçekleşti. Törende, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathane Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Deprem: Bildiklerimiz, Bilemediklerimiz” konulu ilk açılış…

“Depremin nerede olacağını söyleyebiliriz ama zamanını bilmek mümkün değil”
Üniversite
Çankaya Üniversitesi, yeni döneme ‘merhaba’ dedi. Balgat Konferans Salonu’nda gerçekleşen 2017-2018 Akademik Yıl açılış töreninde, Türkiye’nin önemli gerçeklerinden deprem mercek altına alındı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathane Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Depremin hangi bölgede olabileceğini söyleyebiliriz ancak zamanını bilmek mümkün değil” dedi.

10. YILINI DOLDURAN PERSONELE PLAKET VERİLDİ

Akademik Yıl Açılış töreni, Öğrenci İşleri Girişi’ndeki fuaye alanında müzik dinletisi ile başladı. Saat 10.00’da İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan törene, Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sıtkı Alp, Mütevelli Heyet Başkan Vekili E. Sedat Alp, Rektör Prof. Dr. Hamdi Mollamahmutoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Taş ile Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Geçim, Arı Okulları Genel Müdür Yardımcıları Dr. Seva Demiröz ile Seda Tarman, Mütevelli Heyet Üyeleri, yabancı misyon temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Törende, üniversitede 10. yılını dolduran akademik ve idari personele de plaket verilerek, başarılarının devamı dilendi.

GENÇLERE TAVSİYEDE BULUNDU

Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sıtkı Alp, Türkiye’de 80’e yakın vakıf üniversitesi bulunduğunu belirterek, bu durumun rekabet ortamı yarattığına dikkat çekti. İlk yıllarda ‘butik üniversite’ hedefiyle yola çıktıklarını hatırlatan Alp, “Bugün, 9 bin 125 öğrencimiz aktif olarak üniversitemizde eğitim görüyor” dedi. Üniversitenin kuruluşundan itibaren öğrenci sayısında büyük artış olduğunu, bu büyüme ile akademik ve idari personel sayısının da arttığını vurgulayan Alp, üniversiteye yeni başlayan gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Sizden iki beklentimiz var. Birincisi görüş açıklarken, hak ararken bunu uygun bir dille yapmanız. İkincisi ise sizin gibi düşünmeyen kişilere karşı kaba davranışlar sergilememeniz. Ayrıca çok çalışın, istekle çalışın.”

“ÖNEMLİ BAŞARILAR GÖSTERDİ”

Rektör Prof. Dr. Hamdi Mollamahmutoğlu, 2017-2018 Akademik Yıl açılış törenine ‘hoş geldiniz’ diyerek, “Üniversitemiz, 2017-2018 yılının açılışıyla birlikte 21. Akademik yılına başlamış olmaktadır. 20 yıllık akademik geçmişinde üniversitemiz önemli başarılar göstermiş, 10 bin 996 gencimizi mezun ederek ülkemizin ve insanlığın hizmetine sunmuştur” dedi. Çankaya Üniversitesine bu yıl 1184 öğrencinin yerleştiğine dikkat çeken Mollamahmutoğlu, gençlere başarı dilediğinde bulundu.

CAN KAYBINDA YAPI STOĞU ETKİLİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise 1619-2012 yılları arasında meydana gelen 9.0 ve üzeri depremlerde 61 bin 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1900-2017 yıllarında meydana gelen 7.0 ve üzeri 373 depremde 1 milyon 935 bin 929 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Özener, bu istatiksel veri ile depremin büyüklüğünün can kaybının fazla olacağı anlamına gelmediğini ifade ederek, can kaybının yapı stoğunun kalitesiyle doğru orantılı olduğunu vurguladı.

DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını vurgulayan Özener, 1 Ocak 2017 tarihinden bugüne kadar Türkiye’de 3 şiddetinden fazla 28 bin deprem meydana geldiğini açıkladı. Günde ortalama 100 depremin çözüldüğünü anlatan Özener, “4.0 ve üzeri 250 deprem yaşandı. Bu depremler ise hissedilir derecede büyük depremler. Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz” diye konuştu.

ZAMAN VERMEK DOĞRU DEĞİL

Özener, Türkiye’de bazı araştırmacıların, bilim adamlarının ‘Şu zamanda Türkiye’de deprem olacak’ diye yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Depremin hangi bölgede yaşanabileceğini sismik boşluk, önceden gerçekleşen depremlerle bilinebileceğini ifade eden Özener, “Zaman vermek ise doğru değil. 1939’da Erzincan’da yaşanan 7.9 büyüklüğündeki depremden sonra deprem bölgelerinin kırılmayla birlikte batıya doğru kaydığını vurgulayan Özener, “Tokat, Samsun, Bolu, Kütahya, İzmit (Marmara), Düzce depremleri yaşandı. Şimdi de Çanakkale taraflarında sismiş boşluk olduğu için o bölgede deprem bekleniyor. Ancak depremin zamanını söylemek yanlış olur” dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)