adscode
adscode

Devletten BES'lere yüzde 5'lik ek katkı

Zorunlu BES dönemi 1 Ocak 2017 itibariyle başladı. Sistemde emeklilik hakkını elde eden katılımcılar, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasında değerlendirmeleri halinde, birikimlerinin yüzde 5'i…

Devletten BES'lere yüzde 5'lik ek katkı
Türkiyeden Haberler
Türkiye, bir özel emeklilik uygulaması olan Bireysel Emeklilik Sistemi, ya da daha yaygın bilinen adıyla BES'le 2003 yılında tanıştı. Başlangıcından beri BES, özellikle küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerini değerlendirdiği önemli bir alternatif araç sunup; makro anlamda da reel sektöre yatırımlar için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli fon yaratılmasında önemli bir işlev görüyor. Bunun yanı sıra sermaye piyasalarının derinleşmesine ve finansal enstrümanların da çeşitlenmesine hizmet ederek ülke ekonomilerine pozitif dışsallık yaratıyor.

SON DERECE CAZİP BİR ARAÇ

Bireysel emeklilik sisteminin kapsayıcılığının genişletilmesinde ve çalışan nüfusun erken yaşlarda emeklilik için tasarrufta bulunmasında ise otomatik katılım uygulamalarının yaygınlığı her geçen gün artıyor. Otomatik katılım çalışanların tasarrufa teşvik etmek için son derece cazip devlet katkısı imkanı sunulduğunu aktaran Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, "Otomatik olarak sisteme katılanlara ödenecek devlet katkısı için, devlet katkısına konu tutarına ilişkin üst limit, mevcut BES sistemindeki limite dahil edilmiyor ki, bu da hem mevcut emeklilik planlarına hem de otomatik katılıma ayrı ayrı yüzde 25 devlet katkısı almak demek. Böyle bir getiri hiçbir yatırım aracında yok. Katkı payları üzerinden yüzde 25 Devlet katkısının yanı sıra, ilk iki aylık cayma süresinde sistemde kalmayı tercih eden katılımcılara sisteme ilk girişlerinde bir kereye mahsus olmak üzere bin TL katkı yapılacak" ifadelerini kullandı.

EK KATKI İMKANI

Devlet katkısının hak etme süreleri mevcut sistemdeki gibi olacağını belirten Eroğlu, ayrıca sistemde emeklilik hakkını elde eden katılımcılar, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasında değerlendirmeleri halinde, birikimlerinin yüzde 5'i oranında ayrıca devlet katkısı elde edebileceklerini söyledi.

ÖZEL EMEKLİLİĞE KATKISI OLUMLU

Otomatik katılım ile gelişmiş ekonomilerde dahi özel emeklilik kapsama oranlarının önemli ölçüde olumlu gelişme kaydettiğini gözlemlediklerini dile getiren Akif Eroğlu, "Özellikle davranışsal ekonominin önemli varsayımlarından kişilerin tasarruf etme hususunda gösterdikleri ataletin yenilmesinde etkili bir araç olduğunu bize gösteriyor. Bireysel emeklilikte otomatik katılımın tasarruf bilincini ve sisteme ilişkin farkındalığı arttırdığını, kamuoyunun konuya ilgisinden, medyanın konuyu yakinen takip etmesinden görüyor, memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu. Akif Eroğlu, otomatik katılım uygulamasının amacının kişilerin iş hayatının başında, emeklilikleri için ihtiyaç duyacakları ek tasarrufa mümkün olduğunca erken ve cazip teşviklerle başlamalarını sağlamak olduğunu söyledi.

TASARRUF SAĞLIYOR

Sosyal güvenlik sisteminin emekli maaşı bağlama oranının yüzde 50'lere düştüğünü ve ortalama ömür beklentisinin uzadığına vurgu yapan Eroğlu, emeklilikte refah seviyesini koruyabilmek için çalışanların emeklilik maaşının yanında ek gelire ihtiyaç duyacaklarının altını çizerek şöyle konuştu: "Emeklilik gelirlerinin düşük kalması nedeniyle ülkemizde emeklilikte çalışmak oldukça yaygındır. Emekli olan kişilerin yüzde 30'u, çalışmaya devam etmektedir. Sistemin otomatik olmasının en önemli özelliği de aslında tasarruf yapmak isteyip de bir türlü bu işe para ayıramamaktan şikayetçi, tasarruf disiplinine alışkın olmayan bireylere tasarruf aracı imkanı sunulması."

Çalışanlar için büyük fırsat

Çalışanlar için son derece önemli bir yan hak olduğunun, bunun tüm çalışanlar için büyük bir fırsat olduğunun altını tekrar tekrar çizmek gerektiğini dile getiren Eroğlu, "Sağladığı devlet teşvikleri ile alternatif yatırım araçlarına göre önemli bir getiri avantajı sağlıyor. Ancak sistemin uzun vadeli bir tasarruf sistemi olduğu, emeklilik dönemine yönelik birikimde bulunmaya çalışanları teşvik ettiği unutulmamalı. Ortalama yaşam beklentisinin uzadığı günümüzde, çalışanlar kendilerini daha uzun sürecek ve daha düşük bir gelir elde edecekleri bir emekliliğe otomatik katılımdan daha iyi bir araçla hazırlayamazlar diye düşünüyoruz." açıklamsında bulundu.

Yeni Şafak

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)