adscode
adscode

Dicle Üniversitesi'nde ağaç katliamı yapılıyor iddiası

Ekoloji Derneği, Dicle Üniversitesi'nin dikkat çekmemek için aralıklı, zamana yayılmış ağaç katliamı yaptığını öne sürdü.

Dicle Üniversitesi'nde ağaç katliamı yapılıyor iddiası
Üniversite
Güncelleme : 04-May-22 20:28

Daha önce Hevsel Bahçeleri'nde yaklaşık 10 bin ağacın kesilmesi kararıyla gündeme gelen ve oluşan tepkiler sonucu geri adım atan Dicle Üniversitesi, yeni bir ağaç kıyımı yapmakla suçlanıyor. Ekoloji Derneği, Dicle Üniversitesi'nin Kıtıbıl köyünde dikkati çekmemek için aralıklı ve zamana yayılmış bir ağaç katliamı yaptığını öne sürdü.

Konuya ilişkin Ekoloji Derneği tarafından yapılan açıklamada "Daha önce 2014 yılında Dicle Vadisinde 10 bin ağacın kesilme fermanını bir orman mühendisine sipariş üzerine hazırladığı bir raporla hayata geçirmişti. Hevsel direnişi ile 9 bin 300 ağaç katliamdan kurtulmuştu. En son nisan ayında tarihi Kıtılbıl köyü harabeleri ve İlahiyat Fakültesi yanındaki vadide başlayan ve doğal kaynak suyu ile kendiliğinden yetişen çınar, dişbudak, kavak ve söğüt ağaçları kesiliyor. Dikkat çekmemek için aralıklı ve zamana yayılan bir ağaç katliamı yapılıyor. Kesilen ağaçlar kamyonetlere yüklenerek satılıyor" denildi.

'RÜŞVET KARŞILIĞINDA BIRAKILAN KEÇİLER AĞAÇLARA ZARAR VERİYOR'

Rüşvet karşılığında yüzlerce keçinin kampüs arazisinde kalıcı olarak barındırıldığı öne sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Kampüs alanında rüşvet karşılığında yüzlerce keçi kalıcı olarak konaklamaktadır. Ve özelikle genç fidanlara hayat şansı vermemekteler. 2006 yılında kampüs alanında dikilen 400 bin ağacın yarısı ya kurudu ya da keçiler tarafından yenildi. Bir kısmı da kesilip sökülerek kayıt dışı tarım alanına dönüştürüldü. Öğrencileri ve personellerini yüzlerce kamera ve güvenlik bariyerleri ile gözetleyen yöneticilerin kampüs alanındaki talanlara gözleri kör ve kulakları sağırdır. Ayrıca Dicle nehri üzerinde yıllardır yaşanan balık ölümleri karşısında ne üniversite ne de yetkililer olayı ciddiye almadıkları için her sene tekrarlanmaktadır. Daha önce de öğrenci merkezini, öğrenci yurtlarını ve lojman marketini ağaçları keserek ve yok ederek betonlaştıran Dicle Üniversite yönetimlerinin sicilleri hep kötü olmuştur. Kampüsteki verimli tarımsal arazilerin üzerine betona gömen ve ranta açan üniversite yönetimleri kampüs alanında toprağa, suya ve yeşile hiç saygı duymuyor. Kampüs alanında gözden ırak cennet gibi vadiler; moloz ve çöplerle içler acısı bir durumdadır."

Üniversite yönetiminin kampüs alanındaki ekosistemleri tahrip eden uygulama ve girişimleri durdurması ve en kısa sürede rehabilitasyon ve yerel ekosisteme uyumlu yeşillendirmeleri yapması gerektiği ifade edilen açıklamada, kamuoyunun duyarlı olması çağrısı yapıldı.

GÜNEYDOĞU GÜNCEL


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)