adscode
adscode

Dijital Teknoloji Hayat Kurtaracak

Özel sektörü afete hazırlıklı hale getirmeyi amaçlayan AFAD, bu alanda dünyada eşi benzeri olmayan simülasyon uygulamasıyla afeti yaşatarak, ne yapılması gerektiğini öğretiyor.

Dijital Teknoloji Hayat Kurtaracak
Bilim Teknoloji

AFAD ''Afete Hazır İşyeri'' kampanyasında 700 büyük endüstri tesisine ulaşmayı hedefliyor

Marmara depreminde sanayi kuruluşlarında yaşanan büyük can kayıplarını, çevre ve ülke ekonomisinin uğradığı ciddi zararları göz önüne alan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dünyada ve Türkiye'de afete hazırlık eğitiminde bir ilke imza atıyor.

Afete hazırlık ve afet bilinci eğitimlerinde sadece teorik bilgiler verilmesinin yetersiz kalmasından ve içinde bulunulacak durumun koşullarının tam olarak yaşatılamayışından yola çıkan AFAD yetkilileri, sanal gerçeklik uygulamalarının bu konuda çok iyi sonuçlar verebileceğini öngördü. AFAD'ın bu öngörüsü ile dünyada bir ilk olan uygulama Türkiye'de hayata geçirildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan ''Afete Hazır İş Yeri'' projesinin ilk aşaması Kocaeli'de uygulanmıştı. Eğitimlerle, olası can ve mal kaybının yanı sıra çevre hasarlarının da önüne geçilmesinin amaçlandığı projenin ikinci eğitimi, Halkbank'ın sponsorluğunda 15 Aralık'ta İstanbul Sanayi Odası'nın Odakule Binası'nda başlıyor. AFAD adına hazırlanan afet simülasyon uygulaması da ilk kez 15 Aralık'ta yapılacak açılış töreninde kamuoyuna tanıtılıyor.

Depremi anını önceden yaşatacak

Afet ve acil durumlara karşı, başta büyük sanayi kuruluşlarından gelen iş güvenliği ve çevre mühendisleri olmak üzere, çalışanlara, simülasyon kapsülünde sanal gerçeklik gözlüğüyle bu uygulamayı deneme fırsatı sunulacak.

Simülasyon fikri, yazılımı ve organizasyonu B&W BrandWay Creative Workshop tarafından gerçekleştirilen bu projede, insan beyninin, kendini ne kadar o afet koşullarında hissederse aldığı doğru ya da yanlış kararların sonucunda yaşadıklarını da bir o kadar daha kalıcı bir şekilde zihnine kazıdığı gerçeğinden hareket edildi. B&W BrandWay Creative Workshop yetkilileri AFAD ile birlikte önemli bir Ar-Ge çalışmasına imza atarak hayat verdikleri bu projenin ilk etabında; deprem yaşanan bir fabrikadan doğru kararlar vererek toplanma bölgesine çıkma uygulamasını hazırladılar.

Sanal gerçeklik gözlüğü hayat kurtaracak

Sanal gerçeklik gözlüğü, dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanacak bir yöntemle, afet eğitim simülasyon uygulamasında afet sırasında hayatta ve sağlıklı kalmak amacına hizmet ediyor.

Bir ekran, 2 lens ve cep telefonundaki gibi hareket ve ivme algılayıcı mekanizmadan oluşan sanal gerçeklik gözlükleri kulaklık ile birlikte kullanıldığında kişiyi kurgulanmış dünyanın içine alıyor. ''Görmek inanmaktır'' sözündeki gibi sanal gerçeklik gözlükleri de insan zihnine bir oyun oynayarak kişinin kendisini o tasarlanan ortamda algılamasına yol açıyor.

Proje kapsamında maden ocağı, inşaat sahası, iş yeri, okul gibi lokasyonlar için de diğer afet senaryoları üzerinden simülasyon çalışmaları başlatıldı.

Afet konusunda hem farkındalık hem de eğitim alanında böyle deneysel bir teknolojiyi bu kadar erken bir dönemde kullanan AFAD'ın, dünyadaki benzer kuruluşlar arasında birkaç adım öne geçtiği belirtiliyor.

Sanayinin devleri afete hazırlanıyor

AFAD'ın Afete Hazır İş Yeri projesi kapsamında, Avrupa Birliği'nde ''Seveso Direktifi'' olarak bilinen "Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde düzenlenen afet ve acil durumlara karşı farkındalık eğitimine, sanayi kuruluşlarının; iş güvenliği uzmanları, bakım personeli, proses mühendisleri, enstrüman mühendisleri gibi teknik personel katılıyor. Türkiye'nin önde gelen ve çoğunluğu kimya sanayiinde faaliyet gösteren önemli kuruluşlarının iştirak ettiği eğitimin sonunda "Katılım Sertifikası" verilecek.

AFAD'ın düzenlediği eğitim, 2 yılı kapsayan ve her biri 12 gün süren 8 programdan oluşuyor. Eğitimin ilk 2 programı 2014 yılında, 6 programı ise 2015 yılında gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin Türkiye'de bulunan uzman sayısının yetersizliği nedeniyle, AFAD'ın düzenlediği ve katılımcı başına yaklaşık 8 bin dolarlık bedele sahip eğitimler, AFAD tarafından Halkbank sponsorluğunda yönetilen Afete Hazır Türkiye projesi kapsamında sanayi tesisleri yöneticileri ve çalışanlarına ücretsiz veriliyor.

Yaklaşık 700 büyük endüstri tesisine ulaşmayı ve bu eğitimlerle kurumsal kazanımlar elde etmeyi amaçlayan AFAD, afet bilinci ve kültürünün Türkiye'de oluşturulması için bu gibi eğitimlere destek vermeye devam edeceğini bildirdi.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)