adscode
adscode

Dikkat! Artık İşe Girerken Size Bunu Soracaklar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, CV’lerde sosyal medyada etkinlik derecesini gösteren “Klout Değeri” döneminin başladığına dikkat çekerek, uyardı: “İşe…

Dikkat! Artık İşe Girerken Size Bunu Soracaklar
Üniversite
Sosyal medya kullanımının dünyada iş yaşamında köklü değişikliklere yol açtığını hatırlatan Rektör Yardımcısı ve İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uysal, kişisel blog sitesinde  (http://blog.tancanuysal.com.tr ) yer alan “Aramıza hoş geldin, Bir sen eksiktin”  başlıklı yazısında, “Duyduk duymadık demeyin, artık Klout Değeri (+K) denilen bir şey var hayatımızda” sözleriyle yeni bir kavramı tanıttı.

Sosyal Medyanın Son Marifeti
 “Ekonomi derecelendirme kuruluşları nasıl ülkeleri değerlendiriyor ve bir not veriyorlarsa,  bireylerin sosyal ağlardaki etkileşimlerini inceleyerek verilen notun adı da Klout’dur” diyen Prof. Dr. Uysal, bireylerin sosyal medyadaki etkinliğini ölçen Klout Değeri’nin nasıl hesaplandığını şöyle anlattı: "Sistem 1 ile 100 arasında puanlama yapıyor. Önem verdiği şeyler; interneti ne kadar kullandığınız değil, ne kadar dikkate alındığınız. Klout; sadece puanlama yapmıyor, aynı zamanda sizi analiz ediyor. Örneğin Twitter hesabınızda sizi takip eden, mention atan, reply yapan, retweet edenler bu puanınızı etkiliyor. Aynı zamanda Facebook üzerinden de abone sayınız, aldığınız beğeni sayısı, aldığınız yorum sayısı önem arz ediyor. Ancak Twitter üzerinde favoriye alınmak skorunuzu etkilemiyor. Çünkü favori bir saklama metodu, etkileşim sağlanmıyor ve favoriye alan kişi bunu diğer insanlara yaymış olmuyor. Sonuç olarak bu skor sizin internet üzerinde insanları etkileme gücünüzü ölçüyor.”

ABD’de işe girmek için şart
Klout puanının www.klout.com adresli web sitesinden hesaplanabileceğini aktaran Prof. Dr. Uysal, şunları kaydetti: “ABD’de ve Avrupa’da Klout puanı artık CV’lerde önemli bir yer tutuyor. ABD’de kartvizitlerde Klout puanları yer almaya başladı. Eşik değer şimdilik 50, ancak her iş için değişebilir. Klout’un marifetleri konusunda çarpıcı birkaç örnek vermek gerekirse: Toronto Pazarlama Ajansı ile mülakata giren Sam Fiorella; AOL, Ford ve Kraft gibi dünya devleriyle oluşan 15 yıllık iş tecrübesine rağmen, Klout puanı yetmediği için (34) işe alınmamış. Pozisyona alınan kişinin Klout puanı 67. Fiorella 6 ay uğraşarak Klout puanını 72’ye yükseltmeyi başarmış, pek çok yerden iş ve konuşma yapma teklifi almış. Böylece de 15 yıllık deneyimin Klout puanı kadar önemi olmadığını anlamış!!! “
Klout’un sosyal medya platformlarındaki aktivitelerin yanı sıra uluslararası farkları ve iletişim özelliklerini de hesaba katan çeşitli yöntemler kullandığını ifade eden Prof. Dr. Uysal, bu değerin öneminin uluslararası alanda her geçen gün arttığına işaret etti.

Klout puanının sosyal yaşamı da yönlendirmeye başladığının altını çizen Prof. Dr. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’da bazı kafe ve lokantalar belirli bir Klout puanı üzerindeki kişilere ücretsiz!!! Dünya’da bazı firmalar sizin internetteki yorumlarınıza çevrenizdekilerin verdikleri değeri ölçmek için Klout puanını kullanmaya başlamışlardır ve Klout puanı en yüksek kişilere hediye cep telefonu, açılış bileti gibi önemli hediyeler gönderirler. Chevrolet Nisan 2012’de lansmanına başladığı çevreci modeli Volt için ABD’nin 6 şehrinde bir Klout kampanyası yürütüyor. Volt’un test sürüşünü yapma fırsatı öncelikli olarak puanı 50’nin üzerinde olan Klout kullanıcılarının. Audi, Facebook sayfasında yürüttüğü kampanya kapsamında Klout puanı yüksek kullanıcılara yüksek kaliteli masaüstü resimleri indirme hakkı verdi. Araştırmacılar, gelecekte uçağa erken binmek, daha çok iskonto almak ve daha da iyi odada kalmak, indirimlerden erken haberdar olmak gibi pek çok şeyin Klout puanı ile yönetileceğini görmenin zor olmadığını söylüyor.”

Klout’a karşı olan ya da ondan bu kadar etkilenmeyen karşı görüşler de bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Uysal, “Ancak Klout ya da başka sistemlerin ‘sadakat programlarının yeni belirleyicileri’ olarak gelişeceği kesin! O zaman benden söylemesi, duyduk duymadık demeyin, artık Klout Değeri denilen bir şey daha var hayatımızda. Bir o eksikti” yorumunu yaptı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)