adscode
adscode

Dikkat eksikliğine eğlenceli çözüm; Oyunlar ve beyin egzersizleri

Modern dünyanın çocukları yüzlerce uyarana maruz kalıyor ve dikkatini toplamak konusunda oldukça zorlanıyor.

Dikkat eksikliğine eğlenceli çözüm; Oyunlar ve beyin egzersizleri
Eğitim
Her ne kadar dikkat dağınıklığı probleminde sorumluluğu çocuklara yüklesek de birçok farklı parametre devreye giriyor. Bu noktada dikkat dağınıklığının basit bir problem olmaktan çıkıp, bir sağlık sorununa dönüştüğünü söyleyen Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, dikkat dağınıklığına dair bilinmesi gerekenleri anlatıyor. 

Dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliğinden farklıdır
Dikkat dağınıklığı, fiziki ya da zihinsel olarak bir işle uğraşırken dikkatin dağılması ve yetersiz konsantrasyon olarak tanımlanabilir. Dikkat dağınıklığı ile dikkat eksiliğini birbirinden ayırmak gerekir. Dikkat eksikliği erken çocukluk yaşlarından itibaren gözlemlenebilen, dikkat süresinin kısalığı, dürtülerin yeterince kontrol edilememesi ve aşırı hareketlilik gibi belirtilerle karakterize edilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) teşhisi konulan çocuklarda genelde farmakolojik tedavi süreçleri uygulanırken, dikkat dağınıklığı ilaç kullanmaksızın, çeşitli dikkat ve konsantrasyon çalışmaları ile normal düzeye getirilebilmektedir.
 
Dikkat dağınıklığının nedenleri
Dikkat dağınıklığı söz konusu olduğunda öncelikle sorunun kaynağının nörolojik olup olmadığı bir uzman tarafından belirlenmelidir. Okul dönemindeki çocuklarda;
    •    Dersi uzun süre dinleyememek,
    •    Öğretmene odaklanmakta güçlük çekme, 
    •    Farklı uyaranlara karşı dikkatin çabuk kayması, 
    •    Bir görevi sürdürmede ve ödev yapmakta sorun yaşanması, 
    •    Uzun süre aynı görevin sürdürülememesi, 
    •    Yapılan görevlerin eksik gerçekleştirilmesi, 
    •    Okul başarısında düşüklük, düzensizlik 
    •    Sorumluluk alamama vb. durumlarda kesinlikle sorunun nörolojik olup olmadığı bir uzman yardımıyla araştırılmalıdır.
Bunun yanında stres, yetersiz güdülenme gibi durumlar da dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Çocuklarda yaşanan dikkat dağınıklıkları genelde stres ve yetersiz uyarılma durumlarıyla ortaya çıkar. Çocukların hoşlandıkları, kendilerini iyi hissettikleri işlerde oldukça dikkatliyken tam tersi durumlarda dikkatlerini toplamakta güçlük yaşadıklarını çoğu kez gözlemlemek mümkündür. Bunun yanında hormonel nedenlerle de dikkat dağınıklığı yaşanabilir.

Neler yapılmalı?
Her dikkat dağınıklığı şikayeti için ilaç kullanımı gerekmemektedir. İlaçlı dikkat dağınıklığı tedavisi için karar vermeden önce problemin düzeyine bakılmasını şarttır. Dikkat dağınıklığı olan kişilerin ilgisiz kaldıkları alanla ilgili motive edilmeleri dikkat dağınıklığını büyük oranda azaltır. Bunun dışında;
    •    Düzenli uyku, 
    •    Dengeli beslenme, 
    •    Spor, 
    •    B12 ve Omega 3 gibi vitamin destekleri,
    •    Psikolog rehberliğinde tedavi süreçleri ve gerekli görüldüğü takdirde uzman hekim kontrolünde ilaç kullanımı dikkat dağınıklığını ortadan kaldırabilir.
    •    Dikkat süresini uzatmak amacıyla bazı dikkat egzersizleri yapmak da olumlu sonuçlar vermektedir. Bu konuda uzmanların tavsiye edeceği dikkat geliştirme etkinliklerini yapmak gerekir.

Beyin egzersizleri olumlu sonuçlar veriyor
Dikkat dağınıklığının giderilmesi amacıyla çocuklar için oldukça eğlenceli olan beyin egzersizleri yapılabilir. Beyin egzersizleri fiziksel bir etkinlik olduğundan sürekli hareket halinde olan çocuklar hem hareket edip hem de dikkat ve konsantrasyon sürelerini uzatmaya yönelik geliştirilebilir. 
 
Kitap okumak dikkat dağınıklığı için iyi bir çözüm
Kitap okumak, ruhu sakinleştirdiğinden dikkatin uzun süre belli bir noktaya odaklanması için iyi bir çözümdür. Bunun yanında çocukların kitap okurken bazı harfleri bulup altını çizerek dikkat egzersizi yapması önemli bir adımdır. Örneğin kitaptaki tüm t, k, ve m harflerini bulmayı ve altını çizmesi için bir oyun geliştirebilirsiniz. Bunun yanında kitapta geçen bazı kelimeleri bulmaya odaklanması sağlayabilirsiniz.
 
Oyunlarla dikkat egzersizleri
Evde rahatlıkla oynayabileceğiniz bir oyunla çocuğunuzun dikkat süresini uzatabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun evdeki bir nesneye tüm ayrıntılarıyla bakmasını sonrasında ise o nesnenin ayrıntıları hakkında aklında kalanları yazmasını isteyin. Bu oyuna siz de dahil olun ve kural gereği en çok ayrıntı hatırlayan oyunu kazansın. Buna benzer oyunları çoğaltmak ve dikkat eksikliğini eğlenceli yöntemlerle çözmek mümkündür. Dikkat dağınıklığı olan çocuklar genellikle hareketli çocuklardır ve bu nedenle onların dikkatlerini geliştirmek için yapılacak çalışmaların da hareket edebileceği çalışmalar olması son derece önemlidir.

Anne-babalar sabırlı olmalı
Dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan çocukların ebeveynlerinin çocuğun dikkat ve konsantrasyon problemini geliştirme sürecinde oldukça sabırlı olmaları gerekir. Bu süreçte çocuğa sabırlı davranmak, onun heves ve heyecanını canlı tutmak, sürecin kısa sürmesi ve olumlu sonuçlanması için çok önemlidir. Günümüz dünyasında onlarca farklı uyarıcıya maruz kalan çocukların yaşadığı dikkat sorunları anlayışla karşılamalı ve sürece katkı sunmak için sabırlı olmalıyız.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)