adscode
adscode

Dikkat! Karadeniz’deki balıklar azalıyor

Gezegenimizin kaynaklarının sınırsız olmadığının bilinciyle hareket eden Kocaman Balıkçılık, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Dikkat! Karadeniz’deki balıklar azalıyor
Türkiye'den Haberler

Geçtiğimiz günlerde Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın Karadeniz ile ilgili açıklamalarıyla aynı fikirde olduğunu söyleyen Kocaman,  Karadeniz’in bazı bölgelerinde yapılan kontrolsüz çaça avının Karadeniz’deki balıkların azalmasına neden olduğunu da belirtti.

Kocaman Balıkçılık, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü kapsamında kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Sürdürülebilir balıkçılık için bir dizi eylem planı gerekliliğinden bahseden Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, av yasağı döneminde sadece gırgır  ile  avlanmanın  yasaklanmasının tek başına yeterli olmadığını söyledi.

Osman Kocaman, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı; “rcistan ve Abhazya’da çok küçük boyutlu hamsi avı ile Samsun’un batı tarafından yapılan kontrolsüz çaça avının Karadeniz’deki balıklarının azalmasına neden oldu.”  açıklamasının yerinde olduğunu söyledi. Bu bakış açısıyla bilhassa iç deniz olan Marmara’da birkaç yıla yayılacak bir planlama ile avlanacak teknelere boy sınırlaması getirilmesini söyleyen Kocaman, sularımızdaki en önemli balık türü olan hamsiye avlanma kotası getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

“Balık avcılığının yüzde 50-60’ını hamsi oluşturuyor”

Av döneminin başında alınan derinliğin 24 metreden 18 metreye çekilmesi kararının sadece Karadeniz’de değil,  Marmara Denizi’nde de uygulanması gerektiğini tekrar hatırlatan Osman Kocaman, 4,5 aylık gırgır yasağıyla sürdürülebilir balıkçılığın temellerinin atılmasının zor olduğunu belirtti. Kocaman,  “Balık avcılığının yüzde 50-60’ını hamsi oluşturuyor. Bu nedenle de hamside kotayı savunuyoruz. Denizlerimizden yılda 380-400 bin ton hamsi çıkarken bu rakam 90 bin tonların altına geriledi. Buna bir çözüm bulmamız gerek çünkü hamsi, 9 santimin üzerinde üreyebiliyor. Bu farkındalıkla yetkililerin eylem planı hazırlaması gerekiyor” diye açıkladı.

Bu sektörde var olan herkesin  özellikle de balıkçılara sürdürülebillir balıkçılık için oldukça fazla görev düştüğünü dile getiren Kocaman,  bilinçli ve kalifeyeli eleman açığının her söktörde olduğu gibi  bu sektörde de fazla olduğunu söyledi. Bunun için bakanlıklık nezdinde çalışmalar yapılmasının önemine değinen Kocaman, denetleme ve kontrol mekanizmasının da sistematik olarak çalışmasının önemli olduğunun altını çizdi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)