adscode
adscode

Diyabet de ki Yüzde 100'lük Artış Korkuttu

​İlkova, Türkiye'deki hasta sayısının 7 milyona yaklaştığını belirtti, "Son 10 yılda diyabet hastası sayısında yüzde 100'lük artış oldu" dedi.

Diyabet de ki Yüzde 100'lük Artış Korkuttu
Sağlık
Diyabet konusunda toplumsal farkındalık oluşturmada kongre ve benzeri etkinliklerin önemine değinen Türkiye Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova , Ulusal Diyabet Kongresi’nin 50. yılına ulaşılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Diyabetten korunmaya yönelik projeyi önemsediklerini kaydeden İlkova, proje kapsamının daha da genişletilerek somut sonuçlar almaya yönelik uygulamaların önemli olduğunu ifade etti. 50. Diyabet Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Uysal da konuşmasında diyabet hastalığının ilk çağlardan beri bilinen bir hastalık olduğunu belirterek dönemin teknolojisine bağlı olarak da tedavi yöntemleri uygulandığını ifade etti. Kongrenin Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Çorapcıoğlu ise hastalığın tedavi yöntemlerine ilişkin tüm yeniliklerin değerlendirileceğini hekimler, diyetisyenler ve hemşireler arasında bilgi paylaşımı yapılacağını söyledi. Çorapçıoğlu Türkiye’de vatandaşların yüzde 70’inde kilo soru-nu olduğunu da hatırlattı.

KİLO, ÖNEMLİ BİR RİSK

Türkiye'de vatandaşların yüzde 70'inde kilo sorunu olduğunu hatırlatan Çorapcıoğlu, gövdesel şişmanlık durumlarında diyabet riskinin çok fazla olduğunu kaydetti. Kilo sorununun daha çok kadınlarda görüldüğünü belirten Çorapcıoğlu, tedavi kadar hastalık riskini azaltacak çalışmaların da önemli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çorapcıoğlu, kanıta dayalı tıpta diyabetin tedavisinde tercih edilen yöntemin, kalemlerin gövdesinde bulunan dozların ihtiyaca göre kullanımı olduğunu belirtti.
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise kongre çalışmalarının Avrupa Diyabet Birliği ile hemen hemen aynı dönemde başladığını söyledi.
Medikal bilgilerin hastalarla doğru paylaşılmasının önemine değinen Yılmaz, hastalıkla ilgili sadece uzmanların görüş belirtmesinin tedavi sürecinde önemli olduğunu kaydetti. Diyabetli hastalardan vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olan aşırı obezlerde cerrahi müdahalenin onaylanabileceğini de belirten Yılmaz, diğer vakalarda bu yöntemin şimdilik önerilmediğini ifade etti.
Diyabetin, 0-90 yaş arasında ortaya çıkabildiğini kaydeden Yılmaz, hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yönteminin şimdilik olmadığını bildirdi.
Hastalığın çok komplike olmasından dolayı kesin tedaviden bahsedemediklerini anlatan Yılmaz, kök hücrenin bu konuda da umut olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Yılmaz, bu kadar hızla yayılan bir hastalıktan bu riski taşıyanların bile haberdar olmadığını belirterek, bireyleri bilinçlendirme çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)